Gogbot 2023: De Gonzoroute
In september strijkt Gogbot weer neer in Enschede, een festival georganiseerd door kunstenaarscollectief PLANETART. Overkoepelend thema is dit jaar ‘drugs en A.I.’. Op het eerste gezicht twee thema’s die weinig met elkaar te maken hebben, maar laat het maar aan PLANETART om hier verbanden tussen te vinden in een mengelmoes van kunst en muziek.
Tussen 7 en 10 september neemt Gogbot heel Enschede over: niet alleen is er een museum gewijd aan drugs in het ‘Museum of the Future’, ook is er een expo in de Grote Kerk, een heuse playground op de Oude Markt en kunnen we afteren met ouderwetse acid techno in poppodium Metropool. We zetten de niet te missen tips voor je op een rij.
Kunstroute
Immuunsysteem
Benieuwd naar hoe de relatie tussen kunstmatige intelligentie en drugs zich laat vertalen naar beeldende kunst? Museum of the Future besteedt momenteel aandacht aan deze thematiek, in de vorm van Poppi Drugs Museum. Dat belooft een leerzaam bezoek. Tip-binnen-de-tip: deze expositieruimte is het grootste deel van het jaar te bezoeken, dus ook buiten het festival om. Ook vind je er veelal nieuw werk van opkomende kunstenaars Clara Schweers – die zich onder meer bezighoudt met menselijke en computergeanimeerde lichamen – en Lukas Völp, die zich buigt over het kunstmatige zelf, zoals je dat onder meer op sociale media tegenkomt.
Een ander talent dat dit jaar naar voren wordt geschoven, is Teresa Fernandez Pello. Zij heeft een altaar gebouwd waarin verschillende soorten technologie samenkomen om je in een trance te brengen. Ga ook zeker kijken bij Zhao Zhou, die Gogbots Youngblood Award 2022 won. Een van de voordelen daarvan is dat hij de mogelijkheid kreeg om nieuw werk te ontwikkelen: ‘Immuunsysteem’, een installatie die reageert op de bewegingen van bezoekers. Nog een tip-binnen-de-tip-binnen-de-tip: waarschijnlijk kom je in het Museum of the Future ook nog de grote fantasiewezens tegen van Lucien Westgeest, die ze bouwde met afgedankte elektronica. Lees meer over Poppi Drugs Museum vanaf pagina 80.
Apotheek
Terug van weggeweest is de expositie in de Grote Kerk. Ook deze tentoonstelling gaat over drugs en AI, met werk van onder meer Anne de Vries. Deze kunstenaar groeide op met een visueel steeds drukker wordend internet, waarin Photoshop na een tijd ook niet meer weg was te denken, en dat is te zien in zijn multimediale werk. Als dat geen geestverruimende kunst op moet leveren, weten wij het ook niet meer. Hij wordt vergezeld door onder meer Suzanne Treister, die ooit schilder was, maar na een carrièreswitch naam maakte als een vooraanstaande pionier op gebied van mediakunst.
Na drie jaar maakt ook Playground Oude Markt zijn rentree. Daar zijn op moment van schrijven nog weinig namen voor bekendgemaakt, maar kunstenaars Joey Kremer en Jelle de Graaf zullen van de partij zijn. Die laatste is trouwens de schepper van de reusachtige robot die – uiteraard dankzij Gogbot – het stationsplein van Enschede overziet. Behalve installaties zullen er ook raves en drugslabs zijn. De liefhebber weet nu ongetwijfeld genoeg.
Over drugslabs gesproken: waarschijnlijk zijn wij niet de beste adviseur als je wil weten waar je de beste pillen kunt scoren in Enschede. Maar we kunnen je wel verklappen dat er tijdens Gogbot een clandestien apotheekje verrijst in de stad. Daarin krijg je uitleg over pijnstillers, antidepressiva en recreationele drugs. O ja, hadden we al gezegd dat de apotheker een robot is? Het brein hierachter is Dries Verhoeven, een graag geziene kunstfestivalgast die de grenzen opzoekt tussen beeldende kunst en theater, en niet vies is van wat ongemak en controverse.
Muziekroute
Klassieker
Het is al best een tijdje geleden (acht jaar om precies te zijn) dat Peaches nog een studio-album uitbracht, maar desalniettemin is dit een naam waar we reikhalzend naar uitkijken. Voor iedereen die groot werd in de jaren 2000 is ‘Fuck The Pain Away’ een onvervalste klassieker. De electroclash van deze Canadese is doorspekt met seks en ze speelt constant met de scheidslijn tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ook is ze zeer uitgesproken over agisme in de muziekindustrie, iets waar ze als 56-jarige regelmatig mee te maken krijgt. De afgelopen jaren speelde ze in films en series en werkte ze aan haar eerste kunstexpositie, maar inmiddels is ze bezig aan haar zevende studio-album. Het is te hopen dat we daar een voorproefje van krijgen tijdens Gogbot, maar we zijn sowieso al verheugd dat we deze artiest, die altijd compromisloos zichzelf is en staat voor haar ideeën, weer eens aan het werk kunnen zien.
Blender
In 2016 besteedden we al aandacht aan Zoë Mc Pherson en hen is het bewijs dat er in zeven jaar veel kan gebeuren. Mc Pherson verhuisde naar Berlijn waar hun creatieve proces tot volle wasdom kwam. Van ietwat voorzichtige elektronica tot brutale, uitgesproken deconstructed club, het lijkt erop dat Mc Pherson hun stem gevonden heeft. Het laatste album ‘Pitch Blender’ kwam afgelopen maart uit op het eigen label SFX en is een regelrechte voltreffer. De bevreemdende en krachtige composities tonen stuk voor stuk een zelfzekere artiest die een fijne balans heeft gevonden tussen het dansbare en het experimentele. Het album zal op Gogbot live gebracht worden, waarbij Alessandra Leone het visuele aspect zal verzorgen. Leone regisseerde al een aantal indrukwekkende videoclips voor Mc Pherson die erg goed de spanning in Mc Phersons muziek weten te vatten. Het is een tweetal dat elkaar goed kent en op elkaar ingespeeld is, echt iets wat wij live mee willen maken.
Acid
We luiden de nacht in met Miss Djax en Acid Junkies, beide oudgedienden uit de lage landen. Achter Miss Djax gaat dj Saskia Slegers schuil, die in 1989 Djax Records oprichtte om ook minder commerciële acts een podium te bieden. Hiphopformatie Osdorp Posse is misschien wel de bekendste naam die muziek bij dit label uitbracht, maar zelf verdiende ze haar sporen vooral binnen de acid techno. Ze brengt nog altijd muziek uit en haar laatste singles verraden dat er veel, lang en uitbundig gedanst gaat worden op Gogbot. Acid Junkies bestaan inmiddels ook alweer ruim dertig jaar en hebben naast acid house ook uitstapjes gemaakt naar techno en ebm. Inmiddels zijn ze weer terug bij de acid en hun meest recente muziek maakt duidelijk dat ze de boel nog steeds flink kunnen opzwepen. Valt er met zo’n artiestennaam ook een betere afsluiter voor een festival over kunstmatige intelligentie en drugs te bedenken?
Reacties