Events

Ei zo na…


Barst had nog een show te goed in de Rock, Gothic en Metal Club in Jeugdhuis Comma of RGMC in Brugge. De vorige keer moest Bart Desmet (Barst) wegens ziekte verstek geven en Monnik mocht dan in zeven haasten de klus klaren. Wat hij dan ook met brio gedaan heeft.

Op vrijdag 8 december was het dan zover. Bruisend op vitamines en de gebruikelijke adrenaline stond Bart Barst te popelen om het podium te bespringen. Maar eerst mochten Pilgrimage en The Insect Soldiers Of The Sky het geringe aantal toeschouwers opwarmen…

De gastjes van Pilgrimage, amper zestien, mochten dan ook letterlijk en figuurlijk het ijs breken want op enkele familieleden na was de rest van het volk er eerder voor Barst en wisten we eigenlijk niet zoveel over hen. Simon Gernaey (zang), Thibo Vanderroost (gitaar), Lars Maes (gitaar), Berend De Vestele (drums) en Tristan Vermeersch (bas) zijn 5 jongeren uit Rekkem, Lauwe en Menen. Ze brengen experimentele rock, zijn intens en enthousiast op het podium en daarnaast drinken ze graag wel eens een pintje. Hoe ontwapenender kun je zijn…De frontman moest na het optreden onmiddellijk naar huis om verder te blokken zodat hij niet op de groepsfoto kon, jammer. Ook leuk dat de mannekes nu Gonzo (circus) kennen want tot nu toe was hun kennis beperkt tot Facebook, foei. Wat ik hoorde klonk zeker beloftevol voor de toekomst en onder de vleugels van Jongeduld van Jeugd-en Muziekcentrum Kinkystar vzw, waar ze trouwens op zaterdag 23 december optreden, zullen die pelgrims zeker nog  podia mogen beklimmen, om te beginnen die van de vele jeugdhuizen en DIY’s…

The Insect Soldiers Of The Sky uit Limburg waren ook al nobele onbekenden. Begin de twintig en alle vier nog even onnozel als toen ze nog in de lucht hingen en er nog geen sprake was van Boris Willems (gitaar en zang), Sigi Willems (bas en achtergrondzang), Seppe Camps (drums) en Max Winters (keyboards en achtergrondzang). Ambitieus en zeker met het nodige talent hebben ze al menig podium bespeeld en tot bloedens toe aan verschillende wedstrijden meegedaan om op de laatste zucht toch net tekort te komen. Trippy psychedelische toestanden met melodieuze stoner/shoegaze invloeden, zo zou ik het omschrijven. Het zou een tikkeltje ruiger en donkerder mogen klinken en misschien minder met de vinger in de neus maar toch een gesmaakt optreden en een leuk mini-album ‘And The Rest Of Human History Will Be The Earth Cleansing Us Away’.

Barst zou normaal rond 23 uur beginnen maar de soundcheck liep zodanig uit dat het geduld van zowel Bart Desmet als van Mathieu Mathlovsky (drums), Niels Brown (bas) , Gregory Simons (drums en keyboards) en Messi Mathi (zang, dans en beleving) serieus op de proef werd gesteld. Het liep aan geen kanten en aan de gestes van Bart te zien begon het risico groter en groter te worden dat hij ei zo na de boel daar ging smijten en in zijn auto zou springen richting Halle. Je kon de doodsangst van de gezichten lezen, vooral van enkele van zijn grootste fans die hun pasgeborene bij de grootouders gedumpt hadden om toch maar naar Barst te kunnen gaan. Toen ze eindelijk na een uur (zo leek het toch) konden starten, sloeg Bart na een paar minuten spelen een keyboardtoets aan en iedereen wipte in de lucht van het pijnlijke geluid, doodse stilte voor een ogenblik en weer de vrees dat dit de laatste druppel was maar gelukkig herpakte hij zich en heeft zich dan maar uitgeleefd op zijn gitaar. De frustraties smolten weg en geleidelijk aan werd er opnieuw een geluidsmuur van Wahnsinnsmusik gecreëerd om van omver geblazen te worden.

Na dit laatste concert van 2017 werkt Barst verder aan het nieuwe album ‘Endeavour’ en de voorlopige kers op de taart voor het harde werk is een optreden tijdens het Amenra-feestje in Doornroosje , Nijmegen op 19 en 20 januari 2018. Hopelijk vliegen ze niet in het café.

Gezien: Pilgrimage, The Insect Soldiers Of The Sky en Barst, JH De Comma Brugge, 8 december 2017


Reacties