Events

Geniale drones


Brugge staat niet echt te boek voor zijn bruisend nachtleven noch voor zijn vele muziekevenementen. De vrijwilligers van Villa Bota proberen daar geleidelijk verandering in te brengen.

Filip Leupe, die ook het radioprogramma Splinter samenstelt en presenteert, organiseert ook geregeld Splintersessies. Voor de inmiddels 11e editie stonden er duistere soundscapes op het menu, met het Gentse Find Hope In Darkness aka Glenn Dick en het uit Kortrijk afkomstige duo All Shadows And Deliverance. 

Villa Bota straalt een beetje een huiselijk gevoel uit, mede door de eerder beperkte capaciteit. De opkomst was nogal gering. Het mocht wel wat gevulder zijn, wat de belevenis voor de aanwezigen wat extra punch zou geven. Na de obligatoire sociale onderonsjes nam ik plaats om mij onder te dompelen in het geluidsbad dat Find Hope In Darkness voor ons voorbereid had. Glenn Dick is de jongeman achter Find Hope In Darkness, die naast dit project ook actief is als Klankdal, met zijn bloedbroeder Sebastien Crusener. Ik had Klankdal al eens gezien tijdens een Wool-E avond in Logos Foundation. Ik was dan ook benieuwd wat hij vanavond ging brengen. De beelden bij de geproduceerde klanken waren jammer genoeg dezelfde als tijdens voornoemd concert. Een minpuntje, al is dat het enige.

Het concert begon eerder ruw, zeer ruw. Een lawaaierige muur van geluid kwam uit zijn gitaar en effectenbakjes op mij af. Ik werd er even ongemakkelijk van, maar dat zal wel de bedoeling geweest zijn. Daarna nam hij wat gas (of lawaai) terug en werden de klanken gemoedelijker. Nooit opgewekt, dat spreekt, eerder somber of zelfs melancholisch en zeker meeslepend. Zodanig meeslepend dat het aanwezige publiek volledig in de muziek kon kruipen en pas uit de muzikale trance “gewekt” werd door de melding dat de batterij van de laptop met de visuals bijna leeg was. Begin maart komt van Klankdal ‘Alle Dagen Aan Diggelen’ uit op Wool-E Discs, een album dat zeker zal aanspreken bij de mensen die aanwezig waren bij deze trip van Find Hope In Darkness, een Klankdal-light eigenlijk. Dirk Serries heeft bovendien plannen om samen met Dick een plaat te maken. Wie niet kan wachten, kan ‘Locked So Tightly In Our Dreams‘ van Find Hope In Darkness op Moving Furniture aanschaffen.


Ondertussen was het zaaltje al wat beter gevuld voor de set van het Kortrijkse duo All Shadows and Deliverance. Zelf wist ik niet echt wat te verwachten maar hoopte op gitzwarte, duistere ambient. Het was donker, met als dieptepunt wat rode kerstverlichting op de grond, wat het voor de fotograaf best lastig maakte. Hun set was goed maar jammer genoeg kraakten de boxen bij momenten wel wat. De soms naar harsh noise neigende klanken en een schuimbekkende Fré Decruyenaere vragen dan ook wel wat volharding van de apparatuur. Een overenthousiast duo of het ontbreken van een geluidsman, beiden kunnen mee de oorzaak zijn van dit kleine euvel. Behalve dit ene minpuntje viel de muziek zeker te smaken! Naar het einde toe werden de klanken voller, luider en ruwer. Dick zich in de apotheose niet meer beheersen (al was het afgesproken) en assisteerde het duo om de set in een extatische lawaaierige geluidsorgie te beëindigen. Van ASAD is er al dan niet reeds uitverkocht werk te krijgen op Usain Bolt, Radical Pigeon en Silken Tofu (het alom geprezen album ‘Partus’). 19 april mag ASAD aantreden in het Brusselse Huis 23(in AB), een hele eer voor deze Kortrijkzanen.

Gezien: Splintersessie #11: Find Hope In Darkness / All Shadows And Deliverance,
Villa Bota, Brugge, 18 februari 2017
Tekst: Bram Haegers aka Brambo Cell aka Oneirich mmv Patrick Bruneel
Foto’s: Stephan Vercaemer
Splintersessie #12 gaat door op 22 april, met Turf (‘Reuve’) als één van de twee acts.


Reacties