Bjarki


Bjarki

Bjarki

Vanuit het niets was hij daar, de IJslandse technoproducer Bjarki Sigurdarson, of in zijn beknoptere artiestennaam Bjarki. Zijn eerste single ‘I Wanna Go Bang’ werd vorig jaar gretig gedraaid door veel deejays in clubs en op festivals. Het nummer kwam onder andere veel voorbij in de sets en mixes van Nina Kraviz, wat niet toevallig is: Bjarki’s ep ‘Arthur and the Intergalactic Whales’ was een van de eerste releases op het toen vers opgerichte label трип (Trip) van deze Russische dame.
Door deze kraker groeide Bjarki snel uit tot een van de meest veelbelovende paarden in de nog jonge technostal, en zeker een van de hardst werkende: voor dit jaar stonden maar liefst drie releases gepland, waarvan de eerste twee inmiddels uit zijn. Met een totaal van 41 tracks laat Bjarki zien dat hij meer achter de hand heeft dan die ene clubkraker. Eerder liet hij dat ook al horen in de mix die hij maakte voor Resident Advisor, die hij compleet vulde met eigen muziek in plaats van andere tracks in elkaar te mixen.

Beton

In zijn eigen muziek grijpt Bjarki gretig terug naar de rijke geschiedenis van de elektronische muziek, met een voorkeur voor de hardere clubklanken. Dat klinkt groots in haar kaalheid, met een onheilspellende ondertoon die uit de jaren 1990 stamt. Een enkele flard vocalen kan het machinaal geweld niet versluieren. Een invloed die duidelijk doorklinkt is die van Aphex Twin, met eenzelfde voorkeur voor abstracte breaks en experimenteerdrift in nummers die telkens door blijven evolueren. Dat hoor je goed terug op de tweede release ‘Lefthanded Fuqs’. Deze opent met een kraker, maar blijft zichzelf daarna voorbijstreven en verandert steeds van klankvorm, waardoor het hardere werk wordt verlicht door bijna-ambient uitstapjes. Maar het is vooral een plaat waar de meter hard uitslaat naar de krakers, om met de blik op oneindig het beton aan te stampen. Bjarki lijkt ook in zijn songtitels te knipogen naar de grootmeester Aphex Twin, met titels als ‘Basketball Smile (Bbbbbb Mix)’ en ‘2366262lhkjdgh’.

Linkerhand

Bjarki ging wat geheimzinnig van start als een IJslandse bedroomproducer waar niet veel over bekend is, maar begint nu toch wat tipjes van de sluier op te lichten – al wordt het er niet minder raadselachtig om. Zo meldt hij over de drie releases van dit jaar dat de eerst uitgebrachte plaat aansluit bij het ravetijdperk, dat hij de tweede (‘Lefthanded Fuqs’) heeft gemaakt door enkel zijn linkerhand te gebruiken, en dat de derde simpelweg met minder apparatuur is gemaakt. Door zijn single ‘I Wanna Go Bang’ heeft Bjarki al vele oren gevonden, en hij lijkt zonder om te kijken vastberaden om door te stomen.


Dit artikel verscheen eerder in GC #136.

Koop deze editie in onze webshop!

Discografie

Bjarki - Lefhanded Fuqs (трип Records, 2016)
Bjarki - Arthur and Intergalactic Whales (трип Records, 2015)
Bjarki - Æ (трип Records, 2016)
Bjarki - Б (трип Records, 2016)

Reacties