For The Night


‘For The Night’ is een voorbeeld van een plaat die met veel pech kampte, door de band werd opgegeven maar uiteindelijk toch weer boven water komt, door de band wordt herwerkt en uitgebreid en uiteindelijk op de markt komt als een release die nog veel beter is dan wat oorspronkelijk de bedoeling was. Dit overkwam het trio Tecumseh uit Portland, Oregon.

John Krausbauer (zie ook minimalistische doomband Trees, Ian Hawk en Jeremy Long (maakt ook donkere elektronica als Brown) hebben onder meer werk uit op Midira, Important en Beta-Lactam Ring waarop telkens geavanceerde heavy drones staan die geïnspireerd lijken door ragamuziek.

Dit werk was eigenlijk bedoeld als een 10inch die in 2014 zou uitkomen. De band, actief sinds 2004, kampte echter met zoveel problemen om de plaat klaar te krijgen, dat ze er maar helemaal mee kapten.

De stukken pasten echter zo goed bij hun streven om, gebruik makend van minimale middelen, trance op te wekken, dat ze alles herwerkten en uitwerkten tot er uiteindelijk vijf nummers, samen meer dan een uur muziek, werden gemaakt. ‘Towers’ en ‘Desert And Failure’ lonken naar het logge, instrumentale en trage werk van Sunn o))).

De andere drie stukken klinken echter anders. Opener ‘Darkness Swallowing The Air’ is nog een eerder gewone drone. ‘Ballad Of Conquest’ is bijna een Glenn Branciaanse benadering van het dronegegeven, terwijl afsluiter ‘Great Lakes’ gedomineerd wordt door zich alsmaar herhalende pianoklanken, die stilaan worden verdreven door geschraap op cimbalen.

Zodoende creëert het trio niet alleen een afwisselende plaat, maar geven ze tegelijk een andere draai aan het hele, soms vervelende, dronegebeuren. Groot gelijk hebben ze bij Consouling om Tecumseh aan hun catalogus toe te voegen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #146.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties