Geluid

Fucked Up

Dose Your Dreams

Artiest:Fucked Up
Titel:Dose Your Dreams
Label:Merge
Distributeur:Konkurrent

fuckedup.bandcamp.com

De Canadese punkband Fucked Up gaat alweer bijna twee decennia mee. Vier jaar na hun laatste album ‘Glass Boys’ (2014) brengt de band met ‘Dose Your Dreams’, hun vijfde studio-album, een dubbelaar uit.

De Canadezen laten wederom horen dat de term punk een veel te beperkte omschrijving is voor hun muziek, want in de achttien nummers die de plaat telt komen stijlen als (post)hardcore, experimentele art-rock, drone, psychedelica en indie net zo goed aan bod. Oh en ook nog vervreemdende elektronica, onder meer.

Dit zal deels komen door het grote aantal gastmuzikanten dat een bijdrage levert, wat het extra bijzonder maakt dat het geheel ook daadwerkelijk een geheel is en geen verzameling los zand. Dit dubbelalbum vergt nogal wat luisterbeurten om goed te doorgronden en bij iedere luisterbeurt vallen er andere nummers op.

Zoals ‘Came Down Wrong’, dat door de bijdrage van J Mascis (Dinosaur Jr.)een heerlijk jaren 1990-randje heeft en totaal anders klinkt dan bijvoorbeeld ‘Talking Pictures’, dat een zweem van jaren 1970 psychedelica heeft die om hardcore zang heen zweeft. Of ‘Mechanical Bull’, doorspekt van industrial elektro, of de titeltrack, die weer een zweverige atmosfeer heeft die doet denken aan een band als Spiritualized, ware het niet voor de kenmerkende stem van zanger Damian Abraham.

Hoewel misschien niet elke old school fan alle nummers zal waarderen op ‘Dose Your Dreams’, heeft Fucked Up wellicht de beste plaat van hun carrière gemaakt. Petje af.

Reacties