Events

De koster was er tegen


Terwijl in de naburige stad Kortrijk de 3-daagse hoogmis voor sonische geluiden aan de gang was, koos de stad Menen zaterdag 11 november voor een meer sacrale dienst in de Sint-Jozefskerk in de Barakken.

Het was een buurtwerker die Fleur Coevoet van de Alter Ego vzw-roedel getipt had. Deken Eddy Lagae kon dan ook niet weerstaan aan de vraag om daar hun beproefde Dresscode Silence-recept door te laten gaan, weliswaar nadat de kerkraad de desbetreffende bands beluisterd had. En zo geschiedde, Anima Eterna.

Aangezien niemand de nobele taak op zich wilde nemen om de mensen te verwelkomen of de kerkfabriek te danken kon Treha Sektori zonder dralen deze uitzonderlijke avondmis inluiden. De stijlvolle Parijzenaar weet hoe hij zijn rituele bezweringen aan de man moet brengen. Met prachtige zelf-en op maat gemaakte visuals versterkt hij de verstikkende sfeer en pakt hij je langzaam maar zeker op subtiele wijze bij de strot. Episch, volgens sommigen.

De Zwitserse band Sum Of R mocht de tweede misgang opdienen. Met een mix van postrock, doom, drone, ambient en psychedelica stelden ze er hun nieuwe LP  ‘Orga’, voor. In het begin zeer te doen maar na een tijdje klonk het veel te schel en hadden er een aantal mensen goesting om de cimbalen op het hoofd van de drummer te slaan. Kerk of techniek?

Als laatste kwamen de mannen van de Finse drone-metal-doomband Dark Buddha Rising, de altaarring op. Door middel van een monotoon geluid willen ze de luisteraar in een diepe trance brengen die uiteindelijk tot waanzin drijft. Wel, bij mij is dat alleszins niet gelukt. In een explosie van rode, gele, groene en andere felle kleuren zakte de zanger voortdurend wiebelend door de knieën, zat dan te wiebelen op de knieën, kroop dan 1 keer van de altaartrappen om dan weer te wiebelen en terug bij de micro bleef hij maar wiebelen. Tot overmaat van ergernis had hij dan nog de onweerstaanbare drang om geregeld zijn vingers door zijn flinterdun en doorschijnende weelderige haarbos te strijken.  Beelden van commercials voor Dandruff of Schwarzkopf begonnen door mijn hoofd te spoken om dan een streepje fantasie verder de zanger als de mogelijke broer van ‘Itt’, de neef van Gomez en Fester uit de Addams’ Family te beschouwen. Zelfs zijn stemmetje leek erop. Bij velen zal hun act wel in de smaak gevallen zijn maar ik vond het maar oubollig en veel te lang.

Tussen de optredens kon je ook nog kennis maken met Aline Gorsen en haar mooie rouwjuwelen/relikwieën, die heel goed gekend is bij de discipelen van de Kerk van Ra.  Voor wie  extra betaald had kreeg bij het binnen komen als goodie-zonder-bag een cd van Dirk Serries (‘Unseen Descending And Lamentations’) en een vinylplaat van Deuil (‘Shock / Deny’ ), beide uitgebracht op het Consouling Label en tevens partner in crime van Alter Ego.

Om te besluiten werden de kerkmeubelen en de avond grotendeels gered door Treha Sektori en ook een klein beetje door de koster die het dan toch zag zitten.

Gezien: Anima Eterna: Treha Sektori, Sum Of R, Dark Buddha Rising –  Sint-Jozefskerk, Menen – 11 november 2017
Tekst en foto’s: Stephan Vercaemer

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier%d bloggers liken dit: