Geluid

COH

COHGS

Artiest:COH
Titel:COHGS
Label:Editions Mego
Distributeur:Import

www.editionsmego.com

Binnenkort zal het twintig jaar geleden zijn dat Ivan Pavlov met zijn eigenzinnige computergestuurde elektronica mocht debuteren in de Static reeks van Rastermusic. Dan mag een mens al eens achteromkijken, maar ook dat doet COH (Russisch voor droomslaap) op een ongewone manier.

Zijn muziek balanceert tussen abstracte experimenten, en ritmische uitspattingen, en bevat slechts zelden zuivere vocalen. Pavlov houdt wel van stemmen, maar hakt ze liefst digitaal aan flarden. Op deze bijzonder geslaagde retrospectieve lp vinden we het omgekeerde: samenwerkingen waarbij de muziek van COH gecombineerd wordt met andermans stem, die bovendien prominent en verstaanbaar in de mix aanwezig is.

Natuurlijk mag de jaren 1990 samenwerking met beide leden van Coil hier niet ontbreken. Hun spookstemmen bezorgen ons met terugwerkende kracht koude rillingen als ze op ‘Love’s Septic Domain’ over dirty hospitals praten, of ons toefluisteren dat we ons avondgebed niet mogen vergeten. Een andere gereputeerde genregenoot uit dezelfde familie, is Little Annie, beter bekend als Annie Anxiety. Haar ’46 Things I Did Today’ is wellicht de minst obscure bijdrage. Meervoudige persoonlijkheid Pavlov werkt ook met zichzelf samen, namelijk met zijn discovocalist of post-pop alter ego Frankie Gothard. De Japanse mijmeringen van Noriko Taguchi missen hun effect evenmin. Maar de echte winnares komt uit een totaal onverwachte hoek. Niemand minder dan modeontwerpster Ann Demeulemeester laat haar stem even eenvoudig als efficiënt contrasteren met een tikkende metronoom, subtiele elektronica, en kunstmatige pianoklanken op het nooit eerder uitgebrachte ‘Exercise In Colour’.

Voor COH ingewijden is dit een mooi vormgegeven en verrassend toegankelijk tussendoortje. Voor nieuwkomers is ‘COHGS’ een prima opportuniteit om te weten te komen hoe deze Zweedse Rus meestal niet klinkt, om daarna hopelijk nog wat dieper in zijn unieke wereld te duiken.

Reacties