Geluid

Inwolves

Color In The Zoo

Artiest:Inwolves
Titel:Color In The Zoo
Label:Consouling
Distributeur:Bertus

karenwillems.bandcamp.com

Dat Gonzo (circus) een stevige boon heeft voor Karen Willems, mag geweten zijn. Zie ook Guy Peters’ interview in GC #139 of onze eigen recensie van het vorig jaar verschenen en uitstekende ‘Lyra’ (met Jean D.L.) in GC #143.

Was voorganger ‘Involves’ nog zeer duidelijk een groepswerk, met synths van Jürgen De Blonde en gitaren van Ward Dupan, dan lijkt ‘Color In The Zoo’ weer meer een soloworp van Willems, die percussie, toetsen, gitaar, bas, fluiten, stem en veldopnamen voor haar rekening neemt, hier en daar bijgestaan door Nils Gröndahl (Under Byen), Barkin Engin (van het Turkse Replikas), Stijn Dickel (ex-Kaboom Karavan), Glen Steenkiste (HellveteSylvester Anfang) en Maarten Flamand (The Antler King).

Willems musiceerde zowel met Novastar als met Eric Thielemans, en ook binnen deze ‘Color in The Zoo’ laat ze zich niet voor één gat vangen. Nu eens klinkt haar werk filmisch (in ‘Attack Of The Tumbleweed’ zit dusdanig veel suspens dat iemand dringend een horror-western moet draaien die de titel eer aan doet), dan weer is het repetitief of collagematig en abstract.

‘To Louis Hardin’ is een ode aan de legendarische, blinde (en al te vaak als zonderling weggezette) New Yorkse componist/straatmuzikant Moondog, waarop Stijn Dickel een stevige stempel drukt met zijn zingende zaag en zijn demonische lach. De geest van Moondog spookt overigens minstens even hard in ‘She Needs Air’, met die flinterdunne fluitjes in de intro en die over elkaar glijdende ritmes die de rest van de track vormgeven.

‘Under The Radar’ roept bij ons halverwege warme herinneringen op aan de chaos van Istanboel: zilte wind, warme dieseldampen, oude snorren die zich al vissend op de bruggen over de Bosporus geen zak aantrekken van de politieke situatie. Zen voor gevorderden dus.

Zeer plezant is ook het miniatuurtje ‘In Paradiso’, met zijn zotgedraaid swingend ritme, vogels die zich krankjorum fluiten en een een sympathiek swingend gitaartje. Aanrader.

Reacties