Geluid

Jameszoo

Fool

Artiest:Jameszoo
Titel:Fool
Label:Brainfeeder
Distributeur:PIAS

www.youtube.com/watch?v=1EEeEnrHZTA

Moeilijk, deze Fool van Jameszoo alias Mitchel Van Dinther. En daardoor exemplarisch voor wel meerdere releases van het Brainfeeder label: bij vlagen ronduit geniaal, maar het geheel is nog iets te vaak een ongeleid projectiel. Vorm boven inhoud, zou je kunnen stellen. Nochtans is opener ‘Flake’ er pal op: Jameszoo trekt zijn scheikundejas aan en ontleedt funk en soul tot op moleculair niveau. Vervolgens knoeit hij hier en daar wat met de atoomsamenstellingen en vervaardigt er zijn eigen, uiterst aanstekelijk distillaat uit.

Nog vier andere nummers kunnen zich overtuigend onttrekken aan de willekeur. ‘Soup’ begint als soulvol staccato dat hier en daar al wat stuiptrekt. Gaandeweg zorgt een portie opgekropte sensualiteit voor nog meer onrust die zich uiteindelijk via stomende blazers een weg naar buiten baant. Met een warme ambient buzz die doet denken aan ‘Altibzz’ van Autechre of aan het werk van Gigi Masin, gaat het er op ‘Nail (Skit)’ kalmer aan toe. Maar een dartel synthesizerdeuntje voorziet ook dit nummer van de naïviteit waar dit album zo bol van staat – het lijkt haast een alles dicterende wet die de Nederlander zichzelf voorgeschreven heeft. Door dat dwangmatige gaat de integriteit ervan helaas net verloren.

Een broeierige pianopartij zoals Chick Corea ze weleens wil spelen, stuurt ons alle kanten op op ‘The Zoo’, maar dat zal vooral de verdienste zijn van Steve Kuhn die hier de toetsen voor zijn rekening neemt. Naar het einde toe klinkt de piano meer in harmonie met de schuifelende percussie en lijkt José James het nummer nog even door zijn vingers te laten glippen. Met ‘Teeth’ sluit Jameszoo waardig af: een eenvoudige, maar doeltreffende akkoordenprogressie op de piano die uitmondt in een hartstochtelijke cello-romance. Geenszins slecht, dit album, maar Jameszoo moet het nog te veel hebben van losse flodders en die durven hun doel weleens missen.

Reacties