GEOPEND: Worm 3.0 (Rotterdam, 28/11/2011)

Het Rotterdamse ‘instituut voor avantgardistische recreatie’ Worm opende afgelopen vrijdag haar deuren op de nieuwe locatie aan de Boomgaardsstraat – een zijstraatje van de befaamde Witte de Withstraat – als Worm 3.0.

gevel wdw
Entree Worm

Een deel van het voormalige monumentale NRC-gebouw werd door het team van Worm en 2012Architecten – die ook het voormalige Worm-pand aan de Delfshaven mede vormgaven – onder handen genomen op de kenmerkende wijze: duurzaam en diy door hergebruik van materialen en een slimme indeling.

Open beluik

Het eerste dat opvalt als je de Boomgaardstraat inloopt, is een vooruitspringend stuk muur. Een half ingestorte Pompeïaanse muur? Een na de Tweede Wereldoorlog niet verwijderde zijgevel van een huis? De neonletters ‘Worm’ geven aan dat achter dit uitgesneden stuk muur moet zich de ingang van ‘de nieuwe Worm’ bevinden. En die uitnodigende entree blijkt volledig van glas te zijn. Het lijkt alsof de architecten door een stuk muur naar voren te halen, de schotten hebben willen doorbreken; avant-gardisme en experiment zijn geen bolwerken van linkse hobby’s maar staan open voor iedereen. Als je naar buiten gaat voor een sigaretje of om huiswaarts te keren, valt dan weer op dat het stuk muur een soort steeg creëert. Een donker beluikje dat verwijst naar de spannende onder- en achterkanten van de stad, een plek die je ontdekt na nachtelijke omzwervingen.
Binnenin valt eveneens op hoe open het gebouw is. Links in het souterrain strekt zich het langgerekte café uit met aan de ene kant een lange edoch intieme bar en aan de andere kant de uitstekend gesorteerde worm.shop die nu ook cultvideotheek Next Page herbergt. In het midden bevindt zich een rij tafels die doet denken aan een rij picknicktafels. Het bijzondere van de tafels en de kasten van de worm.shop/cultvideotheek is dat de elementen zijn gemaakt van oude archiefkasten. De shop/videotheek kan op elk gewenst moment worden open- en dichtgeschoven met behulp van de draaiwielen. Ook de tafels zijn modulair; als je met z’n zessen bent schuif je twee stukken tegen elkaar met de draaiwielen, ben je verwikkeld in een tête-à-tête dan plaats je een stuk apart. Heel mooi, inventief en grappig, maar bij het vorderen van de avond en de alcoholinname durft het wel eens mis te gaan. Gelukkig werden vooralsnog alleen glazen geplet tussen de banken.

Recycle & Upcycle

Rechts naar boven bevindt zich de flinke multifunctionele zaal voor concerten, performances, film en theater. De trappen ernaar toe zijn overigens behoorlijk ongeschikt voor dames op hoge hakken zonder dieptezicht en/of nachtblindheid! De wanden van de zaal zijn bekleedt met panelen van vliegtuigraampjes en wat wel ijzeren platen uit de Titanic lijken. Daarachter gaat een ingenieus luchtverversingssysteem en geluidsisolatie plaats. Aan de achterkant en de zijkant van de zaal bevinden zich glazen wanden waardoor je kunt uitkijken op de entree en het café alsook op de Worm-kantoren. Filmprogrammeur Peter Taylor gaf ons alvast een exclusieve tour. Want ook in de kantoren wordt gewoekerd met ruimte en staat het hergebruik van materialen centraal. De kantoren bevinden zich op twee geschakelde niveaus, met onderaan telkens twee werkplekken en daarboven een zwevend plateautje met nog een werkplek. Onder het loopplateau is een massa bergruimte. Een mooi voorbeeld van upcycling is het werk van Jasper van der Made. Uit een hoop afgedankte kitscherige bruine keukenkastjes – denk jaren 1970 – heeft hij een hangkast getimmerd die boven een werkplek is gehangen. En loop je het hoekje om dan kom je in een reeks klinische ruimtes terecht. Het blijken de voormalige donkere restauratiekamers van het voormalige Fotomuseum die nu zijn ingericht als filmlab. Met de aanwezige camera’s en materialen kun je analoge films maken, ontwikkelen, monteren, afdrukken, van geluid voorzien en natuurlijk digitaliseren. Helemaal duurzaam is het niet, maar wel diy en authentiek.

Creatieve tering naar de nering

worm programmering
Blik op de programmering

Het mooie aan Worm is dat ze met de steun van vele sponsoren en subsidiegevers toch hun eigenheid weten te behouden en hun missie zelfs urgenter weten neer te zetten en uit te voeren, nu in het commerciële hart van de stad waar vele oude stadskankers worden vervangen door fantasieloze hoogbouw die weinig duurzaamheid uitstraalt. Worm toont aan dat het ook anders kan, en dat met veel minder middelen. Als we in ‘deze tijden’ de tering naar de nering moeten zetten, doen overheden, bouwheren en gebruikers/bewoners er goed aan om een kijkje te gaan nemen bij Worm. En dat niet alleen voor de architectuur, maar uiteraard ook voor de kunst! Want de programmering lijdt bij Worm vooralsnog niet onder de investeringen in de infrastructuur. De komende weken staan onder andere Svarte Greiner, Alexander Rishaug en een presentatie van een nieuwe geluidskunstwerk van Pierre Bastien (3 november), het Believable Fictions Film Fest (4 november), Zondagmiddag Worm Klassiek (6 november), een workshop Avontuurlijke Animatie & Spacende Soundtracks workshop voor kinderen (vanaf 9 november, 4 weken), Eugene Chadbourne workshop en optreden (13 november) en het fantastische Group Inerane (20 november) op het programma. Meer informatie op de website van Worm.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!