Events

Geluk puren uit kleine dingen


Hygge, lagom en còsagach, respectievelijk Deens, Zweeds en Schots.  Geluk puren uit kleine dingen die je een gevoel geven dat moeilijk te omschrijven valt maar die verwijzen naar een staat van innerlijk geluk.

Termen waar menig vrouwenblad, vooral in de herfst -en winterperiode,  om de haverklap mee goochelen. Bij de meeste noeste, hardwerkende Vlamingen wordt het nog altijd vertaald als overdadig uitpakken met materie, drank en feesttafels. Jacky Bakerman De Reviere, organisator van de muzikale avond in de wilgencirkel te Landegem op 1 september, met  Connecting Silence en Pieter Vermeyen, was ook zo een zichzelf kapot werkende,  gepassioneerde bakker. Gelukkig heeft de man plots het duurzame en ecologische licht gezien en een ommezwaai van 360 graden gemaakt. Op zijn domein in Landegem houdt hij zich nu bezig met zijn familie, zijn dieren , zijn tuin en muziek, met andere woorden , qualitytime op onbaatzuchtige wijze, niet als bourgondiër in de egoïstische zin van het woord maar als levensgenieter die deelt met anderen  zoals het hoort, vandaar deze muzikale avond in de wilgencirkel.

Connecting Silence, een gelegenheidsduo met Johan Van den Abeele (sopraan-en tenorsax + diverse blaasinstrumenten) uit Sint-Pieters-Leeuw, en bezeten van alles wat met een saxofoon te maken heeft, alsook lid van Parallel 51, en Joost Carpentier (piano) uit Roeselare, muzikale duizendpoot, 30 jaar actief als DJ, producer en actief in allerlei elektronische projecten zoals Jovica Storer, Sjoko, Critical Fluids, Cycles Of Moebius en DREUN.

Twee zielen ontmoeten elkaar in stilte en maken vanuit deze stilte verbinding met klank. Ze vertrekken daarbij vanuit de stilte en keren er steeds opnieuw naar terug. Een atmosferische trip over stilte, de klank van de stilte en de ruimte tussen klanken in. ‘Music Is Not In The Notes, But In The Music Between’, zoals Mozart ooit gezegd heeft…

Daarna mocht Pieter Vermeyen zijn tweede cd ‘Hygge’ in de stilte laten horen. De korfvuurtjes zorgden tegen dan voor de enige warmte en de nevel begon tussen de wilgenbomen voor een mysterieuze gewaarwording te zorgen. Op ‘Inuit’, de eerste EP van Vermeyen, heeft hij zich laten inspireren door het feit dat deze inwoners van Groenland meer dan 20 verschillende woorden hebben om sneeuw te omschrijven. De cd is dan ook gebaseerd op 4 van die woorden. Met ‘Hygge’ heeft hij zich nu gebogen over het Deense begrip van ‘knusheid’ of het geluk puren uit de kleine dingen. Volgens wat ik begrepen  of onthouden heb van wat Vermeyen me verteld heeft, had hij eerst in eigen beheer deze cd gemaakt en daarna Dimitri Idunno van Wool-E-Shop (Gent) ontmoet, die het werk zozeer de moeite vond dat hij ‘Hygge’ opnieuw en professioneler heeft laten opnemen in Berlijn. Wel, dit is, om terug te keren naar Flair, Libelle, of hoe die nieuwe vrouwenbladen tegenwoordig heten, de cd bij uitstek om je op te sluiten met je lief, indien mogelijk, voor de haard neer te vleien op een veganistisch schapenvelletje, elkaar om beurten in te smeren met een lekkere etherische olie, of gelijk wat knusheid voor je betekent… Met andere woorden, deze ‘Hygge’ doet je verstillen en dwingt je neer te vleien en is dan ook uitermate geschikt om ’s avonds te beluisteren.

Jacky, bedankt voor deze mooie avond met epische ambient soundscapes waarbij de muziek deel uitmaakte van het landschap en ik al uitkijk naar de volgende ontmoeting in de wilgencirkel.

Gezien: Connecting Silence en Pieter Vermeyen in de wilgencirkel te Landegem, organisator Jacky Bakerman De Reviere – 1 september 2018


Reacties