Events

Bijna gedaan


Na jarenlang bier- en muziekcafé Gainsbar op de Kortrijkse Vlasmarkt te hebben uitgebaat, wenken nieuwe uitdagingen voor Stevie Vandekerkhove. Hem een beetje kennende, wisten we dat hij de sluiting zou laten voorafgaan door een denderend feest.

Het werd meteen een vierdaagse, waarbij elke avond drie bands zouden spelen, omringd door platendraaierruiters uit Kortrijk en omstreken. Voeding voor de hongerigen door exquis uitgekozen eetstandjes, elke avond een ander, en bier, veel bier. Het café zelf is tijdens die dagen niet toegankelijk voor bezoekers. Een ruime tent voor het café, met bar, podium, verwarming, tot een resem toiletten toe stonden netjes (toch voor het allemaal begon) op het plein.
Vier dagen vinden we voor ons persoonlijk een te grote uitputtingsslag, dus we kozen voor de tweede dag van het evenement. Verified Amateurs, Stain en Vandal X speelden op dag 1, op dag drie The Sloppy Diamonds, The Dds en Bones Shake en op dag 4 White Trash Dating Service, Dagger Moon en Idiots. We kozen echter voor Th’ F’kk’n G’dd’mn Luckies, Freddy & The Vangrails en Speedözer. Niet omdat we de andere bands niet te pruimen vinden, maar gewoon, omdat we in deze affiche het meeste zin hadden. Al hadden we het weer een beetje tegen. Van zodra we een voet buiten hadden gezet, begon het te regenen en harder te waaien. Gelukkig stond de tent er nog toen we ter plekke arriveerden.
We zagen Th’ F’kk’n G’dd’mn Luckies recent op het jaarlijkse verjaardagsfeest van het plaatselijke punkhol The Pit’s (in 2018 dertig winters jong) toen ze hun eerste ep ‘Let’s Get Drunk’ kwamen voorstellen. Vandekerkhove drumt (net als bij Dagger Moon, een Dead Moon tribute, en The Dds, een Ramones-tribute) terwijl Saft’n zingt, grauwt en schreeuwt en tegelijk gitaar speelt. Het potentieel was er al, het enthousiasme ook, maar het was gelijk net nog niet helemaal af. Een beetje meer repeteren deed echter wonderen. We zagen jammer genoeg alleen de tweede helft van de set, maar die klonk lekker fel en alles liep  gesmeerd. Of wat een degelijke zanginstallatie niet kan doen. Uiteraard passeerden de vijf nummers van de ep, uitgebracht op 220 exemplaren op het door Vandekerkhove pas uit de grond gestampte Never Trust Hippie Records. ‘Wanna Get Drunk’ wordt ongetwijfeld een klassieker, een mooie opvolger voor ‘Fuck That Weak Shit’ van The Jesus Disease van enkele decennia geleden, toen ook met Stevie Vandekerkhove op drums.
Enige punkplaatjes later, waarbij punk ruim werd opgevat en bijvoorbeeld ook Flipper en Brainbombs de revue mochten passeren, was het de buurt aan Freddie & The Vangrails. Alles moet kapot, er volop voor gaan en binnen de kortste keren was Freddie alweer aan het podium ontsnapt, hing zijn microfoonstandaard in de stelling van de tent en bewezen zijn Vangrails opnieuw dat dit een band is die pure punk hoog in het vaandel voert. Veel nummers uit hun plaat ‘Almost Really Care!!!’ natuurlijk, maar openen deden ze met een Vangrails-versie van ‘Jailhouse Rock’. De toon was meteen gezet voor een heftige en wilde show, die door het ruim aanwezige publiek zeer werd gesmaakt.
Afsluiten was weggelegd voor het trio Speedözer, die het eerste deel van hun naam meer dan een beetje eer aan deden. Ja lap, hun nummers gaan er op hun platen, ‘Rollercoaster’ is hun prima nieuw album, zeer snel doorheen. Het mocht echter nog sneller, en dan nog een beetje. De band was duidelijk in zeer goede vorm en ramde er het ene nummer na het andere in sneltreinvaart doorheen, bijna zonder pauzes. Genadeloos rammen en iedereen genoot met volle teugen. Een afscheidsfeestje in stijl heet dit, waarbij Vandekerkhove zijn favoriete bands nog eens in de kijker wilde zetten en bewees dat zijn favoriete muziek nog steeds meer dan een beetje Alive is.

Gezien: Th’ F’kk’n G’dd’mn Luckies, Freddy & The Vangrails en Speedözer – Gainsbar, Vlasmarkt, Kortrijk – 27 december 2017
Tekst: Patrick Bruneel – Foto’s: Stephan Vercaemer

Comments


Reacties


Geen facebook? Reageer hier

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.%d bloggers liken dit: