Events

Door een Leuvens lief


Op 24 januari stelde Consouling in samenwerking met Radio Scorpio hun eerste Consouling presents van 2019 voor.

Twee nieuwe releases werden er tegelijk op één avond voorgesteld, respectievelijk YODOK III met ‘This Earth We Walk Upon’ en Slumberland met ‘Sea, Sea, Sea Drifter/ See, See, See Drifter’, in het STUK in Leuven.

Ondanks het feit dat YODOK III weinig optredens doet in België en ik grote fan ben, was ik niet geneigd om vanuit Kortrijk de verplaatsing te maken naar Leuven toen ik ergens in december de aankondiging zag passeren. Maar zoals de wijze Bredero ooit zei, het kan verkeren, en verkeren deed het. Tegen het einde van 2018 kwam er een Leuvense deerne op mijn pad, nota bene in Kortrijk, mijn thuisbasis, en sedertdien ben ik stilletjes aan aan het nestelen in Leuven waardoor ik toch naar deze Consouling presents in het STUK kon gaan zonder een grote ecologische voetafdruk na te laten. En met mijn lief.

Het Zweeds-Noors-Belgisch trio, YODOK III, met Kristoffer Lo (tuba), Tomas Järmyr (drum) en Dirk Serries (gitaar) brengen keer op keer lang uitgesponnen composities die gaandeweg uitmonden in een melancholische staat van extase. Door hun combinatie van dronerock, vrije improvisatie en minimalisme bekomen ze een harmonieus maar vooral uniek geluid. Serries’ gitaargolven, Järmyr’ tempobepalend gedrum met een toenemende massa van accenten en geluiden en Lo’s elektronisch gepruts in combinatie met vervormde geluiden uit zijn flugabone, bijwijlen glaciale scenes oproepend, brachten de aanwezigen in een spirituele trance waarbij tijd en ruimte van geen belang meer waren. Episch en cd’tje in de pocket.

Slumberland, met Jochem Baelus (zang, gitaar), Frederik Meulyzer (drum) en Alfredo Bravo (drum) stelden daarna hun tweede lp , ‘Sea, Sea, Sea Drifter  / See, See, See Drifter’; voor aan de overgebleven toeschouwers. Inderdaad, een groot deel kwam blijkbaar voor Yodok III en het was ook eventjes wennen aan de overgang tussen twee totaal verschillende muziekstijlen plus daarenboven was het de eerste liveshow van de nieuwe Slumberland plaat. Jochem Baelus werkt al jaren aan een steeds groter wordende houten constructie met zelfgebouwde instrumenten met onder andere een naaimachine, haardroger en nog meer van dat raars. Het geheel klinkt als experimentele rock, kraut en postpunk met repetitieve ritmes door de twee drummers  die voor een tribaal geluid zorgen. Eens we van de rare overgang verlost waren kon Slumberland ons zeker meeslepen in deze bevreemdende sfeer en was het best te doen.

Consouling zorgde op hun eerste Consouling Presents meteen voor een klepper van formaat waardoor we al halsreikend uitkijken naar de volgende.

GezienConsouling presents Yodok III en Slumberland (i.s.m. Radio Scorpio) – STUK, Leuven – 24 januari 2019


Reacties