Geluid

Mark Isham

Black Mirror


Artiest:Mark Isham
Titel:Black Mirror
Label:Fire Soundtracks & Lakeshore Records
Distributeur:

Artiest:François De Roubaix

www.firerecords.com

Mark Isham is uiteraard een grote naam als het gaat om het componeren van filmmuziek. We sommen een paar filmtitels op, voor wie de naam toch onbekend mocht zijn: ‘The Hitcher’, ‘The Net’, ‘Blade’, ‘The Black Dahlia’, ‘The Mist’, ‘Point Break’ en ‘The Mechanic’. Hij voelt zich echter niet te min om de score te verzorgen bij tv-series.

Zo verzorgde hij de score voor de fantasyreeks ‘Once Upon A Time’. Voor onderhavige score koos hij (of werd gevraagd) een episode uit de schitterende sciencefictionreeks ‘Black Mirror’, ‘Arkangel’ genoemd (episode twee uit het vierde seizoen) geregisseerd door Jodie Foster.

De reeks is een donkere en sarcastische serie los van elkaar staande verhalen met de al dan niet realistische gevaren van nieuwe technologie die als een drug kan zijn. ‘Arkangel’ spitst zich toe op een moeder wiens kind even vermist werd en daardoor een nieuw technologisch snufje gebruikt om haar kind altijd en overal te kunnen traceren.

De verhaallijn vormt de ideale voedingsbodem voor Isham, die er een eerder dreigende en bevreemdende, door zijn synthesizer gedragen score bij componeerde. Bedrieglijk rustgevend en minimalistisch weet de muziek de sfeer namelijk uitstekend te vatten.

François De Roubaix maakte de score voor de Belgische cultklassieker ‘Daughters Of Darkness’, een soort van erotisch getinte vampierenfilm. Vreemd genoeg verscheen deze nochtans uiterst interessante score nooit eerder op wat voor drager dan ook. Daar komt nu verandering in. Een in een rood hoesje gestoken cd of mooi rood vinyl past uitstekend bij het thema van deze iconische prent. Ietwat misleidend is de Engelstalige titel, want eigenlijk gaat het om de film ‘Les Lèvres Rouges’ (‘Dorst Naar Bloed’) van Harry Kümel, die ook het prachtige ‘Malpertuis’ (en ‘Eline Vere’ en ‘De Komst Van Joachim Stiller’) regisseerde.

Behalve de reguliere filmmuziek, die wat doet denken aan de scores bij de vele Giallo, staan er ook twee nummers op die de uiteindelijke score niet haalden. Drie remixen (‘Le Rap Des Lèvres Rouges’ is de enige misser van het stel, slechte Franstalige rap vinden we dit) en bonusnummer ‘Vampire’, geschreven door Kümel en Saint-Marteau (en ook al geen hoogtepunt), sluiten deze zeer gewaardeerde uitgave af. Zo hoort het eigenlijk te zijn natuurlijk. Niet de zoveelste heruitgave, maar een opgedolven vergeten parel in zijn eer herstellen. Mooi gedaan.

Reacties