Geluid

Vono

Dinner Für 2

Artiest:Vono
Titel:Dinner Für 2
Label:Bureau B
Distributeur:Sonic Rendezvous

www.bureau-b.com

Er blijven pareltjes opduiken. Bands waar alleen een paar ingewijden ooit van hebben gehoord maar die het meer dan waard zijn om terug te worden opgevist. Bureau B is een meester in het opdelven van die pareltjes en ze hebben er met Vono opnieuw eentje te pakken.

De twee broers Norbert en Volker Schultze maakten sinds eind jaren 1970 furore in Berlijnse undergroundclubs, waar menig dansje werd gepleegd om hun minimalistische, donkere en koude electro met spaarzame zang met ook nog veel herhalingen in, sloeg aan in een tijd dat vroege DAF en dito The Human League hun eerste stappen naar roen zetten.

Vono behoort aldus tot de Neue Deutsche Welle, al klinkt het duo killer dan de meeste van de bands die met die beweging worden vereenzelvigd. Een Kraftwerk zonder kapsones, Suicide zonder de grotestadshorror of The Residents zonder maffe geluiden, zo zouden we het ook kunnen stellen. Ze vonden via producer Stephan Kaske onderdak bij Sky, het label waar onder meer Cluster en Conrad Schnitzler kind aan huis waren.

Hun debuut, ‘Dinner Für 2’, scoorde buiten verwachting heel goed, al raakte de plaat nauwelijks de Duitse grenzen over. Net een tikkeltje te extreem voor zijn tijd wellicht, maar net daardoor ook nu nog uitermate boeiend en verrassend. Met de opvolger ‘Modernes Leben’ (Sky, 1983) schreef het duo zijn eigen doodsvonnis. De toevoeging van gitaar en drums maakte van Vono een doorsnee rockband, die zijn dadaïstische insteek van het debuut jammer genoeg volledig opzij zette.

Het enige dat we niet begrijpen is waarom ‘Lottozahlen’, waarin op hun typische blaffende toon lottonummers worden gescandeerd, op deze heruitgave ontbreekt. Maar voor de rest een zeer prettige kennismaking met dit in de vergetelheid geraakt duo.

Reacties