Events

De Diksmuidse Lusthof


Thor & Friends speelde op 5 mei in de Muziekclub 4AD in Diksmuide.  Om een of andere reden had het gebruikelijke voorprogramma afgezegd en heeft 4AD-chef Patrick Smagghe het lumineuze idee gehad om Pol Isaac, de Kortrijkse ambient pionier, uit te nodigen.

Ik had hem al een paar keer aan het werk gezien als de helft van All Shadows And Deliverance, het noiseproject van Fre Decruyenare, maar nog nooit solo. Het gebeurt maar zelden dat Pol Isaac zijn kunnen toont en dat wilde ik voor geen geld missen. In een oogwenk kreeg hij de kleine groep toeschouwers stil en zakte iedereen onderuit, genietend van de luchtige en mooie improvisaties waarbij zelfs Nils Frahm niet ver weg was. Als beloning werd Pol isaac tot vriend van Thor gebrandmerkt en mocht hij op het einde van de avond meespelen. Een hele eer.


Thor Harris wilde zijn bejaarde moeder niet te lang alleen laten en zo zag hij af van een lange tournee met Swans. Maar omdat hij een bezige bij blijft, is hij toch met een nieuw project gestart. Percussionist in hart en nieren, wilde hij zijn repertoire uitbreiden en andere horizonten verkennen.  Onder de noemer Amerikaans Minimalisme heeft hij een groepje vaste muzikanten (Peggy Ghorbani en Sarah Goat Gautier) en losse muzikanten (naargelang de beschikbaarheid) uit zijn vriendenkring weten te strikken om op de proppen te komen met de gelijknamige LP ‘Thor & Friends’. Marimba, xylofoon en vibrafoon vormen de basis met daarnaast nog de instrumenten van de gastmuzikant(en). In 4AD was dat Cassis Staudt die accordeon en bandoneon speelde en zorgde voor een beetje ruggengraat. Cassis kent Thor van bij Angels Of Light (het ‘folk’-vehikel van Swans-opperhoofd Michael Gira)  en komt een drietal keer meespelen tijdens de tournee.

Het optreden van de 4 vrienden baadde in een felle oranje gloed en leek eerder een huis-tuin-en keukensessie waarbij het minimalistisch percussiegewriemel niet alleen mikte op de hersenen maar ook op het hart. Ik voelde inderdaad iets aan mijn hart maar mijn hersenen…

Ondanks het feit dat Thor, Peggy, Sarah en Cassis lieve mensen zijn, was er behalve ‘liefde en geluk’, geen sprankeltje creativiteit en geen enkel wow-moment. Als fervent kringwinkelganger roefel ik altijd in de rekken met vinyl en daar kom je veel Thor’s tegen maar op de hoes staat er dan wel een bikinibabe… Een cassette van ‘Harris Walker English’ van Lawrence English voor 5 euro was wel interessant. Experimenteel en boeiend. Maar Thor & Friends is een zeepbel die jammer genoeg niet blijft hangen.

Gezien: Thor & Friends + Isaac, 4 AD Diksmuide, 5 mei 2017


Reacties