728x90 MM

19 wellustige weekendtips

Welke openingen, concerten en tentoonstellingen mag je dit weekend niet missen? 19 tips waartegen geen enkel excuus overeind blijft.

Tussendoor de gele en oranje codes die de weerdiensten uitsturen glip je best snel de wijde wereld in. Zoek gezellig onderdak voor het stormweer bij onze weekendtips.

Vrijdag

Moers Festival staat voor de deur. Verspreid over het Duitse Moers kun je naar een uiteenlopende verzameling optredens in al even uiteenlopende genres. Sun Ra Arkestra bijvoorbeeld. Of wat dacht je van black midi, Greg Fox of het Belgische MDC III. Leuk als je nog een last-minute trip naar Duitsland wilt inlassen.

‘3 days of West-Coast mayhem’ noemt Intergalactic FM Festival zichzelf. Gisteren al van start gegaan, maar nog te bezoeken tot morgen. Te PIP Den Haag met allerhande vet elektronisch spul. Betonkust, David Vunk en Identified Patient zijn alvast van de partij.

Vreemde liefde bloeit op vreemde plaatsen en zeker bij Strangelove Festival. Het queer festival in Het Bos brengt een interessante mix van film, performance, expo en workshops. Muziek wordt geserveerd door onder meer Bear Bones, Lay Low.

In LIMA nemen ze dit weekend gentrificatie onder de loep met een tentoonstelling van Lyubov Matyunina. Hoe evolueert Amsterdam mee met de golven van verandering? En welke rol vult de kunstenaar in? Dit en meer nog tot 30 juni te bezichtigen.

Jan Adriaans nodigt componist Dante Boon en de supporters van voetbalclub Sparta Rotterdam uit naar V2_ in Rotterdam. Hij onderzocht hoe gezamenlijke vreugde- en supporterskreten ontstaan tijdens voetbalwedstrijden. Hooligans worden koorknaapjes.

De ArtSience Masters van het eerste jaar in Den Haag nodigen je uit voor de showcase met al hun verzameld werk van het afgelopen jaar. Killing Horizons gaat over patronen en verwachtingen doorbreken. Verwacht het onverwachte.

A AAA A AA – dat is zeven keer A. Een betere rating ga je nergens vinden. DesignLab (Amsterdam) stelt al zijn creaties van het voorbije jaar voor inclusief de mislukkingen. Bereid je voor op een goede portie video, muziek en presentaties.

De Braziliaanse activistische en journalistieke organisatie Mídia Ninja komt spreken over activisme bij inheemse volkeren. Steeds meer inheemse volkeren staan onder druk van buitenaf. Welk rol speelt activisme, de media en landrechten in dit debat. Niet te missen talk in Framer Framed te Amsterdam!

Antwerpse organisatie die graag lidwoorden omdraait, Het Kip & De Ei presenteren het nieuwste pianoproject van Elisa Medinilla. Later op de avond treden Rudy Trouvé en Walter Hus haar bij voor deze driedubbele boeking. 

Razen kernlid Ameel Brecht is ook zeer verdienstelijk in wat hij solo brengt. Zijn solo-album Polygraph Heartbeat kwam vorig jaar uit op Kraak waar hij vooral de gitaar koestert. In de Sint-Pieterskerk te Itterbeek haalt hij hem nog eens van onder het stof.

De hele maand juni moet je in Brussel op het illustere dakterras van Beursschouwburg zijn voor het Out Loud Festival. Elke week gratis optredens van kwalitatief nationaal en internationaal talent. Vanavond alvast Hiele en Robbing Millions. Morgen heb je dan weer The Germans, Victor De Roo en Sergeant. Lees ook ons interview met de popsurrealisten van Sergeant uit Gonzo (circus) #151.

Zaterdag

Zin in een tentoonstellingsopening? We hebben nog een tip voor je. Morgen staan Constant Dullaart en Fabian Landewee in Upstream Gallery Amsterdam. Dullaart presenteert er dull.life: een co-workingspace / kunstproject. Fabian Landewee exposeert met fotografisch materiaal omtrent de zintuigen.

Een unieke muzikale trip doorheen de schoonheid van Colombia? Het kan morgen en dichter bij huis dan je denkt. Cinema Colombiano werkt samen met Pantropical voor de officiële afterparty van het Colombiaanse filmfestival. Tropisch feestje tot in de vroege uurtjes te WORM, Rotterdam.

De Afterparty

Leuke releaseshow van Logouts laatste album N91° dat uitkwam op het Utrechtse Tiny Room Records. Allemaal in De Ruimte te Amsterdam. Intieme elektronica met al even intieme vocals.

Nog meer leuks in Den Haag zondag. New Emergences & iii presenteert Trans & Noise 2, een onderzoek naar de grenzen van identiteit en gender aan de hand van noise. Noise wordt dan geïnterpreteerd in de allerbreedste betekenis van het woord.

Belgisch casettelabel DAUW organiseert een avondje in AB Salon. Een staaltje inventieve elektronica onder leiding van R Beny en Stijn Hüwels. Zoals wel vaker met dit soort intieme avondjes in de AB, helemaal gratis!

Woensdag 12 juni presenteert Mathieu Serruys zijn nieuwste album in De Koer. Skin/Glove staat ook ter recensie in de volgende Gonzo (circus). Tipje van de sluier: we bevelen het warm aan!

Felicia Atkinson omarmt science-fiction, noise en poëzie in haar composities, voortbouwend op de musique concrète traditie. Ga eens kijken in Onder Stroom (Antwerpen) volgende week donderdag! Bijgestaan door onder andere Lieven Martens, die onlangs nog een mixtape maakte voor Gonzo (circus).

Het vorige Matmos album bestaat louter uit wasmachines of toch de geluiden die ze kunnen voortbrengen. Het nieuwste album, Plastic Anniversary, leende de geluiden bij alles plastic. Qua actualiteitswaarde met oceanen vol plastic kan dat wel tellen. Te zien in Botanique (Brussel). Wij gaan ook, kom je mee?

Veel plezier!

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!