De lokroep was te groot


Ondanks de lokroep van een eerste echt zomerse dag roept de plicht. Een avondje Dominofestival staat weer op het programma.

Een avond die in de kleine club van de Ancienne Belgique van start ging met The Disko Drunkards, het nieuwe project van The Glimmers samen met Tim Vanhamel. De eerste driehonderd bezoekers van deze avond kregen gratis een album van deze groep bij binnenkomst in de Ancienne Belgique. Wanneer wij veel te laat arriveren, bij het begin van BLK JKS, krijgen wij er ook nog eentje in de handen gedrukt.

blk_jksTweede op de affiche was het Zuid-Afrikaanse BLK JKS. Rond deze bende jonge wolven ontstond al een kleine hype. Vergelijkingen met TV On The Radio werden bovengehaald. Wij zien vooral een band die stuurloos op het podium staat. Muzikaal stuitert het alle kanten op. Alleen net altijd de verkeerde. In de zomer krijgen ze waarschijnlijk een revanche op een wei in Hasselt. Hopelijk grijpen ze die aan.

Hoofdbrok van de avond zijn de oudere punkfunkers van A Certain Ratio. Een groep uit de jaren 1980 die een grote invloed had op het geluid van groepen zoals LCD Soundsystem. Onlangs verscheen een nieuwe plaat, ‘Mind Made Up’, op een Frans label. We mogen ze van frontman Jeremy Kerr kopen als we ze kunnen vinden. Tja. We zien op het podium een inspiratieloze en futloze bende. Na twintig minuten stond onze conclusie dan ook vast. Jammer genoeg blijft van hun reputatie niets meer overeind. Hoe invloedrijke groepen er soms in slagen hun eigen mythe aan diggelen te gooien. Pijnlijk.  Tijd voor ons om andere oorden op te zoeken want we konden echt de moed niet meer opbrengen om nog te blijven rondhangen voor Hudson Mohawke en Rustie. Gelukkig werd onze avond toch nog geslaagd dankzij de Gonzo-DJ die plaatjes draaide in ons favoriete café in onze woonplaats.

Gezien: Dominofestival, AB Brussel, 10 april 2009


Reacties