Geluid

The Rezillos

Flying Saucer Attack – The Complete Recordings 1977-1979

Artiest:The Rezillos
Titel:Flying Saucer Attack - The Complete Recordings 1977-1979
Label:Cherry Red
Distributeur:Suburban

rezillos.rocks

Veertig jaar na de opwindende beginjaren van de punk (1976-1979) en de daaruit voortspruitende post-punkvloedgolf blijft dat ondertussen mythische tijdperk tot de verbeelding spreken.

Het regent bijgevolg heruitgaven, maar gelukkig zijn die niet allemaal voor de hand liggend of totaal overbodig. ‘Flying Saucer Attack’ is een fijn voorbeeld van een meer dan welgekomen re-issue. Zoveel jaren na datum klinkt deze wat ondergewaardeerde band uit Edinburgh nog altijd even fris, sprankelend en opgewekt als destijds. The Rezillos lieten zich niet verleiden door het pessimisme, nihilisme en politiek activisme van die tijd, maar kozen voor aanstekelijke nummers waarvoor ze zich baseerden op strips, b-films, science fiction en meidengroepen uit de jaren 1950 en 1960.

Ze zagen er bovendien meer uit dan een glambandje dan als een kwaaie punkgroep in het zwart. Zowel zang als de uptempo drieminutennummers doen bij The Rezillos vaak denken aan The B-52’s of The Shangri-Las. Zelf omschreven ze zich als een “new wave beat group” en dat zijn ze in essentie ook. In tegenstelling tot veel van hun generatiegenoten klonken ze behoorlijk origineel. Dat ze tot de punk worden gerekend heeft meer te maken met het moment waarop ze actief waren dan met hun muziek. De punk van The Rezillos is namelijk veel meer dan dat.

Dat ze goed en origineel waren, daarvan moest de iconische BBC-programmamaker John Peel destijds niet worden overtuigd. Jammer/vreemd dat de twee Peel Sessions die ze deden niet op deze verder mooie heruitgave staan. Tussen 1978 en 1979 brachten The Rezillos twee albums uit: de debuut-lp ‘Can’t Stand The Rezillos’ en het veelzeggend getitelde live-album ‘Mission Accomplished… But The Beat Goes On’, dat werd opgenomen in Glasgow. Die staan integraal op deze ‘The Complete Recordings 1977-1979’. Uiteraard zijn er extra’s: meer bepaald singles, singleversies, b-kantjes en zeldzame en/of alternatieve versies van nummers, dertien in totaal. Sowieso een fijn weerzien of een leuke introductie.

Reacties