Geluid

The Jazzinvaders

Blow


Artiest:The Jazzinvaders
Titel:Blow
Label:social beats
Distributeur:coast to coast

Artiest:The New Cool Collective

www.jazzinvaders.com

Kan het te maken hebben met de opwarming van ons klimaat? Feit is dat Nederland tegenwoordig een paradijsje is voor wie houdt van funk en nieuwerwetse dansbare jazz. The New Cool Collective maakt al 15 jaar het mooie weer in de Nederlandse clubs. Het collectief rond bezieler Benjamin Herman werkt afwisselend in zijn kernopstelling van acht man en als heuse funk bigband. Dat bracht hen in het befaamde Londonse Jazz Café, en leverde een samenwerking op met Tony Allen, de grootmeester van de afrobeat. Na hun vorige, bejubelde, live plaat slaat NCC een ietwat andere weg in. Als vanouds mengt NCC stemmige jazz en stevige funk met latinoritmes. Maar dit keer komen de Fender en de elektrische gitaar meer op de voorgrond. NCC experimenteert meer en laat al eens een donkere schaduw horen. 64 boeiende minuten die op hun sterkst refereren aan The Flat Earth Society. Drummer Phil Martin laat zich wat graag “de hardst werkende man uit de Nederlandse funk en jazz” noemen. Volkomen terecht als je zijn indrukwekkende aantal alter ego’s bekijkt. Hij is de sterke man achter het label Social Beats en bezielt niet minder dan drie bands. Zijn funkensemble The Soul Snatchers en zijn afro-beat soundsystem AIFF brachten nog niet langer dan een half jaar geleden elk een gesmaakte plaat uit (GC84). Nu is er “Blow”, de tweede van The Jazzinvaders. De naam van de band geeft het al weg. The Jazzinvaders zitten op het spoor van de modieuze, dansbare jazz van Nicola Conte, Gerardo Frisina, Five Corners Quintet of Koop. Melodieus, dansbaar, latino en toch met een eigen gezicht. The Jazzinvaders (met enkele oud-Houdini’s!!) gaan er iets steviger en minder trendy tegenaan dan hun geestesgenoten. Tracktitels als ‘Max Roach’ of ‘Art Mbekie’ verraden invloeden vanuit de brede wereld. Enkel de obligate bossajazz Cançao Pequena valt wat zoutloos uit. Merkwaardige vaststelling: ondanks hun voortreffelijke kwaliteit en waardering in Nederland, krijgen The Jazzinvaders en NCC voorlopig geen voet aan de grond in Vlaanderen. Tijd voor Vlaamse clubs om wakker te schieten.


Meer lezen? Abonneer nu en je hebt meteen toegang tot de online content en ontvangt een geschenk én een introductiekorting van € 15!


Ben je al abonnee, log dan rechtsboven in!
Op alle artikelen, recensies en andere teksten op gonzocircus.com en in het tijdschrift Gonzo (circus) berust copyright van de uitgever, auteurs en/of beeldmateriaal. Je mag wel altijd linken, met je eigen aanbeveling of met de intro van het stuk erbij.
Wil je een tekst, foto of illustratie overnemen, gebruik dan ons contactformulier en kies de optie data/reprint/booking.

Reacties