Geluid

YoshimiO/Susie Ibarra/Robert Aiki Aubrey Lowe

Flower Of Sulphur

Artiest:YoshimiO/Susie Ibarra/Robert Aiki Aubrey Lowe
Titel:Flower Of Sulphur
Label:Thrill Jockey
Distributeur:Import

thrilljockey.com

‘Flower Of Sulphur’ is een veelbelovende samenkomst van grootheden uit experimentele hoeken. Multi-instrumentaliste YoshimiO drumt onder meer in de Japanse experimentele rockgroep Boredoms en draagt bij aan de groep OOIOO.

Susie Ibarra is een hooggewaardeerde percussioniste en componiste die zich beweegt in kringen van onder andere klassiek en (free) jazz met een grenzeloze lijst van samenwerkingen; en ook gitarist-percussionist-geluidsartiest Robert Aiki Aubrey Lowe tot slot, is onder eigen naam en als Lichens een vaste waarde in de Amerikaanse underground.

Einde 2016 stonden ze gedrieën op het podium van de Roulette in New York, waarvan het onderhavige album de neerslag is, voor het gemak opgesplitst in vier delen die simpel alfabetisch zijn getiteld. ‘Aaa’ start bijzonder rustig met een haast bezwerende zang en subtiele percussieve klanken van trommels en cymbalen.

De artiesten bewegen zich geleidelijk van bijna spirituele sfeer naar een voller en uptempo klanklandschap, met meer accenten en –verrassend– vervorming van met name de zangstem. Dit zet door in ‘Bbb’, dat (met dubbele percussie) richting de free jazz beweegt, terwijl de effecten het stemgeluid bij tijd en wijle een psychedelisch tintje geven.

Het tweede deel van ‘Bbb’ laat echter ook een combinatie van vrij drumwerk in combinatie met bijna oosters aandoende percussie en een terugkeer naar de meer onthechte sfeer horen, terwijl in de volgende delen van het concert het drumwerk bijvoorbeeld zeer swingend kan uitpakken en elektronica daar een funky geluid aan toevoegt. Zo beweegt het trio zich van alle sfeer- en tempowisselingen verlopen dermate vanzelfsprekend en het resultaat van de drie samenspelende muzikanten is zo coherent, dat je bijna zou vergeten dat dit improviserend tot stand is gekomen. En helemaal verbluffend is het als je weet dat het drietal voor het concert nooit eerder met elkaar speelde. Groots!

Reacties