Circuit Muziek: januari – februari 2021

In Nederland mogen evenementen in principe doorgaan vanaf 19 januari, maar ook dat zal nog opnieuw worden geëvalueerd. Als alles loopt zoals gepland, gaan we naar deze selectie concerten. En in de tussentijd vermaak je je maar online met onze andere tips.
Circuit Muziek - sep-okt 2021

In Nederland mogen evenementen in principe doorgaan vanaf 19 januari, maar ook dat zal nog opnieuw worden geëvalueerd. Als alles loopt zoals gepland, gaan we naar deze selectie concerten. En in de tussentijd vermaak je je maar online met onze andere tips.

Korzo x Rewire
Vier avonden per jaar organiseren Korzo en Rewire samen een avondje. In januari kunnen ze ook niet achterblijven voor een verdwaaltocht in elektronische klanken. Op het programma staan de Ethiopische artiest Sosena Gebre Eyesus, wiens zachte stem wordt begeleid door haar bijzondere tiensnarige Begena-harp, en het Nederlandse duo Haron & Anne Veinberg. Zij brengen de klankwereld van Harons debuutalbum ‘Wandelaar’ tot leven in een mix van elektronica en livepianospel. Plaatsen zijn beperkt, dus je kunt maar beter zo snel mogelijk dat ticket scoren.
22/01 | Korzo, Den Haag | korzo.nl

Walk The Line: Heavy #2
Coronaproof concerten organiseren is een kunst op zich geworden. Concertzaal TivoliVredenburg verheft het in elk geval tot deze orde met hun Walk The Line-concerten. Al zeker de moeite is die van 7 februari, met een focus op zwaarder geluid. Verwoed, Dirk Serries, Mord’A’Stigmata en Neptunian Maximalism tekenen present. Met die laatste kun je een interview terugvinden in onze vorige editie.
07/02 | TivoliVredenburg, Utrecht | tivolivredenburg.nl

Altin Gün
Afgelast, uitgesteld, uitverkocht: je krijgt het nu bij zo ongeveer elk concert van Altin Gün te zien. Zo ook bij de concerten van deze Amsterdammers in Patronaat. Overigens was het label ‘uitverkocht’ ook in andere jaren niet uitzonderlijk geweest bij deze populaire leverancier van moderne Turkse psychedelica.
10/02 | Patronaat, Haarlem | patronaat.nl

Spinvis
Klein lichtpuntje in het jaar 2020 was misschien wel het nieuwe Spinvis-album. Met grote kans op maar dertig personen per optreden zal het moeilijk zijn om een ticket te bemachtigen voor de aankomende shows, maar wie weet komt er ergens nog een plaats vrij.
13/02 | Doornroosje, Nijmegen | doornroosje.nl

Luke Slater Presents The 7th Plain
Het label van Berghain kwam onlangs op de proppen met een compilatiealbum met het verzamelde werk van The 7th Plain. Daarna werd dit alter ego van de legendarische producer Luke Slater van onder het stof vandaan gehaald voor een tour. Met zomaar twee dansers mee op het podium. Old school spacetechno van de bovenste plank.
24/02 | Doornroosje, Nijmegen | doornroosje.nl

Lyl Radio
Dit jaar week de in 2014 te Lyon opgerichte webradio Lyl Radio uit naar Brussel. De nieuwe derde studio bevindt zich in brasserie Atlas, in de gemeente Anderlecht. Lyl probeert vooral lokaal talent ruimte te geven om te experimenteren met eigenzinnige muzikale keuzes. Een willekeurige greep uit het lokale aanbod: het programma Soulseek Leftovers van ssaliva & Otis of Unsafe Music van Sagat. Anders dan anders is DeeoDAB+ van Slagwerk-lid Dennis Meersman. Een hilarisch eigentijdse radioparodie, waarin je lijkt in te haken op radio-uitzendingen verspreidt over heel de globe. Kunstmatig, maar vakkundig geknipt en geplakt.

Broken Record Podcast
Grote figuur in de hiphopwereld Rick Rubin zette zijn schouders onder en stempel op de Broken Record podcast. Daarin wordt er gesproken met bekende figuren, die zeker niet uitsluitend uit de hiphopscene komen. Onder anderen Andre 3000, FKA Twigs, Beastie Boys passeerden al de revue.

Ninja Tune-podcast
Labels die een eigen podcast naar buiten brengen? Op zich geen nieuw gegeven, maar weinige kunnen met een even indrukwekkende lijst artiesten naar buiten komen als Ninja Tune. Actress, The Bug, Roots Manuva, Kate Tempest, Martyn en Mr Scruff behoren tot de mogelijke laureaten die in de podcast te horen zijn.

YouTube e-digging
Muziek ontdekken is allang niet meer iets dat je enkel via radio of in je lokale vinylshop doet. Het merendeel van je nieuwe muziekcollectie vind je online. Muziek zoeken en vinden op de digitale snelweg heeft dan ook een eigen naam: e-digging. Gespecialiseerde muziekwebsites zijn de meest voor de hand liggende bronnen, maar de echte onuitputtelijke bron voor muzikaal zoekvertier is YouTube. Dagelijks worden er 300.000 nieuwe video’s geüpload. Tussen de katten- en hondenfilmpjes zit behoorlijk wat van vinylplaten geripte Turkse psychedelica of old school Detroit elektro.
Je kunt nog zo’n overtuigend pleidooi houden over de kwaliteit en echtheid van een fysieke drager, voor sommige mensen is een YouTubevideo met een pixeldichtheid van 144p en bitrate van 128kbps het ultieme sonische genot. Voor veel beginnende muziekdiggers is YouTube dan ook ooit het startpunt van een zoektocht geweest – dat geldt ook voor ondergetekende. Omdat muziek ontdekken ook iets persoonlijk is, geef ik mijn eigen favorieten mee:
CMYK, een dj uit Barcelona. Zijn kanaal bestaat vooral uit vinylrips van zijn eigen collectie. Moderne house met veel breakbeats en zo nu en dan UK garage. Enchanted Rythms is ook dj, met als thuisbasis Berlijn. Zijn uploads zijn vooral UK garage, met af en toe old school techno met een tijdloos karakter. Het kanaal Tantra Macumba focust op ambient en techno met een spacy afdronk. Verdere eervolle vermeldingen zijn er voor hurfyd, JazzConbuzz en dis kevich.
Als laatste voetnoot wil ik toch even meegeven dat YouTube natuurlijk leuk is om te ontdekken en te delen, maar veel van deze kanalen doen de moeite om de makers welverdiende credits te geven onderaan de video. Dus klik ook af en toe op die link richting Bandcamp.

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!