Demian Licht


Technoproducer, kunstenaar en labelbaas Demian Licht (Luz González Torres) is nog steeds de enige vrouw in Latijns-Amerika met een Ableton Certified Trainer-licentie. ‘VISITANT001’, de nieuwe 12” split-ep van Demian Licht en Enyang Ha is recent uitgekomen bij het Britse label Phantom Limb. En er is meer nieuws te melden.

Op de ochtend van haar 32e verjaardag spreekt González Torres met mij vanuit Mexico City, waar ze vanwege de coronapandemie tijdelijk weer verblijft. In Nederland valt de schemering, bij haar schijnt een warme, late ochtendzon. Ze steekt zo nu en dan een sigaret op, en knijpt haar ogen lichtjes samen wanneer ze met haar grote koptelefoon op ingespannen luistert.

Na haar studie muziekproductie en het begin van haar loopbaan in Mexico City is González Torres in Berlijn neergestreken, waar ze nu woont. We spreken over muziek, de oude culturen van Mexico, licht en donker in het vrouwelijke en over hedendaagse dans. In dit interview spreekt ze ook voor het eerst over haar aankomende debuutalbum ‘Die Kraft’, dat deze zomer gaat verschijnen bij haar eigen label Motus Records. Ze kan niet wachten om ons te kunnen laten horen waar ze de afgelopen zeven maanden zo hard aan heeft gewerkt.

‘VISITANT001’ is de recent uitgekomen 12” split-ep van enerzijds Demian Licht, met aan andere kant muziek van de Zuid-Koreaanse producer Enyang Ha. Dit is de eerste in een nieuwe serie met opkomende producers in experimentele techno. Lichts eerste track ‘Ankaa’ is futuristisch, als een kalme maar onheilspellende fembot from hell – op zoek naar mensen. ‘Heyanajo’ klinkt ook futuristisch maar op een andere manier: bezwerend, met robotinsecten en samples van een vrouwenstem die de titel als mantra herhaalt. Die track heeft een kalmere uitwerking op zijn luisteraar.

‘Mijn lichaam staat centraal als hét instrument.’

Trainer

Vanaf jonge leeftijd beheerst muziek het dagelijks leven van González Torres. Rond haar zestiende verlaat ze vroegtijdig de middelbare school om muziekproductie te gaan studeren in Mexico City. Ze duikt diep in het programma Ableton, leert live te produceren en experimenteert met elektronische muziek. Ze is één van de twee vrouwen in haar jaar.
Na haar afstuderen richt ze haar eigen studio op in de kelder van het huis van haar ouders. Ook begint ze als docent muziekproductie, als Ableton Certified Trainer. Ze is tot op heden de enige vrouw in Latijns-Amerika met zo’n licentie. Lesgeven geeft haar de kans om zichzelf beter te leren kennen, wat indirect ook effect heeft op de ontwikkeling van haar eigen geluid.

Ze zet door, ondanks dat het in die tijd als vrouw in Mexico nog niet makkelijk was om in de elektronische muziekscene voet aan de grond te krijgen. De laatste jaren komt hier positieve verandering in. Het lukt steeds meer vrouwen om een positie in de scene te verwerven. ‘Wij waren er al klaar voor, nu zijn ze eindelijk ook klaar voor ons.’ Licht zelf speelt hier natuurlijk ook een voortrekkersrol in, door het opleiden van vrouwen en het uitbrengen van tracks door vrouwelijke producers; door een inspiratiebron te zijn voor anderen.

Haar vrienden in Mexico zijn filmmakers en kunstenaars, niet per se muzikanten. ‘Ik word beïnvloed door films, literatuur en hedendaagse dans, het is dan ook niet de muziek waar ik mijn inspiratie vandaan haal.’ Op spirituele wijze voelt ze zich verbonden met haar eigen land en cultuur. Met de cultuur van de Azteken en de Inca’s bijvoorbeeld. Muzikaal uit zich dit in bezwerende muzikale motieven, die klinken als mantra’s.

Dans

In Europa en in Berlijn zijn er andere bronnen. ‘De Berlijnse muziekscene is opwindend, maar ook krautrock inspireert me al jaren. De kunst en cultuur, maar ook de rationele kant van de Duitsers bevalt me.’ Naast Spaans spreekt ze inmiddels Duits, Frans, Engels en Japans – om de culturen waarmee ze zich verbonden voelt beter te kunnen begrijpen via de taal. De laatste tijd neemt hedendaagse dans een belangrijke plaats voor haar in

Omdat techniek haar instrument is en haar muziek een zeer mentaal proces vergt, zocht ze naar een manier om haar lijf meer ter beschikking te hebben op het podium. Ze keek bijvoorbeeld naar gitaristen; hun instrument nodigt uit tot een bepaalde vanzelfsprekende performativiteit op het podium. Hoe kon zij dat zonder fysiek instrument ontwikkelen? ‘In Berlijn nam ik les van moderne dansers. Hierdoor is mijn lichaam centraal komen te staan als hét instrument. Niet om als danser op te willen treden, maar om volledig aanwezig te kunnen zijn; echt samen te kunnen zijn met de mensen op de dansvloer.’

Sjamaan

In 2016 richt ze het label Motus Records op. ‘In dat jaar bracht ik de trilogie ‘Female Criminals Vol. 1-3’ uit. Het uitbrengen van die platen vergrootte mijn wereld; hiermee vond ik aansluiting bij de progressieven in de internationale elektronische muziekscene. ‘Female Criminals’ is gebaseerd op het idee dat vrouwen zowel leven als dood kunnen voortbrengen, en zowel licht als donker in zich verenigen. Onze grootste denkfout is de scheiding die we tussen licht en donker willen aanbrengen.’

Haar vrouwbeeld ten tijde van de ‘Female Criminals’-trilogie is dat van de autonome vrouw. Een actieve, van zichzelf uitgaande kracht zonder morele beperkingen. Ze wilde het donkere in het vrouwelijke verwelkomen. Dit vrouwbeeld veranderde echter de afgelopen jaren door het contact dat ze had met een vrouwelijke sjamaan. Zij zelf veranderde. Ze kreeg oog voor de ontvangende kant van het vrouwelijke, die de open ruimte vertegenwoordigt en het leven kan doorgeven. Die kant is meer naar buiten gericht en kent ook kwetsbaarheid. ‘De kwetsbaarheid van het vrouwelijke is niet langer zwak of gevaarlijk, maar een aspect wat er mag zijn, wat ook prachtig kan zijn. De tijd is er rijp voor,’ zegt González Torres.

Kraft

‘Mad people are people who stand alone + burn’, schreef Susan Sontag in een van haar vele dagboekfragmenten (On Love, 1966). Demian Licht belichaamt een ambivalente morele positie die verwant is aan dat citaat en op meerdere manieren provocerend is, zeker voor een vrouw. De paradox: de onafhankelijke kunstenaar die haar eigen regels maakt én een idealistische feministische rebel, die de (artistieke) gewapende strijd propageert. Elegant, begrensd, donker en sensueel, met rode mond en haren in lange zwarte strengen. Zuurstof en droogte doen de rest.

Deze zomer komt haar debuutalbum uit bij haar eigen label; haar naar eigen zeggen meest persoonlijke werk. Wat gaat haar nieuwe plaat aan haar oeuvre toevoegen? ‘Het is emotioneel, cinematografisch, licht en donker,’ aldus González Torres. ‘Een plaat met emotie, zonder de labels (sci-fi techno, experimentele techno) die er voorheen nog op te plakken waren.’ ‘Die Kraft’ verschijnt medio juni 2020 digitaal en op vinyl. Gezien de wereldwijde maatregelen om de verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen is het afwachten of de release doorgaat als gepland.


Dit artikel verscheen eerder in GC #157.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Demian Licht, Enyang Ha - VISITANT001 (Phantom Limb, 2020)
Demian Licht - Female Criminals vol III (Motus Records, 2018)
Demian Licht - Female Criminals vol II (Motus Records, 2017)
Curated by Demian Licht, met Dig-it, AAAA, Arp en Erica Alves - Female Criminals vol I Remixed (Motus Records, 2016)
Demian Licht - Female Criminals vol I (Motus Records, 2016)

Mind the Gap

Luister naar Ankaa van Demian Licht op MTG#142

Reacties