Agenda

Expo: Rafaël Rozendaals 'Soft Focus' in Mu (Eindhoven) en performance op STRP 2015


MU, Eindhoven

De expo ‘Soft Focus’ van Nederlandse-Brazilaanse kunstenaar Rafaël Rozendaal is van 13 maart tot 10 mei te zien in MU (Eindhoven) en daarnaast brengt hij op 20 maart een performance met Cold Void & Plus Instruments op het STRP Festival. En er is ook een publicatie met haiku’s van zijn hand.

Dertig miljoen unieke bezoekers hadden de websites van beeldend kunstenaar Rafaël Rozendaal – 30.730.587 om precies te zijn – in 2014 alleen. Het getal zegt iets over het bereik van kunst in het internettijdperk maar het zegt zeker zoveel over de aantrekkingskracht van zijn werk.

Digitale kunst

Rafaël Rozendaal

Rafaël Rozendaal

Digitale kunst is nieuw, licht, open, goedkoop en vrij. Het is alles, altijd, overal. Rozendaal maakt strakke, ogenschijnlijk simpele animaties die op elk formaat beeldscherm naadloos in het browservenster passen: door slim programmeren vallen kunstwerk en website altijd samen.

De animaties hebben ook een leven buiten het beeldscherm; Rozendaal werkt vaak met reflectie van beelden in spiegels en andere weerkaatsende materialen aan de wand of op de vloer. Bij MU experimenteert hij voor het eerst met diffusere oppervlakken als vogelzand, linten en ballonnen.

Haiku’s

Losgezongen van het beeldscherm worden de sites lichtbronnen, gefragmenteerde indrukken van een online wereld; het werk meer dan ooit een visuele totaalervaring.

Toch is Rozendaal zeker niet alleen visueel bezig. Hij schrijft ook Haiku’s waarvan hij voor MU een speciale bundel heeft samengesteld, die in beperkte oplage geprint en gesigneerd verkrijgbaar is tijdens Soft Focus.


Reacties