Blog Magazine

Gonzo (circus) goes BRDCST


Bekruipt je enige lichte stress bij de gedachte dat je je weer een weg mag banen door het woud van namen die dit jaar de BRDCST-affiche bevolken? Gonzo (circus) helpt je graag met een eerste selectie van een handvol acts die je volgens ons maar moeilijk kan missen.

BARST

BRDCST viert de 50ste verjaardag van het Velvet Underground cultalbum ‘White Light White Heat’ in grote stijl. Nog steeds is het een radicaal monument in de rockgeschiedenis, een plaat die zo vuil en lelijk was, dat ze in eerste instantie met onverschilligheid en zelfs afkeer werd onthaald. Later bleek ze gewoon haar tijd ver vooruit te zijn, en werd het voor zowel punkers (Buzzcocks) als postpunkers en new-wavers (Joy Division, Suicide en vele vele anderen) een iconische plaat. Zelfs onze eigenste dEUS haalde in eerste instantie de mosterd bij The Velvet Underground.
Reden genoeg tot feesten dus. Eerst word je getrakteerd op een luistersessie van de plaat op een (wij citeren) “soundsystem waar je thuis alleen maar kan van dromen”. Om middernacht volgt een concert door het zevenkoppige BARST, sowieso al bekend om hun tegendraadse en eigenzinnige noise drones. De perfecte kandidaat dus om de klassieker ‘Sister Ray’ onder handen te nemen, in een uitgesponnen versie van maar liefst 45 glorieuze minuten. Mag het nog nét wat meer zijn? De Belgische illustrator Marlies De Smet alias TEERZWART (en zeg nu zelf: wàt een nom de plume) brengt stripgewijs de personages uit de songs op het album tot leven in een reeks prachtige tekeningen. Deze worden gebundeld in een exclusief zine dat tijdens het festival is te verkrijgen.
05/04, AB Club

TOMOKO SAUVAGE & STELLA CHIWESHE (FREE RIDE)

Ook dit jaar kan je onder de noemer ‘BRDCST Free Ride’ weer een reeks gratis performances meepikken in de AB Salon of in de Bonnefooi tegenover het AB café. Wij tippen alvast de Zimbabwaanse muzikale verteller Stella Chiweshe – geen woord van verstaan tijdens haar show op Le Guess Who?, en tóch hingen we het hele optreden aan haar lippen. Maar ook de ‘slow life music’ van Tomoko Sauvage wordt een ervaring om niet te missen. Sauvage bouwde een eigen ‘natuurlijke synthesizer’ uit een arsenaal waterkommen, vloeistoffen, keramiek en onderwaterluidsprekers. Een uiterst gevoelig akoestisch instrument dat steeds zorgt voor een dynamisch samenspel tussen de willekeur van het water, en de subtiel dwingende handelingen van Tomoko. Het resultaat houdt het midden tussen een natuurwetenschappelijk experiment, meditatieve therapie en geluidskunst. Gelukkig haalt vooral dat laatste de bovenhand. De wonderlijke klanken die Tomoko Sauvage uit haar instrument tovert zijn zowel hypnotisch als hoogst rustgevend.
Tomoko Sauvage: 04/04, AB Salon
Stella Chiweshe: 08/04, AB Salon

JANA RUSH

Footwork is als genre toch alweer bijna twintig jaar jong, maar het geluid van de underground in Chicago blijft maar moeilijk toegang vinden tot het Belgische publiek. Misschien dat Jana Rush (JaRU voor vrienden) daar eindelijk verandering in brengt. Reeds in 1996 dropte ze als vijftienjarige (!) dj al een ep, maar toch duurde het tot vorig jaar voor ze toe was aan een volwaardig debuutalbum. En wat voor een: ‘Pariah’ werd terecht in vele lijstjes getipt als een van de spannendste elektronicaplaten van het jaar. Rush haalt inspiratie bij veteranen uit de Chicago techno en ghetto house, van Cajmere over Robert Armani tot DJ Milton. ‘Pariah’ is dan ook een gevarieerde plaat waar nijdige en nerveuze subbeats worden afgewisseld of gecombineerd met warme vegen synth vol soul. Soms verleid tot de dansvloer, dan weer verdwaald in een doolhof van abstracte ritmes – JaRU’s set wordt er eentje om het hoofd én de benen bij te verliezen.
07/04, Bonnefooi

BABA ZULA & ALTIN GÜN

Er mag in zo’n eclectische line-up ook al eens ongecompliceerd voor een feestje worden gekozen. Je kan in dat opzicht geen betere keuze maken dan de ‘Turkish Psychedelica Night’ met de peetvaders van de moderne Turkse psychedelica BaBa Zula uit Istanbul, en de Nederlandse hommage aan de vorige generatie Turkse psychrockers Altin Gün. Beide combineren traditionele Turkse instrumenten en folk met moderne invloeden uit het Westen. Baba Zula doet dat met een eigen interpretatie van dub en krautrock, Altin Gün brengt hulde aan de met funk, disco en rock doorspekte grooves van de jaren 1960 en 1970. De bandleden zijn trouwens niet de minste: de ritmesectie van het fenomeen Jacco Gardener vormt een solide bodem, aangevuld met leden van de afrobeatniks Jungle By Night en een glansrol voor zangeres Merve Dasdemir en de spectaculaire saz-speler Erdinç Ecevit Yildiz (beiden trouwens wandelende encyclopedieën van het genre). Het resultaat is een bom van een double bill, dat kunnen we je nu al garanderen.
04/04, AB Club

CHINO AMOBI

‘Violent music for violent times’, zo wordt het werk van de dertigjarige producer omschreven. Er zijn nog wel andere factoren die Amobi een product van zijn tijd maken. De wereldwijde verspreiding van zijn collectief NON bijvoorbeeld, met Amobi die afstammeling van Nigeriaanse immigranten in Virginia is, Nkisi, een Congolese Belg die nu in Londen vertoeft, en ANGEL-HO die student is in Kaapstad. Op zijn debuutplaat ‘PARADISO’ van vorig jaar passeert verder nog een bonte stoet aan artiesten de revue, en dat levert een hoogst ontregelde én ontregelende plaat op. Genres zijn niet aan de orde bij Amobi. Hij houdt het eerder op een stroom van cinematische geluidscollages die slechts per toeval een nummer vormen. Het klinkt soms als vijftien browsertabs die simultaan door YouTube zappen, maar bij wonderlijk toeval tóch nooit in pure chaos verzanden. Wie dit live wil doorstaan moet over een sterke maag beschikken, maar de doorbijters worden beloond met een hoogst opwindende stoot adrenaline.
06/04, AB Box (samen met Young Fathers & FAKA)

Comments


Dit artikel verscheen eerder in GC #144.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties


Geen facebook? Reageer hier

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.%d bloggers liken dit: