Geluid

Hellvete

Droomharmonium

Artiest:Hellvete
Titel:Droomharmonium
Label:Morc Records
Distributeur:Clear Spot


Na de felgesmaakte langspelers ‘Sint-Denijs’ en ‘Ode’ uit respectievelijk 2013 en 2014, bleef het een tijdlang stil rond Glen Steenkistes soloproject Hellvete. Niet dat Steenkiste aan zijn tenen zat te pulken -hij werkte de afgelopen jaren vaak samen met gelijkgestemde zielen als DSRLines (als Brahmen Raag) en Bear Bones Lay Low, wat een paar heel mooie tapes en concerten opleverde.

En toch zijn we blij dat we nog eens uitgebreid solowerk van de Man Met Het Harmonium voor de kiezen krijgen. ‘Droomharmonium’ is een dronecompositie die Steenkiste keer op keer opneemt, en ook regelmatig live brengt. Op deze dubbelcd staan vier versies van de compositie -‘V’, ‘VII’, ‘XIV’ en ‘XVIII’- dik anderhalf uur drone in totaal -die tussen 2013 en 2017 werden opgenomen.

De doordreinende oerkracht van Steenkistes harmonium is een constante. Vooral op de eerste cd wordt die drone nu eens van subtiele elektronische franjes voorzien, dan weer met belletjes begeleid. De drones zijn dwingend maar warm, radicaal én uitnodigend.

De tweede cd begint met ‘XIV’, de meest uitgepuurde en akoestische versie, die ons het diepst mee in de draaikolk zuigt. De zoetste boventonen vallen dan weer te rapen op afsluiter ‘XVIII’, ook weer een (bijna?) volledig akoestische interpretatie.

Na anderhalf uur doordonderen hebben we zin in nog een luisterbeurt, maar zijn we ook benieuwd naar versie ‘I’ tot en met ‘XVII’. In de hoesnota’s draagt Steenkiste de plaat op aan ‘all the dreamers’. Tune in, drop out, dream on.

Reacties