Geluid

Neuzetsliche Bodenbelage

Der Große Preis


Artiest:Neuzetsliche Bodenbelage
Titel:Der Große Preis
Label:Bureau B
Distributeur:Sonic Rendezvous

Artiest:Conny Frischauf

Artiest:Von Der Schulenburg

www.bureau-b.com

Recht uit Berlijn komt het duo Niklas Wandt en Joshua Gottman ons op de hoogte brengen dat er opnieuw sprake is van een Neue Deutsche Welle. Probeer ‘Haare’ maar eens, een nummer dat dansbaar is, heerlijke synthmelodiën heeft en tegelijk doet denken aan de gloriedagen van bijvoorbeeld D.A.F. Niet elk nummer is een instant klassieker, maar leuk blijft het steevast. Een beetje zoals al die albums die indertijd uitkwamen onder de noemer NDW. Heel vaak stonden daar een paar leuke liedjes op, soms zelfs een klassieker, en een paar nummers die net een beetje te streng Duits klonken om ze te onthouden. Er valt echter genoeg te genieten op ‘Der Große Preis’ om vrolijk van te worden. De kristalheldere productie is daar mee debet aan. Na de single ‘Ich Verliebe Mich Nie’ en de ep ‘Leben’ is dit debuut tegelijk een blik achterom en een blik vooruit, naar een toekomst waar frivole synthpop weer kan zegevieren.

Conny Frischauf is afkomstig uit Wenen en mag na het uitbrengen van enkele ep’s ook debuteren met een volwaardig album. Haar bescheiden liedjes zijn gebaseerd op een mengvorm van leftfield elektronica en synthpop. Haar ietwat frêle stem past prima bij de ietwat naïef aandoende nummers waarin ze de kleine dingen des levens behandelt. Ze houdt haar begeleiding klein, wat de intimiteit die ‘Die Drift’ uitstraalt, mee zijn glans heeft. Of ze er brokken mee gaat maken, dat is dan weer twijfelachtig. Daarvoor zijn de liedjes net niet sterk genoeg.

De Hamburger DJ RVDS houdt het op zijn album ‘Moods And Dances 2021’ niet alleen volledig instrumentaal, maar ook ingetogen en beschouwend. Het is als een dansplaat voor corona-tijden, waarin gevoelens niet zomaar zijn te benoemen en thuis tegeldansen het motto is. Daarvoor putte hij uitgebreid in exotica en library music, met een stel heerlijke instrumentaaltjes tot gevolg. ‘Wersimotic Space Bar’ bijvoorbeeld is onvervalste exotica met die typische percussie en dito orgelklanken. De plaat staat vol met dergelijke leuke vondsten waardoor Von Der Schulenburg een soort escapistisch album in elkaar heeft geknutseld dat op een donkere winterdag voor een aangenaam zonnestraaltje zorgt. Wie wil weten welk instrument hij gebruikte, krijgt het op een schoteltje: het merendeel van de negen nummers heeft een titel meegekregen waarin het gebruikte instrument zit vervat. ‘Flowers For The Farfisa Sphinx’ of ‘Dance Of The Space Penrtax’, nerds zullen er geen genoeg van krijgen.

Reacties