Circuit


De keuze van de Gonzo (circus)-redactie uit het aanbod concerten en festivals voor november en december 2018!

 

Lydia lunch & Big Sexy Noise in Brussel

De Grande Dame van de no-wave, Lydia Lunch, strijkt neer in Brussel. Lunch is een cultfiguur binnen de New Yorkse scene, die provoceerde met haar hoekige sound en confronterende noise. Daarnaast was zij een muze voor filmmakers. Ze dook op in menig experimentele film uit die broeierige periode. In Magasin 4 zal ze een bijzonder optreden geven samen met haar band Big Sexy Noise.
05/11 | Magasin4, Brussel | www.magasin4.be

Stoemp!

De reeks knusse gratis caféconcerten van Stoemp! is al begonnen en gaat nog even vrolijk door tot en met 17 november. In Brussel kan je nog genieten van een bruisende melting pot aan genres in Monk, Bar du matin, Het Goudblommeke in Papier en Le Coq. En dan nog de artiesten: The Calicos worden geprezen als een van de meest veelbelovende indie-acts van het moment. De retro-futuristische multi-instrumentaliste Esinam verweeft haar warme stem met sfeervolle electronica. Pascal Deweze neemt The Leslies mee. Rebel Up! presenteert nog global sounds from the underground met het gezelschap Babylon Trio en een dj-set van Sebcat.
1-17/11 | Diverse locaties, Brussel | stoemplive.be

Le Guess Who?

Ja, je kon het al lezen in de special in onze vorige issue: Utrecht is in november weer even het epicentrum voor het beste wat de internationale indiescene te bieden heeft. Check in ieder geval de Japanse psychedelica van Kikagaku Moyo, de Devoëske gekte van Crack Cloud en de geïmproviseerde turntableset van geluidskunstenaar Maria Chavez. Gaika staat met zijn opwindende variaties op grime ook al een tijdje op de Gonzo (circus)-radar net als de melancholieke liedjes van Jessica Pratt. En natuurlijk is er geen gebrek aan gevestigde artiesten zoals Devendra Banhart, The Breeders en Eleanor Friedberger.
8-11/11 | Diverse Locaties, Utrecht | leguesswho.com

Kate Moore op november Music 2018

De Australische Kate Moore, die de cover van de laatste Gonzo (circus) sierde, is festivalcomponist van November Music: het belangrijkste internationale festival voor actuele muziek in Nederland. Voor deze editie schreef zij het nieuwe werk Lux Aeterna: VIVID in het kader van het Bosch Requiem 2018. Verder wordt werk van haar uitgevoerd door Amsterdam Sinfonietta, Icebreaker Ensemble, pianist Vivian Choi, zangeres Bauwien van der Meer en saxofonist Tom Sanderman. Op 12 november is Porcelain ook te zien. Voor dit stuk liet zij zich inspireren door de klank van porselein en andere keramische objecten die zij samen met Slagwerk Den Haag zal verkennen in een akoestisch architecturale installatie.
1-12/11 | Diverse locaties, ‘s-Hertogenbosch | novembermusic.net

Schiev festival

Dit Brusselse festival wil de avant-garde popmuziek toegankelijk maken voor een breed publiek. De line-up bestaat uit Belgisch talent en vernieuwende acts uit het buitenland. Onder die eerste categorie valt Annelies Monseré die met haar ascetische folk een puur geluid nastreeft. Obsequies biedt daarentegen een gedeconstrueerde maalstroom aan geluiden die bedwelmend werkt. Uit Engeland is er Nkisi die new beat, hardcore en dark wave combineert met ritmes uit Afrika. En de Oostenrijker Jung An Tagen probeert de hoogtijdagen van de Weense elektronicascene weer te doen herleven door te experimenteren met aanstekelijke stereospelletjes en muzikale gimmicks.
16-18/11 | Beursschouwburg, Brussel | schiev.com

Eastern Daze 5

KRAAK en Vooruit fleuren Gent muzikaal op met nieuwe en gevarieerde klanken tijdens dit driedaagse festival waar avant-garde, minimal en niet-westerse muziek samenkomen in een zoektocht naar geluiden die voorbij de geijkte tradities schuilen. Een greep uit het programma: Pekka Airaksinen is een Finse avant-garde muzikant die al vanaf de jaren 60 actief is en die zich in zijn carrière heeft laten inspireren door punk maar ook boeddhistische muziek. Metabolismus is een Duits psychedelica- en krautrockcollectief die zich verschuilen in de krochten van de muziekscene en doen alsof de huidige technologische ontwikkelingen, zoals het internet, aan ze voorbij zijn gegaan. Goodiepal & Pals is een vluchtelingenorganisatie vermomd als Tek-Rock band waarvan de opbrengsten van de shows naar opvangprojecten gaan. En dan is er nog de dronemuziek van Kali Malone en Pierre-Jean Croset die ondanks zijn 69 jaar nog steeds een avontuurlijke muziekpionier is. Dat bewijst hij wel met zijn bijzondere zelfgemaakte lier met 18 snaren.
22-24/11 | Diverse locaties, Gent | kraak.net

MWND 3.0

Meewind is terug. Na een editie vol abnormaal muzikaal experiment staat dit jaar elektronische muziek centraal. MWND 3.0 is gecureerd door de band Stavroz. Opgericht met als doel om af te wijken van de platgetreden paden en zo het muzikale gebied tussen akoestisch en elektronisch, dansen en chillen, en Oost en West te verkennen. Naast Stavroz slaat Kerala Dust een brug tussen elektronische muziek en traditionele songwriting. Het drietal laat zich inspireren door Tom Waits en Talking Heads. Wolf Müller & Niklas Wandt is een Duitse duo die etnische geluiden mengt met live percussie, freejazz, Teutoonse funk en dubby Italo house. Tot slot zijn er nog dj-sets van KooDoo en Menica.
24/11 | Muziekclub N9 Eeklo | mwnd.be

CONCERT- & FESTIVALAGENDA

7-11/11 Iceland Airwaves Festival met o.a. Fever Ray, The Voidz (Diverse Locaties, Reykjavik)
7/11 The Olympics (De Centrale, Gent)
8/11 Brant Bjork (Het Depot, Leuven)
8/11 Zion Train (Magasin4, Brussel)
8/11 Tristan (Stuk, Leuven)
8/11 Ken Thomson Sextet (Bimhuis, Amsterdam)
9/11 7K! Labelnight met o.a. Niklas Paschburg, Hior Chronik, Echo Collective (Muziekodroom, Hasselt)
9/11 Mirrors for Psychic Warfare + Sandford Parker (Magasin4, Brussel)
9/11 Faran Flad (De Centrale, Gent)
10/11 Elephant9 + Barabbas (Sojo, Leuven)
10/11 Hot Snakes (Muziekodroom, Hasselt)
11/11 The Flaming Lips (Melkweg, Amsterdam)
11/11 JpegMafia (Ancienne Belgique, Brussel)
12/11 Chick Corea (Bozar, Brussel)
12/11 Les Nuits Plasma met o.a. Rotor, Cosmic Monarch (Magasin4, Brussel)
13/11 Annah Epperson + Audri (Stelplaats, Leuven)
14-18/11 Istanbul Ekspres met o.a. Eda Baba, Kalben, Bright Bridges (De Centrale, Gent)
14/11 Terrence Blanchard and the E-Collective (Bimhuis, Amsterdam)
14/11 Circle Bros + Hellvete (Ancienne Belgique, Brussel)
15/11 Joey Dosik (Ancienne Belgique, Brussel)
16/11 West-Korea + Paterzonen + Latin Lovers (Vondelbunker, Amsterdam)
17/11 Samsara Blues Experiment + Hidden Trails (Magasin4, Brussel)
17/11 H8000 Hardcore met o.a. Solid, Nations On Fire, Regression (De Kreun, Kortrijk)
17/11 Dans Dans + Blow 3.0 (4AD, Diksmuide)
18/11 And So I Watch You From Afar (Muziekodroom, Hasselt)
21/11 Kadavar (De Kreun, Kortrijk)
21/11 Minyeshu (Bimhuis, Amsterdam)
22/11 Woodie Smalls (Ancienne Belgique, Brussel)
23/11 Tangled Horns (Het Bos, Antwerpen)
23/11 Flat Earth Society (Bimhuis, Amsterdam)
24/11 Claw Boys Claw (Het Paard, Den Haag)
24/11 Kero Kero Bonito (Sugar Factory, Amsterdam)
24/11 Rumba Lumumba (Bozar, Brussel)
25/11 Holly Golightly (4AD, Diksmuide)
25/11 Vessel 4.0 met the Ex & The Howl Ensemble (Het Paard, Den Haag)
27/11 Kian Soltani & Ensemble Shiraz (Bozar, Brussel)
28/11 Crayon Sun (Het Bos, Antwerpen)
29/11 The Dead Daisies (De Kreun, Kortrijk)
29/11 Las Hermanas Carroni (De Centrale, Gent)
30/11 Henry Rollins’ Travel Slideshow (Schouwburg Kortrijk)
1/12 Rakta Sunflower (4AD Diksmuide)
1/12 Hink Festival met o.a. Cocaine Piss, Lera Lynn, Red Snapper (Het Paard, Den Haag)
2/12 Alexander Hawkins + Elaine Mitchener Quartet (Bimhuis, Amsterdam)
5/12 Marc Ribot’s Ceramic Dog (Bimhuis, Amsterdam)
6/12 Iceage (De Kreun, Kortrijk)
7/12 ADULT + Dive (Magasin4, Brussel)
7/12 Still Corners (Het Paard, Den Haag)
8/12 Hommage to Mohamed Rouicha (Bozar, Brussel)
9/12 Jungle By Night (Ancienne Belgique, Brussel)
12/12 Great Lake Swimmers (Muziekodroom, Hasselt)
12/12 Starlite Motel (Bimhuis, Amsterdam)
14/12 Portland (Muziekodroom, Hasselt)
14/12 Charles Hayward + Le Jour du Seigneur + Ze Zorgs + Jean D.L. (Magasin4, Brussel)
14/12 Tomoko Sauvage + Raphael Vanoli (Stuk, Leuven)
20/12 Revocation + Archspire + Soreption + Rivers of Nihil (Magasin4, Brussel)
21/12 Portland Azra (4AD, Diksmuide)
26/1 Monster Magnet (De Kreun, Kortrijk)
31/1 Daniel Knox (De Kreun, Kortrijk)

MEER

Sublime Frequencies Night in Antwerpen

Het label Sublime Frequencies presenteert op deze avond verrassende geluiden uit verre streken. Senyawa gebruikt traditionele Indonesische muziek als basis en breidt dat uit met speeltechnieken uit experimentele genres om een volstrekt eigen geluid te creëren. Hardcore metal, improvisatie en folkloristische muziek gespeeld met een intensiteit, waarbij zanger Shabare in zijn zang vocale tradities van het eiland combineert met grunten. Baba Comandant uit Burkina Faso verdiende zijn sporen als danser en daarna als zanger en muzikant bij groepen als Dounia en de begeleidingsband van Victor Démé. Baba Commandant speelt de ‘ngoni’, het traditionele instrument van de Donse, traditionele jagers in de regio van Burkina Faso en Mali.
17/11 | Het Bos, Antwerpen | hetbos.be

Stephanie Pan tijdens Dag in de Branding

Voor de 50e editie van Festival Dag in de Branding zal Stephanie Pan in het Paard een concert geven. Het festival belicht de menselijke stem in al haar facetten – variërend van pure vocalen en experimenteel stemgebruik tot digitale ontwikkelingen in menselijke communicatie. Pans performance Have Robot Dog, Will Travel – A Song Cycle for the Technological Age past perfect bij dat thema. Daarbij bekritiseert Pan het geïdealiseerde beeld van digitale techniek als de sleutel tot een perfecte wereld. Dat doet zij door op te treden met speelgoedinstrumenten, haar ‘autoharp’ en vintage keyboards.
24/11 | Het Paard, Den Haag | dagindebranding.nl

Beyond Music

Beyond Music is een nieuwe reeks voor performatieve geluidskunst en muziek in een ruimtelijke context en biedt een laboratorium voor makers en muzikanten die zich bewegen tussen disciplines. Tijdens deze eerste editie test percussionist Aya Suzuki haar eigen interpretatie van Nine Bells uit, een klassiek minimal werk van de Amerikaanse componist Tom Johnson uit 1979. Voor de performance, waarin de percussionist ritmisch wandelend negen hangende klokken bespeelt, gebruikt Suzuki de originele klokken van Johnson. Ook geluidskunstenaar Yann Leguay onderzoekt wat een muzikaal instrument kan zijn en tijdens zijn optreden focust hij op het potentieel van elektriciteit als bron van geluid. Ten slotte keert de Franse autodidact en multi-instrumentalist Thomas Bonvalet aka L’Ocelle Mare terug naar België met zijn unieke minimalistische geluidsexploraties. Deze gitarist treedt hoe langer hoe meer buiten de oevers van zijn instrument door geluiden uit zijn directe omgeving te betrekken, zoals het tikken van schoenen of het slaan op een versterker.
28/11 | Stuk, Leuven | stuk.be

Nils Frahm

Nils Frahm verlaat zijn Funkhaus-studio en komt naar Kortrijk. Hij heeft naam gemaakt met zijn zeer eigenwijze mix van klassieke en hedendaagse piano. Daarnaast is hij componist, producer en performer waardoor hij zich op het podium niet laat bijstaan door een band. Na de eerdere platen ‘Felt’ en ‘Wintermusik’ bracht Frahm eerder dit jaar zijn zevende plaat ‘All Melody’ uit, de eerste plaat die hij opnam in zijn splinternieuwe studio in Berlijn. Voor de eerste keer ooit in Kortrijk, dus grijp je kans!
2/12 | Départ, Kortrijk | kortrijk.be

GOLF-Festival

Het GOLF-festival is een nieuw driedaags festival met performances en installatiekunst waar de interactie tussen beeld en geluid wordt onderzocht. De Haarlemse culturele instellingen Nieuwe Vide, de Pletterij en 37PK hebben in samenwerking met het Haagse kunstenaarsinitiatief Quartair dit festival opgericht. Op elke avond wordt het thema beeld en geluid verkend vanuit de achtergrond en het profiel van de betreffende instelling. GOLF heeft de ambitie om een grensverleggend festival met internationale allure te worden gericht op de avant-garde van de elektronische kunst en muziek.
21-23/12 | verschillende locaties, Haarlem | visithaarlem.com

Stranger than Paranoia

Het meerdaagse reizende festival Stranger Than Paranoia is een kaleidoscopische muzikale ervaring waarbij verschillende stijlen in rap tempo de revue paseren. Tijdens deze avond in het Bimhuis treden drie eigenzinnige muziekgezelschappen uit Rusland en Nederland op, waaronder Einzelgänger en het trio Vintskevich – Andrianov – Vintskevich.
27-/12 | Bimhuis Amsterdam | bimhuis.nl

Series/reeksen

Braindance

Braindance wil de heilige drievuldigheid van vooruitstrevende dj’s, bedroom producers en vernieuwende live elektronica-acts zijn. Deze reeks dj-sets en elektronica shows streeft ernaar de uitbundige sfeer van de befaamde BoilerRoom Sessions te evenaren. Daarnaast ontleent de reeks inspiratie aan de muziek van Rephlex Records, het iconische label van Aphex Twin. Op 7 november staan Jarreau Vandal en Shy One achter de draaitafels.
7/11 | Ancienne Belgique, Brussel | abconcerts.be

The Rest is Noise

The Rest is Noise biedt de komende maanden weer wat spannende optredens in het Bimhuis. Op 7 november doet Eartheater je nadenken over de grenzen tussen muziek en kunst. Met haar extreem veelzijdige stem, met een bereik van drie octaven, en haar aparte performance kruipt ze onder je huid om je dingen te laten voelen waarvan je het bestaan nooit vermoedde. Het nieuwe jaar wordt op 4 januari ingeluid met het platform FIBER X. Een minifestival vol performances en kunst op het snijvlak van elektronische muziek, technologie en spectaculaire lichtkunst. En dan is er op 16 januari de band Stargaze die de plaat ‘Debut’ van Björk zal spelen in een bewerking door Aart Strootman, winnaar van de prestigieuze Gaudeamus Award 2017, de Nederlandse prijs voor jonge componisten. Het ensemble werkt regelmatig samen met muzikanten uit de wereld van de pop en elektronische muziek, zoals Nils Frahm, Julia Holter, Matthew Herbert, Koreless en onlangs Poliça.
7/11, 4/1 & 16/1 | Bimhuis, Amsterdam | muziekgebouw.nl

Ceremony Festival #2 Cold Wave / Dark Wave

Ceremony zoekt de verbindende factoren tussen hoekige postpunk en de meer dansbare en toegankelijke wave-varianten die daarna zijn ontstaan. Deze voortzetting van Fantastique.Nights biedt een selectie van oude en nieuwe bands die schipperen tussen post-punk, synth pop, new wave, krautrock en industrial sounds. Tijdens deze editie Sad Lovers & Giants, Lebanon Hanover, Apparaat and Kezdown.
10/11 | Magasin4, Brussel | www.magasin4.be

Felicitaties

10 jaar Luxor Love!

Tony Banks zong tien uur lang Happy Birthday op de stoep van poppodium Luxor Live. En dat ter ere van het Arnhemse poppodium dat 10 jaar bestaat. Het was de aftrap voor een 26 uur durend feestje met een programma zo bont als confetti, aldus Tony Banks. Wij wensen deze venue nog vele jaren!
Luxor Live, Arnhem | luxorlive.nl

John Zorn is 65!

Voor zijn 65e verjaardag brengt deze legendarische componist dit jaar steeds weer een nieuwe band uit zijn club The Stone mee op tournee door Europa. Het muzikale uitgangspunt voor die optredens is Massada: een combinatie van freejazz met Joodse muziek die inmiddels zo’n 600 composities bevat. Bands uit The Stone houden ook halt in de Handelsbeurs in Gent. Zo gaan Secret Chiefs 3 met Zorns The Book of Angels aan de slag dat deel uitmaakt van zijn monumentale Massada.
9/11 | Handelsbeurs | handelsbeurs.be

PopUp 010 5 jaar!

In november bestaat PopUp 010 vijf jaar. De organisatie, die opkomend lokaal en (inter)nationaal talent programmeert op bijzondere popuplocaties in Rotterdam, viert dit op vrijdag 23 november met optredens van drie bands: het Belgische Marble Sounds, de gloednieuwe Rotterdamse band Anemone en het eveneens uit Rotterdam afkomstige Meneer van Dalen. Dat alles zal weer plaatsvinden op verrassende locaties door de stad.
23/11 | diverse locaties, Rotterdam | popup010.nl


Dit artikel verscheen eerder in GC #148.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties