728x90 MM

Gaudeamus Festival 2022

Het Utrechtse Gaudeamus (7-11 september) is ieder jaar hét festival voor wie jonge, aanstormende makers wil ontdekken en zich wil laven aan ongehoorde klankverkenningen, radicale nieuwe instrumenten en nieuwe perspectieven op wat muziek op een podium kan zijn en betekenen.

Het Utrechtse Gaudeamus (7-11 september) is ieder jaar hét festival voor wie jonge, aanstormende makers wil ontdekken en zich wil laven aan ongehoorde klankverkenningen, radicale nieuwe instrumenten en nieuwe perspectieven op wat muziek op een podium kan zijn en betekenen.

Moest je voorheen voor ieder Gaudeamus-concert een apart ticket kopen, dit jaar heeft het festival het popfestival-idee omarmd en zijn er enkel dag(deel)kaarten te koop. Zo bestaan de vijf dagen van Gaudeamus eigenlijk uit een reeks minifestivals, telkens geconcentreerd rond een andere hoek van het centrum van Utrecht en met een iets andere artistieke insteek. Op vrijdagavond klinken bijvoorbeeld synthexploraties, polyritmische nieuwe composities en free improv, met optredens van onder meer Jessica EkomaneAsher Gamedze & Xristian Espinoza en het Amstel Quartet met werk van de altijd spannende Oekraïense componist Maxim ShalyginThomas Ankersmit brengt dezelfde avond een ode aan tapecomponisten uit de jaren 1950 en 1960, waarvan er velen hun pionierswerk konden doen dankzij steun van het al sinds 1945 actieve Gaudeamus.

Lees meer:
– Interview Laila Sekani aka Princess Diana of Wales
– Achtergrond Instrument Inventors Initiative
– Interview Rojin Sharafi
– Interview Jessica Ekomane

Meer info over tickets, het programma en de timetable:
www.gaudeamus.nl

De zaterdagavond biedt een lappendeken aan optredens in het grijze gebied tussen popmuziek, elektronische muziek en hedendaags gecomponeerd. Met Princess Diana of WalesRojin SharafiNyokabi KariukiJoy Guidry, een nieuwe samenwerking tussen HainbachBakr Khleifi en Johanna Vargas en meer. Ook Jessica Ekomane is op deze avond weer present, nu met een door haar geschreven werk voor het Bretonse doedelzakkwartet (!) Sonneurs.

Door het festival heen lopen verschillende performances en installaties binnen het Europese project In Situ City, waarin de relatie tussen mens en de stad verkend wordt. Zo maakt theatermaker Espen Hjort een voorstelling waarvan stenen het beoogde publiek zijn en ontwikkelt Annabel Schouten vanuit eco-activistische motieven een nieuwe performance die bezoekers leert luisteren naar het landschap.

Een andere rode draad door het programma is het werk van vijf jonge componisten die genomineerd zijn voor de Gaudeamus Award – de aanmoedigingsprijs voor jonge componisten die Gaudeamus al sinds 1957 jaarlijks overhandigt en die eerder al de carrières van Louis Andriessen, Pauline Oliveros, Unsuk Chin en Yannis Kyriakides een boost gaf. Dit jaar zijn onder meer de Britse Alex Paxton genomineerd, wiens werk doet denken aan John Zorn, Carl Stalling en Frank Zappa, en de Amerikaanse componiste Bethany Younge, wiens duoplaat ‘Lizard Tongue’ uit 2021 met Nina Dante op verschillende Best of 2021-lijsten belandde. Van Younge, Paxton en de andere drie genomineerden klinken verschillende werken verspreid over het festival en ook schrijven ze gloednieuwe muziek speciaal voor het festival.

Tot slot zijn er ook verschillende initiatieven op het festival te beleven om te verkennen wat er in muziek nog meer mogelijk is dan de geijkte instrumenten en het hele idee van performers op een podium. Zo zijn er tijdens dit festival onder meer installaties door makers uit het netwerk van iii (Instrument Inventors Initiative) en zijn er meerdere workshops van Gaudeamus-spinoff Screen Dive, waarin musici en coders interactief werk maken dat bedoeld is om op een innovatievere manier muziek online te beleven dan via de geijkte live-streams.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!