Geluid

MDCIII

Dreamhatcher

Artiest:MDCIII
Titel:Dreamhatcher
Label:W.E.R.F.
Distributeur:Import

dewerfrecords.be

In het tot jazzclub omgetoverde voormalige restaurant van Vlaanderens bekendste tv-kok speelde zich afgelopen voorjaar één van onze muzikale topmomenten af. De avond was al goed begonnen in de naastgelegen brocantewinkel met een improvisatieset van drummers Karen Willems en Eric Thielemans. Na dat concert verhuisden we dus van locatie in dat oude fabriekspand voor deel twee.

Dat was onze live kennismaking met MDCIII. Het project van saxofonist Mattias De Craene (onder andere Nordmann) en zijn twee kompanen Simon Segers (De Beren Gieren, Black Flower) en Lennert Jacobs (Public Psyche,The Germans). Een kennismaking die ons meer dan beviel.

Het drietal loodste ons langs een braakland met jazz, tribale ritmes en improvisatie. Een landschap dat mede gevormd werd door de kosmische kracht van de combinatie, het samenspel tussen de saxofoon en de twee drums. Moeilijk te omschrijven, moeilijk te vatten, maar we werden alsmaar verder opgestuwd in een muzikale droom. Vraag was dus toen of ze erin zouden slagen om dit om te zetten naar een album. Het simpele antwoord op die vraag is dus: ‘Ja!’.

Het trio verkent op hun debuut alle uithoeken van hun muzikale universum. De stuwkracht in het uitgesponnen, altijd voortdenderende ‘TinniT’. Het soms ontsporende ‘Call 349’ of het ingehouden duidelijk door Ethiopië geïnspireerde ‘The Overthrow’, allemaal nummers die laten horen waarom MDCIII één van die opwindende, jonge Belgische jazzbands is die terecht meer en meer aandacht krijgen.

Reacties