Gonzo's Circuit


De Gonzo (circus)-redactie gidst je in Circuit muziek door het aanbod aan concerten, festivals & meer, zodat je september en oktober goed doorkomt!

TODAYSART FESTIVAL
De hofstad is eind september weer even de plek voor een innovatief muziekfestival waar muziek, kunst en technologie in de mix worden gegooid. En dat alles op verschillende verrassende locaties. Dit jaar staan onder meer Oneohtrix Point Never, Michela Pelusio, Nkisi, Apparat en Deena Abdelwahed op het programma. Kunst is er van Guy Ben-Ary en Kyle McDonald & Jonas Jongejan. Verder is er een keynote van Avinash Changa en een paneldiscussie met de titel ‘Technology Beyond Borders’.
21-23/09 | Diverse locaties, Den Haag | todaysart.org

BOZAR NUITS SONORES
Bozar en Arty Farty Brussels slaan de handen ineen om voor de tweede keer het nachtleven van Brussel te transformeren tot eclectisch stadsfestival. Een forum, exposities en een uitvoerig clubprogramma blazen muzikaal leven in de hoofdstad. Het programma omvat grote figuren uit de elektronische muziek die geografische, culturele en artistieke grenzen van verschillende genres verkennen. Verder een sterk aanbod aan internationale dj’s (waaronder DJ Taye en Huerco S) wordt bijgestaan door lokaal talent als DTM Funk en Le Motel. De line-up bestaat verder uit onder meer Brzzvll, Lil Louis, Lawrence Le Doux en DJ Tennis.
27-30/09 | Brussel | bozar.be

BEM18
Omdat de cultuur niet stopt om middernacht, gaat het BEM-team dit jaar weer lekker door met een opwindende marathon van evenementen. Van akoesmatische concerten en afterparty’s tot workshops en audiovisuele installaties die zich richten op digitale kunst en zelfs elektronische brunches en kinderentertainment. BEM vindt plaats op de kanaal-as, de midden-as, de as van de Koningsstraat en de Flagey-as. De Zodiak, Fuse, Café Central en Mima doen ook weer mee, aangevuld met Botanique, C12 en het Riolen Museum. Hou de site in de gaten voor de volledige line-up.
12-14/10 | Diverse locaties, Brussel | bem.brussels

No Bounds Festival
No Bounds is een festival in Sheffield waar club culture wordt gebruikt als bindmiddel om kunst en technologie bij elkaar te brengen en te verkennen. De programmeurs zien het ook als een vrijplaats voor creatieve interactie op verschillende niveaus. Naast optredens is dat terug te zien in een programma waar ruimte is voor paneldiscussie en lezingen. De line-up voor dit jaar bestaat onder andere uit Demdike Stare, DJ Storm, Afrodeutsch, Sounds of Sisso en Volvox.
12-14/10 | Diverse locaties, Sheffield | noboundsfestival.co.uk

ADE Live
Amsterdam Dance Event (ADE) neemt in oktober de stad over. Naast feesten en optredens op verschillende locaties, zal er in Paradiso en Sugarfactory het minifestival ADE Live plaatsvinden. Op woensdag 17 oktober bijt de Ierse dance-chanteuse Róisín Murphy de spits af. Dâm-Funk, Lyzza en Ama Lou treden dan ook op. Elektronicagrootheden Orbital zullen de donderdag en de vrijdag op zich nemen. Wees er snel bij! Vrijdag de 19e is inmiddels al uitverkocht.
17-19/10 | Paradiso & Sugarfactory, Amsterdam | amsterdam-dance-event.nl

Courtney Barnett en Sonic City
De Australische zangeres Courtney Barnett trekt de wereld rond met haar mooie, eigentijdse indie en alternative. Dit jaar strijkt ze ook neer in Kortrijk, waar ze Sonic City zal cureren. Barnett heeft haar keuze onder meer laten vallen op de legendarische Eleanor Friedberger (bekend van The Fiery Furnaces). Dan is er nog de Mexicaanse krautrock-shoegaze van Mint Field, Barnetts creatieve en amoureuze partnerJen Cloher en verder Snail Mail, Drinks en Poliça.
9-11/11 | Départ, Kortrijk | soniccity.be

LISTING

5-9/9 Outlook Festival met o.a. Bonobo, Goldie (Fort Puntha Christo, Pula)
5/9 Death Grips (Paradiso, Amsterdam)
6-9/9 Jazz in ’t Park met o.a. AKA Moon, De Beren Gieren (Zuiderpark, Gent)
8/9 Popmonument met o.a. Goose, Dakota (diverse locaties, Bergen op Zoom)
11/9 Iceage (Rotown, Rotterdam)
13/9 Dries Segers, Annelies van Parys en Thomas Hertog (Concertgebouw, Brugge)
14/9 Ikarai (BIMHUIS, Amsterdam)
15/9 OdeGand met o.a. Luciana Jury, Polyphony (diverse locaties, Gent)
15/9 AVO J-Music Festival met o.a. Esprit d’Air en REMNANT (Zuiderparktheater, Den Haag)
18/9 Petrol Girls (Paradiso, Amsterdam)
21/9 Aart Strootman (Theaters Tilburg, Tilburg)
22/9 Odetta Hartman (Ancienne Belgique, Brussel)
22/9 Deafheaven (Paradiso, Amsterdam)
23/9 Suyu Makinesi Fest met o.a. Madensuyu en Tjens Matic (De Kreun, Kortrijk)
25/9 Sun June (Ancienne Belgique, Brussel)
27-28/09 STUK RE-START: Boem Boem! A sonic journey through STUK met o.a. Onmens, NAH (Stuk, Leuven)
29/9 Clan Of Xymox en Hante (Willem Twee Poppodium, Den Bosch)
1/10 The Melvins (Het Depot, Leuven)
5/10 Benjamin Herman (BIMHUIS, Amsterdam)
5/10 James Farm (Bozar, Brussel)
5/10 Damian Jurado (Paradiso, Amsterdam)
7/10 BCUC (BIMHUIS, Amsterdam)
9/10 GusGus (Melkweg, Amsterdam)
14/10 65daysofstatic (Paradiso, Amsterdam)
18/10 Oriental Psych: Flamingods, Phoenician Drive (STUK, Leuven)
19-20/10 Into the Void met o.a. Wo Fat, Orange Goblin (De Neushoorn, Leeuwarden)
24/10 Millionaire (Rotown, Rotterdam)
25/10 Colours of Noise met o.a. Andrea Belfi, Red Brut (STUK Leuven)
25-28/10 New Fall Festival met o.a. Mac DeMarco, Der Plan (Diverse locaties, Dusseldorf & Stuttgart)
26/10 Cat Power (Ancienne Belgique, Brussel)
2/11 Dinosaur (BIMHUIS, Amsterdam)
3/11 KNTXT (Sportpaleis, Antwerpen)
7-11/11 Iceland Airwaves Festival met o.a. Fever Ray, The Voidz (Diverse Locaties, Reykjavik)
8/11 Brant Bjork (Het Depot, Leuven)
8-11/11 Le Guess Who met o.a Devendra Banhart, The Breeders, Mudhoney (Diverse Locaties)
10/11 Elephant9 + Barabbas (Sojo, Leuven)
11/11 The Flaming Lips (Melkweg, Amsterdam)
12/11 Chick Corea (Bozar, Brussel)

KORT

Silence#15 Claire M. Singer en Jacob Lekkerkerker
Als je van meditatieve soundscapes in de vroege uurtjes houdt, moet je naar Silence #15. Deze reeks in de Oude Kerk laat je op een onwerkelijk tijdstip en onwerkelijke plek genieten van muziek. Tijdens deze editie is er muziek van componist Claire M. Singer en organist Jacob Lekkerkerker. En speciaal voor deze gelegenheid zal de Oude Kerk baden in rood gefilterd daglicht.
7/9 | Oude Kerk, Amsterdam | oude.kerk.nl

Max Richter in Antwerpse Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Speciaal voor het stadsfestival Antwerpen Barok 2018 komt Max Richter naar de kathedraal van Antwerpen met zijn nachtelijk concert ‘Sleep’. Dit rustgevende concert zal tot in de vroege uurtjes doorgaan. Het ontbijt zal klaarstaan!
7-8/9 | Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen | bem.brussels

Cello & Film
De Cello Biënnale en Eye Filmmuseum presenteren voor de derde keer het minifestival Cello & Film. Een bijzonder muzikaal filmprogramma met nieuwe cellomuziek bij stille films, speelfilms, bijzondere gasten en premières. Een van de hoogtepunten is het optreden van de Amerikaanse cello-diva Maya Beiser. Zij speelt cello bij de hypnotiserende films van Bill Morrison, die de voorstelling ook zal inleiden.
20-26/9 | EYE, Amsterdam | eyefilm.nl/cello

Dutch Modular Fest 2018
De Besturing staat tijdens dit festival in het teken van de modulaire synthesizer en haar DIY-scene. In samenwerking met Noodlebar (Rotterdam), Modulation. (Utrecht), Voltage Control Amsterdam, GinkoSynthese (Den Haag), ModuLab Eindhoven en iii presenteert het Dutch Modular Fest een breed programma waar er ook ruimte is voor videokunst en geluidsinstallaties. Kypski, Das Ding, Jungle of Wires en Krach der Roboter zijn onder meer te zien.
28-30/9 | De Besturing, Den Haag | dutchmodularfest.com

The Ex viert feest!
The Ex bestaat 39 jaar! En Paradiso viert tevens zijn 50e verjaardag. Reden voor een dubbelfeestje in de kelder, de bovenzaal en de grote zaal met eigenwijze en knetterende muziek die stuk voor stuk ‘handpicked’ zijn door The Ex. Het zijn niet zomaar bands, maar uiteenlopende artiesten die de laatste jaren hebben samengewerkt met invloedrijke formatie. Dat zijn onder andere Brader Musiki, King Ayisoba, Han Bennink en Gummbah.
30/9 | Paradiso, Amsterdam | paradiso.nl

Lunchmeat
In Praag worden uiteenlopende kunstenaars en muzikanten samengebracht tijdens het Lunchmeat festival. De focus ligt op elektronische muziek en nieuwe manieren om die vorm te geven. Op het programma staan onder andere de bedwelmende klanken van Aïsha Devi, de abstracte techno en elektronica van Actress en Lee Gamble.
4-6/10 | Veletrzni Palac, Praag | lunchmeatfestival.cz

Unsound
Krakau wordt weer het decor voor een sonische ontdekkingsreis tijdens de komende editie van Unsound. Er is een speciaal plekje gereserveerd voor de onlangs overleden Jóhann Jóhannsson, die wordt geëerd met een tribute. Verder een mooie internationale selectie van toonaangevende artiesten en getalenteerde nieuwkomers: Caterina Barbieri, Object Blue en Kelman Duran.
7-14/10 | Diverse locaties, Krakau | unsound.pl

Electronic Extravaganza
Dit grensoverschrijdende elektronische muziek- en geluidskunst festival van Monoták, Splendor en STEIM barst in november los in Splendor in Amsterdam. Op het programma staan zelfgebouwde instrumenten, muziek met magneten, een performance van het Default Mode Network. Tot nu toe bevestigd: JesterN, Jasna Velickovic, Oğuz Büyükberber, NOW, Paul Glazier, Dirk Bruinsma en Bart de Vrees, Boy van Ooijen, Fedde ten Berge, Ties Mellema & Ivo Bol, Daniele Fabris en Ensemble Extraordinaire (Nora Mulder en Han Buhrs).
10-11/10 | Splendor, Amsterdam | splendoramsterdam.com

NIEUW! VIDEODROOM
Film Festival Gent breidt uit met een uitdagend programma waarin het gelukkige huwelijk tussen film en muziek onder druk komt te staan. Gedurende tien dagen worden artiesten als GAIKA, Lena Willikens en Aïsha Devi gevraagd om een nieuwe soundtrack te voorzien bij klassiekers als ‘Akira’ en ‘Blade’. Vooral aanlokkelijk klinkt ex-Sonic Youth frontman Thurston Moore die het festival opent met live muziek bij de korte films van Maya Deren.
10-19/10 | Gent | filmfestival.be

Left of the Dial
In oktober zal dit gloednieuwe showcasefestival zijn eerste editie vieren. De naam – vernoemd naar een nummer van The Replacements – verraadt al wat je kan verwachten: een spannende dwarsdoorsnede van de beste (post)punk, garage, shoegaze en noiserock. Met onder andere Die Nerven, Canshaker en Paul Sherry.
19-20/10 | Diverse locaties Rotterdam | rotown.nl

IMPACT
Impact staat dit jaar in het teken van Post-Truth en de algoritmes die daaraan ten grondslag liggen. Het festival dat in Utrecht plaatsvindt bestaat uit een brede selectie presentaties, performance, panels, filmvertoningen en een tentoonstelling.
24-28/10 | Diverse locaties, Utrecht | impact.nl

Crossing Border
Muziek en literatuur staan eind oktober weer in de spotlight tijdens het Crossing Border Festival in Den Haag. Schrijvers Charlotte Mutsaers, Abdelkader Benali en Sasha Salzmann zijn onder meer present. Muzikale bijdrages zijn er onder andere van grensoverschrijdende jazzcomponist Gavin Bryars, singer-songwriter Alela Diane en de avant-folkartiest Seward.
31/10-4/11 | Diverse Locaties, Den Haag | crossingborder.nl

Berliner Festspiele – Jazzfest Berlin
Op dit grote jazzfestival is er naast muziek ook ruimte voor films en kunst. Regisseur John Akomfrah zal een filminstallatie presenteren over jazzpionier James Reese Europe en zijn Harlem Hellfighters. Verder brengt de Exploding Star Orchestra uit Chicago een bezoek aan de stad. Afrofuturisme zal een overkoepelend thema zijn tijdens het festival.
1-4/11 | Diverse locaties, Berlijn | bem.brussels

John Zorn op November Music 2018
November Music gaat dwars door genres heen en laat de laatste muzikale ontwikkelingen zien waarbij makers en componisten putten uit hedendaags gecomponeerde muziek, jazz, new world music, muziektheater, visual music, en geluidsinstallaties. Dit jaar schreef John Zorn voor het festival een compositie voor fluitiste Felicia van den End, dit zal in COBRA ten gehore worden gebracht.
1-11/11 | Diverse locaties, ‘s-Hertogenbosch | november music.net

Felicitaties en een duurzaam glas water!

Proficiat Record Palace!
Schuin tegenover Paradiso vind je de platenzaak Record Palace. Al 30 jaar de plek voor vinylverzamelaars, maar ook artiesten die graag door de kratten snuffelen zoals Billy Corgan en Jello Biafra. Om dat te vieren een muzikaal feestje in de kleine zaal van Paradiso. Met optredens van vaste klanten Rudeboy, Dirk Polak en Polle Eduard.
7/9 | Kleine zaal Paradiso, Amsterdam

Gefeliciteerd Dirk Serries!
Dirk Serries wordt 50 en dat moet gevierd worden. In De Singer geeft hij een uniek concert waarvoor hij duikt in zijn fascinatie voor minimalisme. Voor deze gelegenheid nodigt hij een aantal muzikanten uit om dit te realiseren met het stuk TONUS.
13/10 | De Singer, Rijkevoorsel

Festivals tappen water
Ook festivals investeren in duurzaamheid. Daarbij tonen 10 Vlaamse festivals initiatief. Ze investeren samen in de aankoop van watertaps voor het schenken van gekoeld kraanwater. Door het gebruik hiervan in plaats van verpakt flessenwater willen de festivals hun afvalberg verkleinen. Daarnaast scheelt het aan transportkilometers en de benodigde energie voor koeling. De festivals SuperVliegSuperMouche, Boomtown, Boterhammen in Het Park, Feeërieën, Paradise City, Manifiesta, Cirque Magique en Tomorrowland hebben het voortouw genomen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #147.

Koop deze editie in onze webshop!

Reacties