Boekrecensie 20 Jaar Kinky Star

Onze medewerker Patrick Bruneel dook in de rijke geschiedenis van Kinky Star, die – uitgebreid geïllustreerd – beschreven is in het boek ’20 Jaar Kinky Star’ van Koen Caemaert.

Koen Caemaert - 20 Jaar Kinky Star
Koen Caemaert – 20 Jaar Kinky Star

Wie in Gent woont, heeft gewoond of er al eens komt, graag een pint drinkt (of dronk) en al eens een band live aan het werk wil(de) zien, kent zonder twijfel de kroegen op de Vlasmarkt. De laatste twintig jaar is de Kinky Star er daar eentje van. Het beruchtste café misschien wel, omdat het steevast is blijven bestaan, altijd een beetje dwars en rebels is gebleven en in de loop der tijd een paar duizend bands, al dan niet lokaal, er de revue passeerden.

En bij een muziekclub, want dat is Kinky Star uiteindelijk geworden, horen legendes, wilde verhalen en kwakkels. Zoals we ergens bij een recensent van het boek lazen, trad Nirvana er op voor nauwelijks honderd mensen. Die boekbespreker vergeet voor de goede orde dat hij de legendes van het Gentse Democrazy, waar Nirvana wel speelde, verwart met die van Kinky Star. Misschien kan hij het register achteraan eens raadplegen, alwaar alle bands die er ooit speelden, alfabetisch staan geordend. Een indrukwekkende lijst, net als het hoofdstuk met de releases van Kinky Star Records, een uitvloeisel van de werking van Kinky Star.

Een huzarenstukje, zoals het hele boek eigenlijk. Auteur Koen Caemaert besteedde vier jaar aan het verzamelen van feiten, anekdotes, foto’s, verhalen en mensen die dicht bij het ontstaan van de club en betrokken waren tijdens de werking door de jaren heen. Hij wilde namelijk een zo volledig mogelijk beeld scheppen van de woelige geschiedenis van Kinky Star. Hoogte- en dieptepunten, serieuze zaken en absurditeiten, het komt allemaal aan bod. Van een aantal vrienden, die de club regelmatig bezochten of deel hebben (hadden) aan het organiseren van concerten ter plaatse, hoorden we dat er eigenlijk geen hiaten zijn terug te vinden. Hier en daar ontbreekt misschien een detail, maar dat zal dan ook niet meer dan dat zijn.

Maze. Foto door Leon De Backer.
Maze. Foto door Leon De Backer.

Sterk is tevens dat het boek via crowdfunding tot stand kwam. En het kostte niet eens zoveel moeite om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Het zegt meteen veel over de interesse voor het boek en over de belangrijke plaats van Kinky Star in het leven van veel mensen die iets met muziek hebben, of ze nu komen kijken, zelf in een bandje spelen, of komen nagenieten met een streepje degelijke muziek op de achtergrond.
Vaak is ondergetekende er niet geweest. Er is altijd wel wat, en de helft van de tijd van het bestaan van Kinky Star woon ik in Kortrijk, waar we net zo’n hol hebben (de Pit’s). Of niet, want Kinky Star heeft een heel herkenbaar rockgevoel, waarbij alles mogelijk is, muzikale grenzen niet bestaan – folk en singersongwriter kunnen net zo goed als doom, blackmetal, feestneuzenrock en natuurlijk heel veel beginnende, al dan niet Gentse of Belgische bands -, en er wordt weleens een plafondwalk gedaan door mensen die al dan niet een pintje te veel op hebben.

2014.07.18 Hypochristmutreefuzz door Leon De Backer
Hypochristmutreefuzz. Foto door Leon De Backer.

Het boek behandelt, na een korte inleiding die de historiek wat duidt, jaar per jaar. De belangrijkste feiten en gebeurtenissen passeren de revue, telkens opgesierd met een overdaad aan beeldmateriaal. Flyers, affiches en vooral veel foto’s, waardoor het boek zowel fragmentarisch kan worden gelezen of worden ingekeken voor de foto’s, als salontafelboek. Een degelijk stukje huisvlijt met een aantal gewaagde foto’s voor.

tekst:
Patrick Bruneel
beeld:
1999.10-flyer-KS022-release-Starfighter-vrijgesteld
geplaatst:
wo 11 jul 2018

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!