Geluid

Les Filles De Illighadad

Eghass Malan

Artiest:Les Filles De Illighadad
Titel:Eghass Malan
Label:Sahel Sounds
Distributeur:Clear Spot

www.sahelsounds.com

et jonge vrouwentrio uit Illighadad is terug met een nieuwe plaat, de opvolger van hun debuut. Dat album en hun bezwerende optredens pakten ons vorig jaar helemaal in als een warm deken. Lees in GC#137 het allereerste interview dat in die periode werd gedaan, hoe ze nog moesten wennen aan hun allereerste stappen in het buitenland en muziekcircuit.

Waar hun debuutalbum nog akoestisch en ingetogen was, is ‘Eghass Malan’ een versterkt en uitbundig studioalbum te noemen. Geleid door Fatou Seidi Ghali brengen Les Filles oude rurale en nomadische volksmuziek terug in het heden via kalebas waterpercussie met elektrische gitaren. De traditionele vrouwelijke ‘tende’ muziek is de basis voor alles en de vergeten inspiratie van de huidige Toeareg gitaarmuziek. Waar het vroeger dé muziek was van nomadische gemeenschappen, voor rond het kampvuur en feestelijkheden, heeft de modernisering deze traditie doen afnemen, met name in de steden. Vrouwen waren de dragers van deze muziekstijl, terwijl mannen dit langzaam overnamen en veranderden in de gekende Toeareg blues en rock als een nabootsing van de traditie.

Fatou Seidi Ghali is de enige Toeareg vrouw in Niger die de gitaar speelt en zo brengen Les Filles de originele tende terug in de Toeareg gitaarmuziek en blazen nieuw leven in het genre. ‘Eghass Malan’ is gevuld met hypnotiserende gitaarriffs, veelstemmige lagen en drijvende percussie. De songs ‘Inssegh Inssegh’, ‘Imigradan’ en ‘Tihilele’ steken er het meest boven uit door de samenzang en warmte. Het album brengt veel elementen en sfeer van hun optredens terug, maar sommige songs klinken niet altijd even zuiver en we hunkeren het meest naar hun levendige geluid op het podium. ‘Telillite’ is dan nog een zalvende slotsong van acht uitgesponnen minuten met de overslaande hemelse stemmen van het trio.

Een flinke stap verder en er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen.

Reacties