Blog Nieuws

Eerste Kinetic Sound Night in Mechelen


Blokkeer als de wiedeweerga 6 april in je agenda, want dan palmt het Mechelse Lunar kunstencentrum nona opnieuw in. En ze zijn ambitieuzer dan ooit tevoren. We krijgen niet één, niet twee, maar vier optredens voorgeschoteld tijdens Kinetic Sound Night, het allereerste Lunar-festival.

Zoals de naam al doet vermoeden, vertrekt Kinetic Sound Night vanuit een duidelijke premisse: beweging is geluid en geluid is beweging. Nergens horen we dat beter dan in mechanische muziek. Denk daarbij aan zelfgebouwde instrumentaria van alledaagse voorwerpen of keramische kunstwerken. Electronics back to basics, zoals de jongens van Lunar het zelf stellen.

Dit minifestival laat ons het ritme van een naaimachine ontrafelen alsook de klankkleur van een afvoerbuis bepalen. Maar er is evengoed plaats voor ‘klassieke’ live drums en analoge synthesizers. Meer nog, de artiesten die Lunar ons voorschotelt, tonen aan dat beide hand in hand kunnen gaan.

Zullen de wetten van de kinetica tarten:

Slumberland

Dit project onder leiding van klankkunstenaar Jochem Baelus dompelt je onder in een wereld van vervormde exotica en schimmige soundtracks, samengebald in een portie hypnotische kraut en postpunk.

Graham Dunning

Autodidact en slaapkamerkunstenaar Graham Dunning creëert tastbare klanken uit gevonden voorwerpen. Allround als hij is, betrekt hij graag video en installaties in zijn experimenten.

Tuning things

Geluidsontwikkelaar Wannes Deneer duikt in het archief van het collectief Tuning People, waarvan hij stichtend lid is. Een greep uit wat hij heeft opgerakeld: zelfgebouwde of -verbouwde instrumenten, digitaal ingezoomde geluiden en gemanipuleerde klanken. Live wordt hij bijgestaan door harpiste Jutta Troch en percussionist Frederik Meulyser.

Maika Garnica & Senne Claes

Elektronische klanken finetunen met zelfgemaakte akoestische instrumenten, of was het andersom? Dit duo durft muziek en performance te verzoenen, afgekruid met audiovisuele installaties en een snuifje improvisatie.

Meer info

Kunstencentrum Nona


Reacties