Abonnees Magazine

Essay: Het moderne luisteren – Are All Sounds Equal?


Tijdens de Gonzo (circus)-lezing op het (h)ear-festival van afgelopen jaar vertelde curator en kunstenaar Martijn van Boven hoe geconcentreerd luisteren goed past bij onze tijd. Curatoren moeten er wel voor zorgen dat het publiek in de juiste stemming geraakt. De Gonzo (circus)-kalender is gevuld met vele festivals; samenkomsten van cultuurliefhebbers die zich binnen een sociaal-culturele […]


Meer lezen? Ben je abonnee, log rechtsboven in om meer te lezen. Abonneer nu om toegang te verkrijgen!

 

Gonzo (circus) streeft naar de betere culturele journalistiek. We willen liefhebbers en professionals inspireren en impact creëren. Jullie positieve feedback en likes vormen een belangrijke duw in de rug om door te gaan. Maar er is meer nodig. Steun ons nu met een abonnement!

 


Lees hier meer over delen & copyright

Reacties


 1. Naam
  Bericht

  Beste Walter, dit artikel is juist geschreven naar aanleiding van twee concerten met zittend publiek die het tegendeel bewezen: een concert van Vladislav Delay waarbij mensen in de ‘stille stukken’ wegliepen en een concert van Victor Gama in het Amsterdamse Concertgebouw dat volledig werd geruïneerd door gillende kinderen en hun kletsende ouders. En zo kunnen we nog tal van voorbeelden opsommen. In het volledige artikel – dat je in Gonzo (circus) #111 kunt lezen – zoekt Martijn van Boven naar de oorzaak hiervan en stelt hij enkele oplossingen voor.

 2. Naam
  Walter Greefkes
  Bericht

  Het is niet de zaal of omgeving die bepaalt of het publiek stil is tijdens een optreden / voorstelling. Het is eenvoudig: als het publiek op een stoel moet zitten, dan houdt het zijn muil. Mag het publiek zich vrij rondbewegen, dan ontstaat er her en der rumoer.

  Ik kan mij niet voorstellen dat het publiek muisstil was toen Frank Zappa, The Moody Blues en dergelijke optredens gaven in het Amsterdamse Concertgebouw. De namen van van componisten preikten destijds ook al op de wanden.

Er zijn geen reacties mogelijk.