Een ark gevuld met drones


Afgelopen weekend kon je in Gent en Kortrijk naar de eerste editie van het 24 Hours Deep Listening Festival. In de Gentse Sint-Baafsabdij kon je Ashtoreth en Some Became Hollow Tubes aan het werk zien.

Het Consouling Sounds label weigert als een oud promotieplatform te werk te gaan. Het zoekt steeds nieuwe manieren om muzikale innovatie, cross-over en experiment te verspreiden. De 24 Hours Deep Listening is daar hun eerste voorbeeld van. Gedurende twee dagen werd dit festival,  verspreid over verschillende (unieke) locaties in Gent en Kortrijk, een meer directe manier om de kunstenaar en het publiek samen te brengen.

Mysterieus

De eeuwenoude Sint-Baafsabdij had met zijn mysterieuze aantrekkingskracht een grote invloed op ons besluit te kiezen voor Some Became Hollow Tubes en Ashtoreth.  Op tijd vertrekken naar Gent was de boodschap. Onze (moeilijke) discipline werd al bij de aankomst beloond.

Met de abdij in het zicht galmden de gitaardrones al door de dikke muren heen. We vergisten ons bij toeval van ingang en gleden door de achterdeur het monument binnen om helemaal alléén de soundcheck van Some Became Hollow Tubes te kunnen aanschouwen.

Op de hoogte blijven van onze concertrecensies? Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Ark

Tijdens een korte babbel (en een paar foto’s) met Peter Verwimp (Ashtoreth) bleek onze oppersjamaan sterk onder de indruk van de omgeving. Met een tinteling tot gevolg. En zo geschiedde het. De gitaardrones vulden langzaam de tijdloze ark en creëerden onmiddellijk een betoverende sfeer.

De heldere ambient klanken en loops verenigden zich in een perfecte balans van geluidsstructuren. Verwimp stookte halfweg de set zijn traditioneel vuurtje en bewierookte de ondoorgrondelijke ruimte. De vluchtige  dampen klommen samen met de soundscapes naar het dakgebint toe en ebden zo langzaam weg.

De gitaar werd niet meer aangeraakt nadat Ashtoreth zijn microfoon in handen nam. Een resem rituele klanken werden bij elkaar gekeeld en samengesmeed tot waanzinnige geloopte zangconstructies. Die palmden de tweede helft van zijn optreden volledig in. De intensiteit van deze bijna post-Gregoriaans aanvoelende zanglijnen en ritueel gekrijs waren immens. Ze brachten dit optreden tot een absoluut hoogtepunt.

De toegevoegde effecten zorgden voor een extra etherische indruk. Er was geen PA aanwezig. Dat was ook niet nodig. Het geluid werd voortgebracht met één versterker en klonk bijna onaards. De abdij inspireerde en stimuleerde Asthoreth tot een buitengewoon optreden dat perfect gedragen (en verdragen) werd door de duizendjarige constructie. Een goed abdijbiertje was tijdens de pauze meer dan welkom.

Kabaal

Het duo Some Became Hollow Tubes bestaat uit Eric Quach (thisquietarmy) op gitaar en Aidan Girt (Godspeed You! Black Emperor) op drums. Beide Canadezen maakten van dit optreden gebruik om hun release ‘In 1988 I Thought This Shit Would Never Change’ in de kijker te spelen. Het is al hun tweede al dit jaar en hij kwam uit op Consouling Sounds. Dat ze gekomen waren om kabaal te maken hadden we tijdens de soundcheck al gemerkt.

Eric Quach begon alleen aan de set terwijl Aidan Girt nog rustig een oogje in het zeil hield bij het merchandise standje. De ronkende dronerockgolven werden laag per laag op ons afgevuurd en vormden een krachtige muur van geluid. Drummer Aidan Girt kwam na het meer dan tien minuten durende geknutsel van Quach, nonchalant aan zijn drumkit zitten. Het sonische geweld kon beginnen.

Some Became Hollow Tubes speelde een strakke set zonder echt verrassend over te komen. Beide muzikanten toonden hun kunnen. Ze onderstreepten hun reputatie in het noise en drone rock genre.  De gevarieerde en pulserende deiningen van gitaar drones ondersteund door de strakke drumpartijen van Girt namen de oude monnikenrefter volledig in.

Het geluid werd helaas tijdens de performance regelmatig verstoord door vervormingen. De akoestiek van de ark bracht het drumgeluid wat uit evenwicht. We weten dat Eric Quach graag het volumeknopje zoveel mogelijk naar rechts draait. Op zo een plek is dat niet altijd zonder gevolgen. Al bij al toch een geslaagde set van de Canadezen die tijdens hun Europese tour op deze bijzondere site waren beland.

Monnikenstof

Besluit: een getriggerde Ashtoreth trad boven en bijna uit zichzelf met een prachtige set. Some Became Hollow Tubes had wat last van structureel monnikenstof uit het verleden maar bewees toch klasse te hebben. Consouling Sounds slaagde met deze avond méér dan goed in het opzet.

Gezien: 24 Hours Deep Listening by Consouling Sounds met Some Became Hollow Tubes en Ashtoreth – Sint-Baafsabdij, Gent – 5 oktober 2019 

Het 24 hours Deep Listening Festival gebeurde in samenwerking met het Waterfront Festival, No Name Collective, Barcyclette, Buren van de Abdij/Herberg Macharius en Historische Huizen Gent.


Reacties