Reverend Beat-Man - (c) Maxime Opsomer

Eerbiedig een legende

Reverend komt van het Latijnse werkwoord ‘Reveri’, wat zoveel als eerbiedigen of respecteren betekent. Maar verdient Beat-Man onze eerbiediging? Wij trokken naar de Aeronef in Rijsel om dit uit te zoeken.

Proseco uit een eendje

Hoewel de festiviteiten om acht uur startten, beklommen wij pas om half negen de trappen aan de zijkant van het Euralille shopping center om de Aeronef te betreden. Bij aankomst was het voorprogramma Bob Log III dan ook al volop aan het spelen. Deze act valt het best te beschrijven als  ‘slide guitar one-man blues-punk’. Bob droeg een oldskool-motorhelm waaraan de hoorn van een telefoon vastgeplakt is die fungeert als microfoon. De vocalen kregen hierdoor een heerlijk lo-fi-effect dat perfect bij de muziek past. Het podium was versierd met opblaaszwembaden en -eenden. In een van deze gele eenden werd een fles prosecco gekapt dat vakkundig door Bob Log III en het publiek opgeslurpt werd. Op het podium werd eveneens toast gebakken en iedereen die wilde mocht op Bobs schoot plaatsnemen voor een selfie (ook Reverend Beat-Man beklom de bil voor een kiekje). Heerlijke gekheid om de avond mee te starten. Hoewel wij een half uur te laat waren, konden wij nog van drie kwartier sappige rock’n’roll-deuntjes genieten. Voor ons was dit lang genoeg en we begrijpen waarom voor sommigen de set iets te lang duurde.

Wulpse Blondines

Hierna was het de beurt aan the man, the legend: Reverend Beat-Man. Voor wie hem niet kent: Reverend ofte Lightning Beat-Man is het pseudoniem van Zwitser Beat Zeller. Hij is de frontman van onder meer The Monsters en de drijvende kracht achter het fenomenale Voodoo Rythm Records. Vanavond echter stond hij solo op de planken voor een potje ‘one-man gospel blues trash’. Beat-Man beklom het podium, knoopte zijn priesterboord om zijn hals en nam ons mee op een uur durende muzikale trip. Meer dan één slag op zijn gitaar was niet nodig om het volledige publiek te begeersteren. Er werd volop gedanst, gefeest en hier en daar brak er bij momenten zelfs een kleine moshpit uit. Midden de set werd Beatman voor een paar nummers vergezeld door Milan Slick aan de piano. Het tempo vertraagde wat, waardoor het publiek even ademruimte kreeg alvorens op te bouwen naar de knallende apotheose. Ook de kostuumwissels waren een leuke extra toets. We zagen Reverend Beat-Man in volledige priester outfit ons letterlijk en figuurlijk het licht tonen maar ook als wulpse blondine om een eerder soulful nummer te brengen dat enkel begeleid werd door wat piano.

We hadden al veel legendarische verhalen gehoord over de liveshows van Reverend Beat-Man. Het was echter de eerste keer dat we de man zelf op een podium aan het werk zagen. De verwachtingen lagen hoog maar werden helemaal ingelost. Hopelijk kunnen we deze cultheld nog vaker aan het werk zien, al mag het voor ons dan gerust in een kleinere en iets intiemere setting gebeuren.

Gezien: Bob Log III + Reverend Beat-Man – Aeronef, Rijsel – 12 maart 2022
Tekst en Foto’s: M.E.A. Opsomer

tekst:
Gonzo (circus)
beeld:
RBM3
geplaatst:
zo 13 mrt 2022

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!