Festivalgids 2018


Waar gaan we deze zomer naartoe? De jaarlijkse Gonzo (circus) festivalgids biedt de twijfelaar soelaas. Van kleinschalige pareltjes tot het ouderwetse platgetrapte festivalveld en van een heerlijke bak herrie tot jazzimprovisatie: er is weer genoeg te beleven dit festivalseizoen, zowel voor de wereldreiziger als voor de thuisblijver!

AANBEVOLEN

UNCANNY VALLEY
Brian Gibson en Brian Chippendale, die we kennen als Lightning Bolt, zijn de centrale gasten op de tweede editie van het mini-festival Uncanny Valley in de Gentse Vooruit. Dat betekent niet alleen optredens van het noisepunkrockduo Lightning Bolt zelf – en die zijn steevast legendarisch – en van Black Pus, maar er is ook ruim aandacht voor de scene in Providence, Rhode Island waar zij deel van uitmaken. Verder is er een voordracht van Gibson over zijn werk als game-ontwikkelaar en een tentoonstelling in kunstruimte Gouvernement van Chippendale, die ook comics tekent en de hoezen van zijn band verzorgt. Nog meer printed matter van Martha Verschaffel: ooit maakte ze fijne illustraties voor Gonzo (circus); nu heeft ze haar eigen publicatie en stelt ze deze voor. En zotjes wordt het nog met deze zalige line-up van Strict Nurse, Eric Thielemans & Ilan Manouach, Onmens en Gerard Herman als dj! Goed gedaan, Vooruit, Kraak en Live Fast Die Young!
03-05/05 | Gent | vooruit.be

MAZE
Over het Amsterdamse MAZE Ensemble kun je verderop meer lezen: spilfiguur, muzikant en componist Anne La Berge vertelt er vol vuur over. En alsof ze nog niet actief genoeg zijn, organiseren ze ook het MAZE festival in het prachtige Splendor met als thema: ‘Interactive Scores: Game strategies in music’. Wat kunnen componisten leren van game designers en hoe kunnen ze gebruik maken van interactieve tools om de relatie tussen muzikanten, componisten en publiek te onderzoeken en opnieuw vorm te geven. Na de officiële presentatie van de interactieve installatie/compositie ‘Karada’ van Claudio Baroni en Adi Hollander is er de wereldpremière van delen uit het werk ‘Trackers’ van Yannis Kyriakides waarvoor hij interactieve partituren gebruikt. Een nieuwe transcriptie van een werk van de Amerikaanse dronemuziekpionier Tony Conrad beloofd ook bijzonder te worden. Daarnaast zijn er samenwerkingen met DNK Days en Fiber Festival. Koop je ticket zo snel mogelijk want het festival is meestal meteen uitverkocht.
18-20/05 | Amsterdam | splendoramsterdam.com

HOLLAND FESTIVAL
Tijdens de 70ste editie – gefeliciteerd! – voert Ensemble Musikfabrik composities uit van Morton Feldman en Marcus Schmickler. Regisseur/kunstenaar Steve McQueen presenteert zijn video-installatie ‘End Credits’, over zanger/burgerrechten-activist/communist Paul Robeson, die ook het Belgische koloniale bewind onder vuur nam in 1949. Hopelijk geeft dit werk een nieuwe impuls aan het dekolonisatie-debat in België. Het Kronos Quartet vult een hele dag muziek, en nodigt daar bijzondere gasten voor uit. George Benjamin is de componist in focus, hij is een van de belangrijkste studenten van Messiaen.
07/06-01/07 | Amsterdam | hollandfestival.nl

THIS IS OUR MUSIC
Het gebeurt te weinig dat festivals zelfreflectie als thema nemen. ‘Wie zijn we, wat doen we, wat is onze rol binnen de scene en binnen de maatschappij?’ Op die essentiële vragen zoekt het Doek Improvised Music Festival half juni een antwoord. Wederzijds respect, fouten mogen maken, wars zijn van commercieel denken, kwetsbaar mogen zijn en dat allemaal binnen een hechte, maar inclusieve community van luisteraars en muzikanten, dit zijn zomaar enkele antwoorden die kunnen worden gegeven. Dat dragen ze ook uit tijdens het festival met concerten, lezingen, workshops, interviews, een heuse fietstour en onverwachte ontmoetingen bij een diner! Genieten kun je van de improvisaties van Kaja Draksler, Marta Warelis, Michael Moore, Jasper Stadhouders, Mary Oliver, Frank Rosaly, John Dikeman en improv-godfather Han Bennink natuurlijk!
14-17/6 | Amsterdam | doek.org

GEFELICITEERD, NIJDROP!
Nijdrop – het Opwijkse jeugdhuis dat de opmaat vormde voor Nosta Music – is dit jaar vijftig geworden! En wie jarig is geeft een feestje. Beloofd is een serie concerten waarvan tot nu toe één naam bekend is gemaakt, maar wát een naam: Sophia, op 17 mei.
Opwijk | nijdrop.be

SERIES

CODED MATTER(S)
Coded Matter(s) is aan haar vierde seizoen toe. Op 17 mei is de eerste aflevering in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond, dit keer over Big Bias, met kunstenaar Zach Blas en codeerder en schrijver Mimi Onuoha.
codedmatters.nl

THE REST IS NOISE
Wie voor 31 mei 2018 een abonnement op Gonzo (circus) neemt, krijgt er een gratis ticket voor The Rest Is Noise bij in het Amsterdamse Muziekgebouw aan’t IJ. Zo kun je fijn naar Hailu Mergia op 29 mei of een ander concert naar keuze in deze reeks.
muziekgebouw.nl

DNK DAYS 2018
In het rijtje Amsterdamse series mag DNK Days niet ontbreken. Sinds het voorjaar worden we op geregelde tijdstippen verwend met het hele scala aan hedendaagse gecomponeerde muziek. Onze tips: Stefan Fraunberger, Stine Janvin Motland, Seamus Cater en Martijn Tellinga. Zo blijf je zeker zoet tot begin augustus.
dnkdays.net

OOIT WAS IK OP EEN FESTIVAL MET…

Ben Bertrand
“Ik ontdekte MEAKUSMA toen een bevriend muzikant me vroeg om in Eupen een minimalistisch klassiek stuk te spelen. Ik was net afgestudeerd en wilde de opnames van mijn eerste ep afronden, terwijl ik niet zeker was of er wel publiek zou zijn voor mijn muziek. Ik was zwaar onder de indruk van de line-up van Meakusma, dit gaf me vertrouwen in mijn eigen muziek. Eenmaal thuis werkte ik aan die ep en bracht die uit bij Off Record. Intussen heb ik de opnames voor mijn eerste album afgerond, ‘NGC1999’ (les albums claus) en blijft dit festival nog altijd een van mijn lievelingsplekken om van ‘niet-geclassificeerde muziek’ te genieten!”

Kurt d’Haeseleer
“Een van mijn meest memorabele festivalervaringen was DOUR in 1991. Ik vind de juiste line-up niet meer terug, maar ik herinner me dat De La Soul er optrad achter een plexi-beschermplaat, geflankeerd door bodyguards, tussen allerlei Franse punkbands. Ik ben er later nog een paar keer geweest, maar toen was het al uitgegroeid tot een pis-en-wiet-mastodont-festival. Ik hou niet van festivals, te veel muziek, te veel mensen, te veel gsm-oplaadtorens…, maar Horst vind ik wel leuk, vooral wegens het kunstparcours en de locatie. Meakusma in een oud slachthuis in Eupen staat al lang op mijn lijstje, dat moet er dit jaar echt eens van komen!”

Dijf Sanders
“Ik koester nog steeds goede herinneringen aan mijn tweedaagse DEEP IN THE WOODS. Overdag heeft het een chill familiegevoel. Wanneer de avond valt en alle kleine kindjes in bed liggen komen de grote kindjes spelen. De bosrijke omgeving en het feit dat het festival niet overboekt is, is rustgevend en spannend tegelijkertijd. Op muzikaal vlak biedt het van alles wat aan, zonder per se populair te willen zijn. Niet te veel en overzichtelijk. Het is dan ook alsof het muzikale luik niet de hoofdreden is waarom je er moet zijn. Een aanrader dus!”

BELGIË & NEDERLAND

HA’FEST
Een weekend lang is de Gentse Handelsbeurs de speelvloer van interessante muzikanten als Jaga Jazzist, Bram Stadhouders – die het grootste vervoerbare dansorgel ter wereld meeneemt – en Colin H. Daarnaast komt Inwolves (met Karen Willems) haar derde album presenteren. Ook veelbelovend: het mixtape-avontuur van veteraan-jazzdrummer Jim Blacks Malamute Quartet.
04-05/05 | Gent | handelsbeurs.be

MOVING TOGETHER
‘Moving Together: Activism, Art and Education – A Week With Angela Davis’ biedt lezingen, workshops, performances, concerten, debatten en veel meer rond het radicale gedachtengoed over democratie en sociale rechtvaardigheid van schrijver, filosoof en burgerrechtenactivist Angela Davis. Verder komen ook vraagstukken rond burgerschap, intergenerationeel activisme en kennisdeling aan bod.
12-17/05 | Amsterdam | movingtogether.info

GRONDWATER #4
Tien muzikanten komen elk een set spelen op de vierde editie van het Grondwaterfestival in Studio Loos. De gemene deler: geïmproviseerd, experimenteel en elektronisch. Namen? Onder meer Leo Svirsky (zie GC#123), Haddow, Marí Máko, Marloe, Strict Nurse (zie GC#143) en Dewi de Vree.
13/05 | Den Haag | grondwaterfestival.nl

DUNK! FESTIVAL
Op dit festival voor postrock-, slowcore- en mathcoreliefhebbers staat onder meer de instrumentale rockband Russian Circles gepland. Neem daarbij de groep Zhaoze, die bewijst dat je ook heel goed post-rock kunt spelen op traditionele Chinese instrumenten, terwijl er voor diegene die naar een portie drones snakt het Duitse Bolt geprogrammeerd staat. Voorts zijn er post-rock-met-zang-band Soup en Belgische slugde-trots Lethvm.
10-12/05 | Zottegem | dunkfestival.be

STRONGMAN FESTIVAL
Bescheiden festival in de tuin, garage en woonkamer van de organisator, met op deze tweede editie onder anderen Th’ F’kk’n G’dd’mn Luckies, The Surfbeat Club, The Freaks of Nature en Escobar. Oftewel: garage, punk, surf en allerhande -billy’s.
18/05 | Scherpenheuvel-Zichem | facebook.com/strongmanfestival

IN UTERO
Ook Mechelen – volgens kenners een van de coolste steden ter wereld – heeft een eigen underground festival om de zomer in te luiden. Op 26 mei vindt de tweede editie van het In Utero-festival plaats. Al bekend zijn drummer NAH (zie verder in dit nummer), de belangrijkste Belgische elektronische muzikant Yves De Mey (GC#133) en het legendarische Antwerpse noisegezelschap Club Moral. Verder is er visueel werk te zien van huisgraficus Jorge Ignacio Vargas (Nacho) en het Mechelse collectief Circle Ø Stripe.
26/05 | Mechelen | cultuurcentrummechelen.be

THE CRAVE
Elektronische muziek in het relaxte Haagse Zuiderpark, én dan ook nog met een mooi programma. De recent herontdekte elektropionier The Egyptian Lover treedt weer regelmatig op en komt een live 808-set geven. Verder vind je er I-F, Matrixxxman en Ekman. Beste artiestennaam: Scientific Dreamz of U.
01-04/06 | Den Haag | thecravefestival.nl

SWIM WITH THE CURRENT
‘Only dead fish go with the flow’ staat op een postkaart die onze ere-hoofdredacteur koestert. Hopelijk geldt dat niet voor dit festival in deSingel. Op vrijdagavond trekt een karavaan muzikanten met onder anderen Khruangbin en Malik Djoudi door het markante gebouw. Op zondag wordt afgesloten met The Comet is Coming (voor liefhebbers van Polar Bear en Sons of Kemet) en de Belgische supergroep The Mechanics van drummer Eric Thielemans (GC#100) met Mauro, Rudy Trouvé, Roman Hiele en Jean-Yves Evrard.
07-09/06 | Antwerpen | desingel.be

WeMakeThe.City
Stadsfestival rond de vraag wat er met steden moet gebeuren als ze steeds groter worden. Met zeshonderd (!) sprekers – waaronder econoom Kate Raworth, bekend van haar boek ‘Doughnut Economics’ -, een tiental exposities, vijftig workshops, en veel meer.
20-24/06 | Amsterdam | wemakethe.city

STRANGE SOUNDS FROM BEYOND
Naar eigen zeggen wordt ook op deze derde editie een platform geboden aan ‘muziek die door sommigen als vreemd gezien wordt, en door anderen als helemaal niet zo vreemd’. Wie die vreemde
muziek komen maken op het NDSM-terrein? Het eclectische programma bevat optredens van onder anderen Nurse With Wound, Konono No.1, Mykki Blanco en Les Filles de Illighadad.
23-24/06 | Amsterdam | strangesoundsfrombeyond.com

COULEUR CAFE
Brussel toont drie dagen lang dat het hét centrum van België is voor urbanmuziek. Dit jaar met onder anderen D’Angelo, het goed presenterende hiphopduo The Underachievers, de internationaal bewierookte Belgische trots Melanie de Biasio en levende funklegende George Clinton.
29-06/01-07 | Brussel | couleurcafe.be

BOS! FESTIVAL
Alweer de tweede editie van dit festival – bedoeld als kindvriendelijk alternatief voor grote festivals – dat in een mooie natuuromgeving plaatsvindt. Fijne line-up: componist/producer/instrumentbouwer Dijf Sanders (GC#144) is van de partij, net als cellist Julia Kent, het Belgische fenomeen Flying Horseman, alternatief pianotrio De Beren Gieren, en nog veel meer.
07/07 | Gullegem | bosfestival.be

SJOCK
Het Sjock-festival is al ruim veertig jaar dé hoogmis van het betere werk uit de ambachtelijke gitaarmuziek, dat laat horen hoeveel muzikale variatie mogelijk is met de klassieke bezetting van gitaren, bas en drums. Met dit jaar opvallend veel punk, het gereïncarneerde Dead Kennedys, hardcore- en skatepunkpioniers The Descendents en de ‘godfather of psychobilly’ The Reverend Horton Heat.
06-08/07 | Gierle | sjock.com

DOUR
Het Dourfestival is de jaarlijkse afspraak voor hedonisten aller landen, met een breed genrespectrum. Dit jaar kun je je hipsterbril opzetten bij Alt-J, moshen bij de punkhiphop van Ho99o9, hiphoppen bij Big Boi, Joey Bada$$ en Action Bronson, of dansen op Odesza.
11-15/07 | Dour | dourfestival.eu

CACTUSFESTIVAL
Cactus Muziekcentrum organiseert jaarlijks ook het… Cactusfestival. Buffalo Tom, Mogwai, Nils Frahm, Goldfrapp en vooral Slowdive zijn namen met zo’n staat van dienst dat ze geen introductie behoeven. Suuns benadert rockmuziek vanuit een experimentele houding, en de veelgeprezen Sampha gaat minstens zo onorthodox om met r&b. En voor wie Emili Sandé te glad vindt, is er de lekker dwarse (soul)pop van tUnE-yArDs in het Minnewaterpark.
13-15/07 | Brugge | cactusfestival.be
+

STEIM SUMMER PARTY
Terug van weggeweest: de Summer Party van Steim. Ze waren in verband met een verhuizing twee jaar niet in staat om hun zomerfeest te organiseren, maar nu is het feestje terug in Broedplaats Lely. Dit jaar komen onder meer Andi Otto, Ben Neill en Nic Collins voor een flinke dosis avontuurlijke elektronische muziek zorgen.
14/07 | Amsterdam | steim.org

VALKHOF FESTIVAL
De jaarlijkse Nijmeegse Vierdaagse zorgt elk jaar voor een enorme toestroom aan mensen, wat in de hele stad wordt gevierd met een week livemuziek op verschillende buitenpodia. Dat kan benauwend druk zijn, dus zoek vooral je toevlucht tot het Valkhofpark. Inmiddels zijn de eerste namen bevestigd zoals Chelsea Wolfe en Parquet Courts. En zoals voorheen is het festival geheel gratis!
14-20/07 | Nijmegen | valkhoffestival.nl

ROCK HERK
Sinds een paar jaar heeft Rock Herk een nieuwe adem gevonden. De line-up is na ruim 35 jaar in elk geval nog fris, met namen als Mark Lanegan Band, het neopsychedelische The Soft Moon, heerlijke herriemakers Raketkanon en indielieveling Kevin Morby.
20-21/07 | Herk-de-Stad | rockherk.be

ABSOLUTELY FREE FESTIVAL
In weerwil van de naam is Absolutely Free Festival niet helemáál gratis: entree bedraagt drie lege batterijen, of drie euro ten behoeve van het eigen Absolutely Free Forest. Maar laten we wel zijn: dan geef je een cadeautje aan het milieu én aan jezelf. Want dit jaar kun je genieten van onder meer het absurde noiserockorkest Gruppo di Pawlowski, neo-postpunkers Omni en The Homesick, Shtt – nog meer absurde noiserock, mét af en toe een Queen-cover – en het melancholische Low Land Home. Of je gaat lekker naar je schoenen staren bij Sunflower op de terreinen van C-Mine.
03-04/08 | Genk | kissmyaff.be

LA TRUITE MAGIQUE
Kleinschalig festival in de bossen van de Ardennen. Niet rock-georiënteerd, maar wel met onder meer de americana van Eilen Jewell, folk van June Bug en de psychedelische pop van DadaWaves. Én met lekker bier en eten – want de maag wil ook wat.
10-12/08 | Houffalize| la-truite-magique.com

FUZZ CLUB
Vers van de pers! In augustus neemt het Londense indielabel Fuzz Club in samenwerking met Eindhoven Psych Lab de Effenaar over voor een tweedaags festival. Het festival zal zich nog moeten bewijzen, maar met de Texaanse psychrockzwaargewichten The Black Angels en verder Holy Wave, The Underground Youth, The Cult Of Dom Keller en 10 000 Russos wordt alvast een stevige basis gelegd.
24-25/08 | Eindhoven | fuzzclub.com

SUMMER BUMMER
Waar steeds meer festivals voor veilige en grote namen kiezen, zoekt Summer Bummer-festival in deSTUDIO het experiment en het avontuur op – maar wat wil je ook, met Sound in Motion als organisator? Er komt nog een mysterieuze headliner, maar met Limpe Fuchs & Gerard Herman, Philippe Quehenberger & Didi Kern, The Attic with Gonçalo Almeida, Rodrigo Amado & Onno Govaert, Joe McPhee, Mette Rasmussen en de Antwerpse superhero Dennis Tyfus zijn wij al dik content!
25-26/08 | Antwerpen |soundinmotion.be

BUTFF
Avontuurlijke film-, game- en muziekliefhebbers moeten hun tentje opslaan in Breda voor het BUT Film Festival (B-movies, Underground & Trash). Jaarlijks programmeert BUTFF tussen de circa vijftig films die elders niet te zien (zullen) zijn. Het thema is dit jaar ‘the unBUTtoned’: over gender, perversiteit en sexploitation. Hoofdgast: regisseur Bruce LaBruce uit Canada die de grenzen tussen homo-erotische porno en arthouse doorbreekt.
29/08-02/09 | Breda | butff.nl

GAUDEAMUS MUZIEKWEEK
De Muziekweek blijft dé springplank voor jonge componisten. Zo werkt componist en geluidskunstenaar Aurélie Lierman (zie GC#130) samen met het nieuwe, veelzijdige ensemble But What About!. William Kuo componeerde een stuk rond een opname van juichend stadionpubliek, en Lawrence Dunn ging aan de slag met klarinetten en koebellen. Voor wie z’n componisten toch liever iets ouder heeft, zijn er uitvoeringen van werk van onder andere Terry Riley en Stockhausen.
05-09/09 | Utrecht | muziekweek.nl

DEEP IN THE WOODS
Is het ieder jaar weer kiezen tussen een vakantie of een festival? Combineer beide op Deep in the Woods, een festival op een vakantieterrein in het Waalse Heer, dicht bij de Franse grens. Voor iedereen die te oud is om met Jongerentravel op reis te gaan, maar toch de vertrouwde campingsfeer mist. Er is nog geen programma aangekondigd, maar Dijf Sanders vertelt je waarom je erbij moet zijn.
07-09/09 | Heer-sur-Meuse | deepinthewoods.be

MEAKUSMA FESTIVAL
‘Dit zijn nog maar de eerste namen’, staat er op de eventpagina van Meakusma. En nu al zijn wij overdonderd door de line-up. Het lijkt een ontdekkingsfestijn te worden voor de ware experimentzoeker in het overbevolkte muzieklandschap. Dit jaar met onder meer Steven Stapleton a.k.a. Nurse with Wound, Kris Vanderstraeten – een spilfiguur in de Belgische impro van de jaren 1970 -, Drums of Chaos (een van de laatste bands van wijlen Jaki Liebeszeit), en geluidskunstenaar Christina Kubisch.
08-10/09 | Eupen | meakusma-festival.be

HORST FESTIVAL
Voor de vijfde en helaas laatste keer wordt het wondermooie, vijftiende-eeuwse kasteel Horst in Holsbeek nabij Leuven het visuele uitgangspunt voor het Horst Festival. Internationale kunstenaars en artiesten krijgen alle ruimte om de plek naar believen in te kleuren – met kunstwerken, performances en dj-sets. Het programma wordt begin mei bekend gemaakt, maar met de voorgaande edities in gedachten komt dat zeker goed.
08-09/09 | Kasteel van Horst, Holsbeek | horstartsandmusic.com

LEFFINGELEUREN
Zin in drie dagen vol muziek, kunst, eten én ‘zeetje’? Geef je oren, ogen en maag te kost tijdens Leffingeleuren 2017. De eerste namen voor het muzikale deel zijn al bekendgemaakt: Iceage (post-punkrevival op z’n posthardcores), indieband Cabbage en neo-outlaw-countryartiest Bob Wayne.
14-16/09 | Leffinge | leffingeleurenfestival.be

DUTCH MODULAR FEST
Het is weer fe(e)st voor iedereen die van modulaire synthesizers houdt. Dit festival is een trefpunt voor iedereen die graag naar deze synths luistert en ook voor hen die er zelf graag mee werken. Met optredens, tech talks, demonstraties en workshops.
28-30/09 | De Besturing, Den Haag | dutchmodularfest.com

DESERTFEST BELGIUM
Na twee uitverkochte edities op een rij staan de verwachtingen hooggespannen bij het publiek van de Belgische tak van Desertfest – traditioneel een bonte mengeling van rockers, metalheads en muzikale allesproevers van over heel de wereld. De eerste namen zijn bij het ter perse gaan nog niet bekend, maar verwacht het kruim van de stoner- en doom scenes, aangevuld met enkele avontuurlijke verrassingen.
12-14/10 | Trix, Antwerpen | desertfest.be

KLINKENDE STAD: TO OBJECT
In plaats van het welbekende geluidskunstfestival presenteert Wilde Westen een experimenteel stadsprogramma op de site van de Sint-Maartenskliniek. Het programma omvat dit jaar Els Viaene, Kate Moore, Pascal Broccolichi, Stéphane Kozik en het samenwerkingsverband tussen Kurt d’Haeseleer & Frank Vigroux (zie GC#144).
19/10-04/11 | Kortrijk | wildewesten.be

Impakt
Met ‘Post-Truth’ als thema van IMPAKT 2018 kunnen ze niet relevanter zijn dan het geval is. Over het festival is nog niet veel bekend, maar als je je zorgen maakt over de datagraaicultuur van Facebook en consorten raden we je van harte de twee komende IMPAKT-events aan: op 9 mei wordt de film ‘Possessed’ van Metahaven en Rob Schröder vertoond met een gesprek achteraf en op 21 mei wordt ‘The Cleaners’ van Hans Block and Moritz Riesewieck vertoond over de duistere kantjes van Facebook bij het verwijderen van content.
25-29/10 | Utrecht | impakt.nl

OORtreders
Dit tweejaarlijkse festival in Provinciaal Domein Het Dommelhof vernoemde zich naar het Afrikaanse woord voor ‘overtreders’. Wat er overtreden wordt? De grenzen tussen verschillende soorten kunsten, en die tussen zintuigen. Hoe? Met avontuurlijke muziek, performances – onder andere geïnspireerd door Stockhausen – en geluidskunst! Enkele bevestigde namen: Dounia Mahammed, Mami Izumi & Germaine Sijstermans, Floris Vanhoof, Heleen Van Haegenborgh, en Joris Van de Moortel.
20/10 | Neerpelt | musica.be

NOVEMBER MUSIC
Wie de crossover zoekt tussen klassiek, jazz, elektronica en pop uit de hele wereld, vindt altijd zijn gading tijdens November Music in Den Bosch. Dit jaar is het uitgegroeid tot een tiendaags festival. Intussen organiseert November Music maandelijks concerten in Museum De Pont, zoals van Simâ duo deze mei.
02-12/11 | Den Bosch | novembermusic.net

SONIC CITY
Sonic City blies vorig jaar tien kaarsjes uit, maar is nog altijd vitaal. Elk jaar wordt er met een speciale curator (van James Holden tot Thurston Moore) gewerkt die mede het programma samenstelt, opgetrokken uit allerlei intrigerende niches. Het programma – en de curator – wordt later dit jaar bekendgemaakt.
09-11/11 | Kortrijk | soniccity.be

KLEIN MAAR FIJN!

26/05 Woodlum Festival 2018 (Molenpark, Utrecht)
23-24/06 AlbaNova (Alden-Biesen)
08-09/06 Strangelove Festival (Het Bos, Antwerpen)
07/07 Gardena Festival (DePlayer, Rotterdam)
03-04/08 Micro Festival (Luik)

13 ZOMERSE FESTIVELS

02-03/06 SoccerRocker Festival 2018 (Amsterdam)
25/04-11/06 Les Nuits Botanique (Brussel)
29/06-01/07 Down The Rabbit Hole (Beuningen)
29/06-08/07 Gent Jazz Festival (Gent)
19-22/07 Welcome To The Village (Leeuwarden)
20-21/07 Wonderfeel (Landgoed Schaep en Burgh)
21/07 Borgerwood (Antwerpen)
27/07-08/08 MOODS! (Brugge)
26-29/07 Sfinx Mixed (Boechout)
14-18/08 Brussels Summer Festival (Brussel)
18-22/07 Boomtown (Gent)
02-05/08 M-Idzomer 2018 (Leuven)
03-05/08 Esperanzah! (Floreffe)

8 FIJNPROEVERSFESTIVALS

12/05 All Eyes On Type (WORM, Rotterdam)
tot 13/05 Transnumériques #6 (Louvain-la-Neuve)
21-23/09 TodaysArt (Den Haag)
27-30/09 Nuits Sonores @ BOZAR (Brussel)
12-14/10 Transit Festival (Leuven)
09-11/11 Sonic City (Kortrijk)
21/09-22/12 Autumn Falls 2018 (geheel België)
tbc Schiev (Brussel)

LUID & HARD

26/05 Doomsauce 2018 (Harelbeke)
30/06 Panorama Festival (Marcinelle)
26-27/05 Skinfest 2018 (Mierlo)
14-16/09 Bloodshed Fest 2018 (Eindhoven
14/11 Eindhoven Metal Meeting)

ELDERS

OBEY
Waar anders dan op OBEY kun je brute noise afwisselen met zeer dansbare kuduro? Noise-artiest Pharmakon, jazzmuzikant Joseph Shabason, en componist/percussionist Sarah Hennies die een gloednieuw muziekstuk in première brengt, in dit stuk wordt de thematiek van het transvrouw-zijn verkend. Dit zijn maar enkele namen!
04-05/05 | Halifax, Canada | obeyconvention.com

MIRA
Naast een conferentie over thema’s als gender en gelijkheid, is er ook ruimte voor toffe muziek van Aïsha Devi (Mind The Gap #132), Yves Tumor en Forest Swords.
05/05 | Funkhaus Berlin, Duitsland | mirafestivalberlin.com

SONÁR BARCELONA
Sonár is ook dit jaar weer een waar mekka voor liefhebbers van alles elektronisch. Het festival viert zijn 25e verjaardag met optredens van onder meer Chino Amobi, Laurel Halo, Alva Noto & Ryuichi Sakamoto, Helena Hauff, LCD Soundsystem, JASSS, Rainforest Spiritual Enslavement, Thom Yorke en heel veel anderen.
14-16/06 | Barcelona, Spanje | sonar.es

SUPERSONIC FESTIVAL
Vooraanstaand Brits festival voor experimentele muziek bewijst zichzelf met namen als Wolves in the Throne Room, Gazelle Twin en Andrea Belfi (GC#138). Speciaal voor de jongste bezoekers is er een kinderconcert(!) van The Ex.
22-24/06 | Birmingham, Verenigd Koninkrijk | supersonicfestival.com

ICMC
Er zijn niet alleen (ernstige) lezingen maar ook livemuziek op de International Computer Music Conference : presentaties van nieuwe elektronische composities, akoesmatische werken en audiovisuele performances. Een goede reden om eindelijk Cincinnati en zijn befaamde trappen te bezoeken!
05-08/07 | Cincinnati, Ohio | icmc2018.com

DEVILSTONE
Liefhebber van metal en de hardere soorten rock? En ook van in de buitenlucht zijn? Devilstone is hét openlucht-rockfestival van Litouwen. Dit jaar met onder andere Preoccupations, Marduk en Belgische trots Cocaine Piss.
12-15/07 | Anykščiai, Litouwen | devilstone.net

FLOW FESTIVAL
De ideale mix tussen grote namen en muziek uit de marges. Daar streeft het Finse Flow Festival elk jaar naar. Het prachtige festivalterrein nabij een in onbruik geraakte energiecentrale krijgt dit jaar bezoek van Kendrick Lamar, Patti Smith, The Egyptian Prince, Moodyman en Brockhampton.
10-12/08 | Helsinki, Finland | flowfestival.com

PAREDES DE COURA
Lowlands of Pukkelpop, maar dan in de prachtige omgeving van het Nationaal Park van Paredes de Coura? Dat kan dus, en je krijgt daarbij ook nog muziek van Slowdive, King Gizzard & the Lizard Wizard, Shame en Japanese Breakfast.
15-18/08 | Paredes de Coura, Portugal | paredesdecoura.com

LA ROUTE DU ROCK
Saint Malo is een kleine havenstad in het noorden van Bretagne. Ideaal om op vakantie te gaan en als je dat kunt koppelen aan een fijn festival is dat helemaal de moeite waard: Patti Smith komt langs, Ariel Pink, Protomartyr – en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
16-19/08 | Saint Malo, Frankrijk | laroutedurock.com

Atonal
Gedurende een week je vrijwillig laten onderdompelen in een gitzwarte ruimte, in gitzwarte klanken, en dat tijdens de mooiste zomerdagen. Het leert je het licht anders zien. Het gunt je een vrijwillige overdosis aan unieke technoformaties, ambientprojecten, performancedebuten en slaapgebrek. Het is nog wel gissen welke namen aan de lijst zullen worden toegevoegd.
22-26/08 | Kraftwerk, Berlijn | berlin-atonal.com

ATLAS ELECTRONIC
Dit festival voor (dansbare) elektronische muziek trok een aantal bekende namen aan: Jamie xx, John Talabot, Call Super. Maar verder slaat de affiche spannende, minder beroemde artiesten als Sophia Moulay, Tash LC en Mad Miran. Onze complimenten voor de vele vrouwen op de affiche!
30/08-02/09 | Marrakesh, Marokko | atlas-electronic.com

Nyege Nyege Festival
Mag het nog wat verder weg van huis zijn? Dan is Nyege Nyege in Oeganda misschien iets voor jou. Begin september organiseert het gelijknamige label aan de bron van de Nijl dit nog vrij onbekende festival. Net als Atlas Electronic brengen ze een mix van lokale en internationale artiesten. Het Nyege Nyege-festival focust dit jaar op buurland Tanzania, met performances van artiesten die Singeli, Jagwa, Sebene, Taraab en Zamoro brengen.
06-09/09 | Jinja, Oeganda | nyegenyege.com

AROUND THE WORLD…

04/05 Desertfest (Londen)
16/06-23/09 Elektra (Montreal)
19-21/07 Konfrontationen (Nickelsdorf)
04/08 By The Lake (Berlijn)
03-05/08 Off Festival (Katowice)
09-11/08 Neopop Festival (Viana do Castelo)
22-26/08 MUTEK (Montréal)
25-30/09 Sonica (Ljubljana)
30/08-02/09 Festival Forte (Montemor-o-Velho)
30/09-07/10 UH (Boedapest)
25-28/10 New Fall Festival (Düsseldorf & Stuttgart)
tbc Insomnia (Bergen, Noorwegen)
tbc Unsound (Krakau)

CONCERTAGENDA

01/05 Grouper + John Bence (Arminiuskerk, Rotterdam)
01/05 Lightning Bolt + The Body (Paradiso Noord, Amsterdam)
*02/05 Echo Collective plays ‘Amnesiac’ (AB, Brussel)
02/05 A Place To Bury Strangers (Paradiso Noord, Amsterdam)
02/05 Bison + LLNN + Absynth (Magasin4, Brussel)
03/05 Grouper (Magdalanakerk, Brugge)
03/05 Jim Black’s Malamute (Bimhuis, Amsterdam)
*03/05 Connector XI met o.a. Martijn Comes en Cinema Perdu (Steim, Amsterdam)
03/05 Protomartyr + Tyvek (De Kreun, Kortrijk)
04/05 No Patent Pending #33: Dianne Verdonk, Nina Essendrop + Jeroen Uyttendaele (iii, Den Haag)
*04/05 Inwolves (Cactus, Brugge)
04/05 Petit Singe + IVVVO (Beursschouwburg, Brussel)
05/05 Mortiis + Rosa Crüx (De Kreun, Kortrijk)
05/05 Freedom Hawk + Dopelord + Goddog (Magasin4, Brussel)
06/05 Iceage (Botanique, Brussel)
*06/05 Gnod + Insect Ark + Nystagmus (Magasin4, Brussel)
08/05 Xylouris White + Circuit Des Yeux (les ateliers claus, Brussel)
08/05 Les Filles De Illighadad (Het Bos, Antwerpen)
08/05 Tropic of Cancer (Beursschouwburg, Brussel)
08/05 Scott Matthew (STUK, Leuven)
08-09/05 Bronswood Presents: ‘We Out Here’ (AB, Brussel)
09/05 Les Filles De Illighadad (Cactus, Brugge)
09/05 Stuff. Invites (AB, Brussel)
09/05 Conflict + Netra + Vacant (Magasin4, Brussel)
10/05 Deerhoof (Het Bos, Antwerpen)
*10/05 Inwolves + Brecht Ameel (Nosta, Opwijk)
10/05 Joseph Puglia (Muziekgebouw, Amsterdam)
11/05 Barst (4AD, Diksmuide)
12/05 Brutus (Het Bos, Antwerpen)
12/05 Trepomem Pal + Thot (Magasin4, Brussel)
12/05 Noodlebar (WORM, Rotterdam)
13/05 U.S. Girls (Vooruit, Gent)
13/05 Ere Lievonen + Anne Veinberg (Muziekgebouw, Amsterdam)
*13/05 AJ Tracey + Nadia Rose + Flohio (AB, Brussel)
14/05 Zeus! + Valerian Swing (Magasin4, Brussel)
*15/05 Felicia Atkinson & Edu Comelles + Condor (WORM, Rotterdam)
*16/05 Elsewhere #9: Poltrock + Poppy Ackroyd (STUK @Kruidtuin, Leuven)
17/05 The Ex (Oefenbunker, Landgraaf)
*17/05 Bitchin Bajas + Richard Dawson (les ateliers claus, Brussel)
17/05 (De)Constructie: Asko|Schönberg speelt Rebecca Saunders, Yannis Kyriakides e.a. (Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam)
17/05 Russian Circles + Brutus (Doornroosje, Nijmegen)
17/05 Kara-Lis Coverdale (AB, Brussel)
18/05 Iva Bittova + Richard Dawson (les ateliers claus, Brussel)
19/05 Stuff. (Vooruit, Gent)
20/05 Yo La Tengo (AB, Brussel)
* 20/05 Jasna Velickovic (De Ruimte, Amsterdam)
21/05 Taku Sugimoto + Minami Saeki (gr’Ambacht, Mechelen)
21/05 Swervedriver (Paradiso, Amsterdam)
22/05 Talibam! + Dirty Primitives (Magasin4, Brussel)
*23/05 Hellvete + Oona Libens (Nest, Gent)
24/05 Circle + Babils (Het Bos, Antwerpen)
*24/05 Wiegedood (De Kreun, Kortrijk)
24/05 Maudlin + Quietus (Magasin4, Brussel)
25/05 Loma (De Kreun, Kortrijk)
*25/05 Ed Schrader’s Music Beat (WORM, Rotterdam)
26/05 La Muerte (Magasin4, Brussel)
26/05 Dag In De Branding #48 met o.a. Barbara Ellison en Francisco Lopez (Den Haag)
27/05 OCCii vs. Haperende Mens #7: Author & Punisher + T × R × P (OCCII, Amsterdam)
28/05 Kamasi Washington (Doornroosje, Nijmegen)
*28/05 Sumac + Hey Colossus (De Kreun, Kortrijk)
28/05 Anna von Hausswolf (AB, Brussel)
29/05 Monster Magnet (Vooruit, Gent)
30/05 Kamasi Washington (La Madeleine, Brussel)
*30/05 Hailu Mergia (Vooruit, Gent)
30/05 Public Psyche + Luminance + Exploded View (Le Brass, Brussel)
*31/05 Carlos Casas + Phil Niblock (les ateliers claus, Brussel)
*31/05 Author & Punisher + Trepaneringsritualen + All Shadows And Deliverance (Magasin4, Brussel)
01/06 Pere Ubu (4AD, Diksmuide)
01/06 Superchunk (De Kreun, Kortrijk)
02/06 MP4 + Yamila Rios (les ateliers claus, Brussel)
04/06 Bardo Pond (Magasin4, Brussel)
08/06 Haco + Tarnovski + Miki Yui + Decha + Hiro Kone (WORM, Rotterdam)
*10/06 [F]luister: Saffronkeira + Siavash Amini (TivoliVredenburg, Utrecht)
16/06 Underoath (Melkweg, Amsterdam)
22/06 Pere Ubu (WORM, Rotterdam)
25/06 Dälek (OCCII, Amsterdam)
*27/06 Seabuckthorn (Kinky Star, Gent)
*28/06 Seabuckthurn (AMOK, Aalst)
03/07 Preoccupations (Sugarfactory, Amsterdam)
09/07 Godspeed You! Black Emperor (Rivierenhof, Antwerpen)

Correcties & Aanvullingen

In het artikel in Gonzo (circus) #143 staat per abuis dat Leilani Trowell (Strict Nurse) afkomstig is uit de Dominicaanse Republiek. Dat is niet het geval. Zij is de dochter van immigranten uit Japan en de Filippijnen. In het colofon van Gonzo (circus) #143 en #144 ontbrak de naam van onze gewaardeerde boekrecensent Griet Menschaert. In Nederland zou je Benjamin van Hove schrijven, maar in Vlaanderen is het Benjamin Vanhove. En zo had het ook in het colofon van Gonzo (circus) #144 moeten staan.


Dit artikel verscheen eerder in GC #145.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties