Blog

Een nieuw festival, 2 jubilea en een zoekend hert


De week is nog maar net begonnen en we hebben al keuzestress: in Tilburg en Breda is er een nieuw festival uit de grond gestampt, in Amsterdam vieren 2 giganten uit de avant-garde een jubileum, en onderweg kwamen we ook een zoekend hert tegen.

1. 40 jaar The Ex

Onze eerste felicitaties gaan uit naar de Amsterdamse punkband The Ex. Het gezelschap viert in Het Bimhuis (Amsterdam, 11/9) en WORM (Rotterdam, maar helaas uitverkocht) hun 40ste verjaardag met een killer line-up.

Gasten zijn o.a. Christine Abdelnour, Genevieve Murphy, Thurston Moore, Paal Nilsson-Love, Anne James Chaton en Jaap Blonk.

2. 50 jaar STEIM

De STudio for Electro Instrumental Music bestaat in 2019 een halve eeuw. Op zondag 15 september is er een verjaardagsconcert in Muziekgebouw aan’t IJ met onder andere Jan St. Werner (Mouse on Mars), Joel Ryan, Mazen Kerbaj (afgelopen weekend nog fantastisch op Meakusma), componist Rebekah Wilson en de legendarische DJ Sniff.

De avond tevoren is er een gratis tentoonstelling en concert met werk van de ‘nieuwe generatie STEIM-componisten‘ op het PENTACLE-geluidssysteem ontworpen door STEIM-curator Fedde ten Berge. We hadden het wel leuk gevonden als de line-up van het STEIM-feestje wat diverser was geweest.

3. DOCK FEST #1

Tilburg en Breda snakten naar een nieuw festival voor vernieuwende kunst en muzikant. Dock Zuid presenteert daarom van 13 tot en met 15 september de eerste editie van Dock Fest.

Op dit nieuwe festival gaat de aandacht vooral uit naar zuiden, op en om de grens tussen Vlaanderen en Nederland. Niet te missen zijn o.a. Renée van Trier, Richard van Kruysdijk en Albert van Abbe. En het festival is ook nog eens ontzettend vriendelijk voor de portemonnee.

4. DNK presents Dario Calderone – Extended Bass

In Gonzo (circus) #153 nemen we het Amsterdamse Mobiel Curatoren Collectief DNK onder de loep. Nadat het collectief haar vaste stek kwijtraakte een decennium geleden, betrekken ze keer op keer de weinige nog interessante plekken voor avant-garde muziek in Amsterdam.

Zoals Rozenstraat: voorheen SMBA maar nu een vrije plek voor kunstenaars met een dependance van de Amsterdamse boekhandel San Serriffe. Daar brengt componist Dario Calderone op zondag 15/9 twee composities voor bass ten gehore. Niet te missen voor liefhebbers van bass en Gertrude Stein.

5. Moving Furniture Records Festival

Nog een festival in Amsterdam op zaterdag 14 september: de mannelijke fine fleur van de hedendaagse gecomponeerde en elektronische muziek komt samen bij De Ruimte in Amsterdam.

Martijn Comes & Modelbau (Frans de Waard), initiatiefnemer Orphax, Cinema Perdu, tapage, Roald van Dillewijn (Tapage & Espoir) & Gareth Davis trio, Radboud Mens en Distorted Nude. Ook deze line-up had gerust wat diverser gemogen.

6. Rewire x Korzo: Liz Harris & Roy Montgomery + Mary Lattimore

Donderdagavond haasten we ons naar Den Haag voor de 15de editie van Rewire x Korzo.

Voor deze editie werkt Liz Harris (ook bekend als Grouper) samen met gitarist Roy Montgomery. Minstens even straf belooft het concert van harpiste Mary Lattimore te worden.

Meer tips? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

7. Screening ‘Ludo is Fantastic’

Vorig jaar waren we behoorlijk onder de indruk van de documentaire ‘Ludo is fantastic‘ over de Antwerpse Fluxus-kunstenaar Ludo Mich.

De film wordt helaas schandalig weinig vertoond. Film- en kunstliefhebbers grijp uw kans want donderdag 12 september is de film alsnog te zien bij de Amsterdamse brouwerij Butcher’s Tears.

8. Satanique Samba Trio

Wie onze instagram volgt, wist het al een tijdje: het Braziliaanse Satanique Samba Trio is terug! En hoe! ‘Mais Bad’ heet hun nieuwe album en dat presenteren ze op vrijdag 13 september in Recycart, Brussel en op zaterdag 14 september op het Leffingeleuren-festival.

9. Het Dansende Denken van het Zoekende Hert

Het Antwerpse Filosofiehuis ‘Het zoekend hert ° The searching deer‘ viert zijn 10-jarige bestaan met een tweedaags muzisch-filosofisch jubileumfeest op zaterdag 14 en zondag 15 september 2019

‘Van inter-esse naar interactie’ worden meer dan twintig denkers, sprekers en schrijvers, maar ook filosofische muzikanten en andere kunstenaars gepresenteerd.

10. Tashi Wada Group – Feat. Julia Holter and Corey Fogel

Het verjaardagsfeestje van The Ex in WORM (Rotterdam) mag dan helaas uitverkocht zijn, dat wil niet zeggen dat je in Rotterdam op je honger moet blijven zitten.

Donderdag is er ook in WORM een concert van Tashi Wada Group – Feat. Julia Holter and Corey Fogel. Aanbevolen voor al wie het avontuur niet schuwt.

MEER TIPS VIND JE IN ONZE AGENDA & IN ELKE EDITIE VAN GONZO (CIRCUS)!


Reacties