Sebastopol - Sonic Emissions - (c) Patsker Omaer Beguin

Bombardementen van sonisch experiment

Mini-festival Sonic Emissions ontstond haast per toeval, maar zette onmiddelijk de toon. Liefhebbers van sonische experimenten palmden de Gentse voormalige autowerkplaats Atelier 74 in.

Toen de zevende editie van het elektronisch muziekfestival B-Wave (Zolder) werd afgelast wegens een te magere ticket voorverkoop, bleven enkele veelbelovende artiesten uit de scene in de kou staan.

Niet alleen hun performance maar ook de presentatie van hun nieuwe releases vielen in het water. Gelukkig namen het Belgian NeuMusik label (Wool-E Discs) & AntennA het heft in handen. Hals over kop organiseerde men een nieuw festival met vijf Belgische projecten.

En met succes, de plaatsen waren beperkt (max 80 personen) maar Sonic Emissions was al onmiddellijk uitverkocht. Alle aanwezigen kregen als toemaatje een gratis cd met niet eerder uitgebrachte tracks van de deelnemende artiesten.

Heksenketel

Thru5th mocht live debuteren als openingsact op het maagdelijke festival. Jonas Vreven is een multi-artiest. Naast beeldhouwen en grafische kunst uit hij zich vooral met enkele muzikale projecten. Vreven combineert elektronische muziek met het bespelen van een mondharp. Thru5th schoot goed uit de startblokken met bizarre, door beats begeleide, experimentele klanken.

De balsturige wijze van aanpak viel op door heel wat stijlen, van vaporwave tot en met dub, te vermengen in een interessante hutsepot van geluiden. De pot winterse kost veranderde al snel in een borrelende heksenketel die overliep en voor verwarring zorgde.

Vreven kreeg zijn mondharp wel aan de praat maar ondervond technische problemen met de microfoon die het gemanipuleerde gepingel in de voormalige autowerkplaats (Atelier74) moest jagen. De stress sloeg toe en de koets gevuld met elektronische effecten en vreemde geluiden geraakte van de weg.

Naar het einde toe kreeg Vreven zijn sonische escapades terug in bedwang. Er werden heel wat boeiende elektronische combinaties door de speakers geduwd die echter meer uitbouw vroegen om tot een mooi geheel te komen. Desondanks het geknoei zagen we een artiest met potentieel aan het werk.

Onverwachte Geest

Sebastopol sloot onmiddellijk aan op de wegdeemsterende performance van Thru5th. Marc Debroey (ooit in de jaren ’80 actief geweest in een aantal punkbands) presenteerde zijn officiële derde release,  ‘Moondust and Black Stars’, op dit elektronisch muziekfestijn.

Een combinatie van modulaire en analoge synthesizerpatronen zorgde voor subtiele ambientmelodieën. De zweverige tonen werden voorzien van atmosferische, dreigende klanken en oosters gekleurde samples op de achtergrond, waardoor Sebastopol buiten de cleane sferen kleurde.

Debroey nam de talrijke aanwezigen mee naar onmetelijke ruimtelijke oorden. Bij de laatste track toverde hij een onverwachte gast uit zijn Space X pet tevoorschijn. De bassist van Neon Electronics, Pieter-Jan Theunis, speelde heel bescheiden, als een geest in het halfdonker, een deuntje op de keyboards mee.  We kregen een intense en fijne ambient set, uit de nieuwe Sebastopol cd, die geen seconde verveelde.

Verrassende Selfies

Na een ruime pauze, waar de bezoekers de kans kregen om de innerlijke mens te versterken met spijs en drank (ook soep), was het tijd voor BySenses.

Didier Dewachtere is al bijna heel zijn leven fan van synthesizermuziek en draagt met passie zijn steentje bij aan de nog steeds relatief onbekende elektronische muziekscene van Vlaanderen. Vorig jaar kwam zijn derde full release ‘People’ uit op Wool-E Discs. Met deze set stelde Dewachtere zijn vinyluitgave voor.

Hij opteerde om fragmenten van de documentaire ‘Human, The Movie’ als achtergrondbeelden bij het optreden te gebruiken. De muziek van BySenses is moeilijk in een vakje te stoppen. Er werd ons een mengeling van experimentele ambient met techno invloeden voorgeschoteld die grillig avontuurlijk bleek te zijn. Duistere klanken en ritmes verfraaiden de etherische en zwevende synths die met de prachtige achtergrondbeelden een extra dimensie voortbrachten.

De Berlijnse school invloeden waren merkbaar en maar minimaal hoorbaar in de emotioneel geladen muziek. Tijdens het laatste deel van de set werd een ter plaatse verwerkte fotocollage (door Owann Photography) van verschillende aanwezige bezoekers geprojecteerd. Van een verrassing gesproken, wie snel was kon zonder veel moeite een unieke selfie maken (we deden dat ook).

BySenses combineerde roerende muziek met voldoende experiment, aangevuld met beelden die een speciale reflecterende uitwerking hadden. We waren onder de indruk.

Frippiaanse psychedelica

Van Peter Moorkens (The Electric Bishop) weten we dat zijn optredens gevaarlijk avontuurlijk kunnen zijn. Onsturicheit liet zich volledig gaan in een overtreffende trap van elektronische waanzin die door de vorige artiesten werd getriggerd.

De modulaire synths kraakten en piepten als naar olie smekende tandwielen. Moorkens had zijn gitaar meegebracht en improviseerde niet alleen psychedelische loops maar creëerde ook nog eens een Frippiaanse sfeer tussen de elektronische klankweefsels door. De achtergrondbeelden, door Moorkens zelf gemaakt, kwamen samen met de energetische geluidsconstructies bijna perfect tot hun recht.

Humor is ook nooit ver weg bij Onsturicheit. Met een zelf ingesproken sample over de herder van Wool-E Discs, zorgde hij voor glimlachende gezichten tussen zijn sonische bombardementen door. Het herkenbare geluid van Onsturicheit is steeds aanwezig maar Moorkens spint allerlei klankwebben rond vaste en zwevende structuren.

We kregen met dit optreden een duivelse LSD trip zonder gebruik gemaakt te hebben van. Onsturicheit blijft groeien en slaagt er steeds in om live genietbare en verkennende elektronische uitspattingen te serveren.

Digestief afsluiten

De hoofdact van Sonic Emissions was The Roswell Incident. De gebroeders Koen en Jan Buytaert hadden de release van hun vijfde cd (‘Trapped Part One’) ook op dit festival gepland. Eigenzinnigheid troef bij de broeders Buytaert. Geen tracks van hun nieuwe cd, maar ander nieuw werk.

Men vertelde ons dat The Roswell Incident steeds muziek speelt op hun optredens die nog niemand gehoord heeft. Omringd door een lading van synths en elektronisch allerlei begonnen de Buytaerts hun nieuwbakken experimentele en donkere driften op het publiek los te laten. Ze klonken verbazend niet zoals ze gewoonlijk klinken.

Na een tiental minuten sloegen de sequencers langzaam aan, om de ruisende en verkennende sonische klanken te verdringen met pompende en aanstekelijke sequences in de Berlijnse school stijl. De aangename set werd voorzien van ingetogen rustpuntjes die variatie brachten. De traditionele sequencer golven schepten orde en rust in de hoofden van de aanwezigen.

Het meer experimenteel allure van het festival werd met het digestief van de broertjes Buytaert goed verteerbaar gemaakt. The Roswell Incident sloot Sonic Emissions met een bescheiden en mooie set af.

De organisatoren Belgian NeuMusik & AntennA mogen een pluim op hun hoed steken met het succesvol slagen van dit onverwachte elektronisch muziekfestival, wetende dat er bij het begin van de maand oktober 2019 nog geen sprake was van Sonic Emissions. We kijken alvast uit naar het nieuwe AntennA Fest 2020 dat op 21 en 22 februari in het cultuurcentrum te Evergem (Gent) plaats zal hebben.

Gezien: Sonic Emissions – Atelier 74, Gent – 9 november 2019

tekst:
Patsker Omaer Beguin
beeld:
Sebastopol-Sonic-Emissions-13
geplaatst:
wo 13 nov 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!