Events

Interessante acts boven festivalhitjes


De openingsavond van Dekmantel Festival vond plaats in meerdere locaties aan ’t Amsterdamse IJ, ter opwarming voor het daaropvolgende festivalweekend. De prachtige curatie toonde verscheidene acts die het brede scala van elektronische muziek opzoeken (en zelfs voorbijgaan).

Misschien ligt het aan mij, maar het voelt alsof festivals en concerten iets gelukzaliger en emotioneler beginnen dan voor de pandemie. Dat moment waarop de act het podium opkomt na bijna twee jaar wachten, voelt als een duik in het zwembad op de eerste ochtend van een lang uitgestelde vakantie. Zo voelde het ook bij de Portugese Erika de Casier, die op de openingsavond van Dekmantel in het zaaltje Palladium speelde, boven in de Tolhuistuin. Haar muziek, die zowel heel erg 2022 klinkt als zo uit de jaren 2000 scheen weggelopen, leek de perfecte soundtrack van een scène uit een film die ze zullen maken over de vreemde tijd waarin we nu leven.

Het was lastig te kiezen uit de namen op de line-up, waar ik zeker niet als enige al twee jaar naar uitkeek: Space Afrika, die vorig jaar de filmische plaat ‘Honest Labour’  uitbracht, speelde tegelijkertijd met Tirzah, die live werd vergezeld door Coby Sey. Alsof kiezen tussen deze twee niet moeilijk genoeg was, bleek de derde optie ook nog de jazzy drum-’n-bass van Squarepusher. Na twee jaar wachten is het natuurlijk geen verrassing dat de line-ups van veel festivals vol zitten met interessante namen, maar Dekmantel lijkt bewust niet te hebben gekozen voor makkelijke festivalhits. Er waren genoeg namen die nieuw in de oren van vele bezoekers klonken, zoals de uit Chicago afkomstige vocalist KeiyaA, die haar set in tranen eindigde.

Naast muziek nam het festival ook de ruimte voor talks, onder andere met  Amerikaanse dj en producer Octo Octa, die vertelde over de kunst van het dj’en, maar ook het boeiende panel met Ana Roxanne, Eris Drew en Parrish Smith, die spraken over het creëren van livesets. In Eye kon je – natuurlijk – films zien, zoals ‘Overbruggen’, met een soundtrack van de in 2001 overleden Delia Derbyshire, de vrouw achter de eerste ‘Doctor Who’-soundtrack.

Ook vanuit huis kon je alvast opwarmen voor het Dekmantel-weekend in het Amsterdamse Bos, met live radio van onder andere Diaspora Radio, die vanuit hun expertise over de diaspora uit West-Azië en Noord-Afrika een interview aflegden met rising star DJ Haram.

Laten we deze openingsavond zien als een voorbeeld voor andere openingsavonden: gratis toegankelijke en prikkelende talks en workshops, filmvertoningen met (live) soundtracks, verrassende en veelbelovende acts en een festivalpond die je gemakkelijk van plek naar plek kan brengen. (OK, vooruit, ook zonder een pond kan een openingsavond succesvol zijn.)

Gezien: Openingsavond Dekmantel Festival 2022, Amsterdam


Reacties