Events

Doom it yourself


Het is nooit ver stappen vanuit onze luie zetel richting de Pit’s. We hadden er vooraf nog geen benul van of we wel een stukje zouden schrijven of niet.

Het voorprogramma, Growing Horns, kenden we niet. Van het Zweedse Suma kenden we alleen hun bijdrage aan de Unsane tribute cd ‘Shattered, Flattered & Covered’ op het Poolse Antena Krzyku. Maar maar. Hun versie van ‘Get Off My Back’ was wel het prijsnummer van die compilatie. Suma zette het nummer helemaal naar zijn noisy doomhand, en dat konden we meer dan smaken. Hop met de benenwagen dan maar.

Onvolgroeide hoorntjes

Nog meer dan honderd meter te stappen, en toch kunnen we al vaststellen dat Growing Horns begonnen is. Het zal luid staan, denken we. En inderdaad, het staat luid, een beetje te luid eigenlijk. Growing Horns, een kwintet verzameld uit diverse uithoeken van West-Vlaanderen, zet net een beetje te veel in op volume waardoor de balans ietwat zoek is. Vooral als de zanger zich tussen de woeste instrumentale stukken worstelt, doet het pijn aan de oren. En de brulboei moet nog een beetje aan zijn cool werken. Pet op, zonnebril op, maar het uitdoen van zjn hoodie ging niet zo vlotjes. De dreadlocks zaten in de weg, net als pet en zonnebril. Grappig was het wel. De muzikanten amuseerden zich duidelijk, zelfs al klopten niet alle nummers helemaal. We kregen de indruk dat de drummer het zich soms net een beetje te moeilijk maakte, waardoor sommige stukken niet echt leken te vlotten. Edoch, Growing Horns heeft zeker potentieel met zijn mengeling van doom, sludge en crust, en de momenten dat het plaatje wel klopt, klinkt de band strak en maakt geregeld echt indruk.

Bebrilde drummers

Het Zweedse (Malmö) Suma bestaat al sinds 2001 maar was bij ons onder de radar gebleven. De band had uitgebreide merch bij, waaronder drie dubbelelpees. 25 euro per stuk, dus kozen we voor de recentste plaat ‘The Order Of Things’ uit 2016 op Throne Records. Tja, we konden ook voor 10 euro een cd kopen, maar daar hadden we geen zin in. De nummers die Suma zou spelen, zouden ongetwijfeld grotendeels van dit albuml afkomstig zijn. Kunnen we nagenieten. Want genieten hebben we gedaan bij wat dit kwartet te berde bracht. Wat een geluid! Geen spoor van mankementen, zelfs in de Pit’s, een wonder op zich. En luid natuurlijk, maar op de juiste manier. Een strakke drummer, een gitarist die de hele tijd noiserock speelde, een zanger / snarenplukker die weet wanneer hij moet zwijgen en een bakjesprutser voor het achtergrondlawaai. Noise inderdaad, uit Zweden. De ontbrekende schakel op het afgelopen Noisefest van een paar weken geleden. Noise zat er namelijk meer dan voldoende ingebouwd tussen de loodzware doom die werd gespeeld.
Niet zomaar doom trouwens, en ook niet zomaar noiserock. Het is de combiantie van de twee die het hem doet. We begrepen na het eerste nummer meteen waarom Suma een band als Unsane op handen draagt. Even intens, even gretig, even fel, even gelaagd. Geen wisselwerking met het publiek, geen pauzes, gewoon gaan en blijven gaan tot het gedaan is, stipt om 22h. Het was te merken aan de merchstand dat Suma in de smaak viel trouwens. En die bebrilde drummers? Wel, beide bands hadden een met bloot bovenlijf rammende drummer met bedampte bril.

Gezien: Suma + Growing Horns – Pit’s, Kortrijk – 5 november 2017
Tekst: Patrick Bruneel
www.facebook.com/sumanoise
www.facebook.com/growinghornsofficial


Reacties


Geef een reactie%d bloggers liken dit: