PREVIEW: Gonzo (circus) #115 + Mind The Gap #102 + EXTRA: ‘Klankstappen’


Voor nummer #115 van Gonzo (circus) zijn we op zoek gegaan naar de beste zomer- en najaarsfestivals in de Benelux en daarbuiten. We selecteerden er 40, van kleinschalig en diy tot de betere mediafestivals. Met trots stellen we je ook ‘Klankstappen’ voor: Danae Bos schreef een essay over ‘geluidswandelen’ en abonnees van Gonzo (circus) kunnen de bijhorende 8 geluidswandelingen gratis downloaden. Zo kun je verscheidene steden in Vlaanderen en Nederland verkennen met ‘Klankstappen’.


GC#115coverVerder kun je lezen over de begintijd van ‘samplen’. De manier van ontdekking van het concept ‘samplen’ is bijna net zo verloren geraakt als de bron van een sample zelf. Maar niet voor lang! Pierre Schaeffer was één van de pioniers in samplemuziek en heeft zijn hele leven gewijd aan het ontwikkelen van een nieuwe soort muziek, musique concrète. Zijn invloed en werkwijze zijn vaak terug te horen in de muziek die in Gonzo (circus) aan bod komt, om nog maar te zwijgen over de alweer bijna 200 muziekrecensies die je in deze editie vindt. Harold Schellinx schreef een essay over de nog immer raadselachtige Schaeffer.
Naast muziek is er natuurlijk ook ‘ruimte’ voor film, deze keer met Makino Takashi, die met zijn spectaculaire films en 3d-installaties (zie Mind The Gap Nights en Sonic Acts) op experimentele manier zijn bestaan weet vast te leggen op film. Interviews zijn er ook met tapeloop-grootheid William Basinski, componiste Ashley Paul en terug-van-weggeweest Mount Kimbie, die allemaal een nieuwe plaat hebben uitgebracht.

Verder een essay over de binnenkort zestigjarige jazzmuzikant John Zorn: platenkakker, goeroe of genie? We spraken met The Men en ontdekten hoe Poppy Ackroyd (binnenkort op Le Guess Who? en Silence is Sexy) de wereld ontsnapt door middel van muziek. De bijgeleverde compilatie-cd, Mind The Gap #102, bevat onder andere Jerusalem in my Heart, Tim Hecker & Daniel Lopatin, The Void* en de hier nog onterecht onbekende Portugese gitarist Manuel Mota. We blikken ook vooruit naar Echokamer: een nieuw live-project i.s.m. Mediamatic in een galmende fabrieksruimte waar je binnenkort exclusieve optredens van Machinist (23/05) en Void* (20/06) kunt beleven. En met signalementen van de Vlaamse muzikanten/bands Hessian, Imaginary Family en Pomrad, alsook labelreports over Enfant Terrible/Gooiland Elektro, Mordant Music en Opal Tapes is dit nummer van Gonzo (circus) weer helemaal compleet.


Dit artikel verscheen eerder in GC #115.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties