Bidden tot de Heilige Barbara


Zaterdag, 19 augustus , opende het Domein Raversyde weer de poorten voor de jaarlijkse Nocturne Atlantikwall in Raversijde (Oostende). Het muzieklabel van Wim Pauwels, Silken Tofu,  zorgde voor het experimentele deel op de Atlantikwall.

Deze keer had hij Tzii, Barst en Karen Willems met Jean De Lacoste meegebracht. In tegenstelling tot vorig jaar mochten de muzikanten 4 uur lang  hun ding doen.

Op weg naar Oostende straalde de zon maar op het moment dat ik de parking opreed, stapelden de wolken zich op tot een donkere massa en begon het te regenen. Zonder dralen ben ik aan de tocht begonnen naar de plaats waar Barst speelde. Daar aangekomen zat iedereen te bidden tot de Heilige Barbara, één van de 14 Noodhelpers en beschermheilige van de artillerie, tegen storm en vuur en ook een plotselinge dood. Hopend op een korte plaatselijke bui begon ik mee te bidden en hoorde ik dat Wendy Mulder, alias Onrust, een setje had meegespeeld met Bart Desmet teneinde 4 uren te kunnen vullen en dat het heel goed was…Toen het weer wat droger begon te worden, zijn de leden van Barst er opnieuw aan begonnen maar jammer genoeg begon het weer te regenen en te waaien en was er geen redden meer aan. Wat het hoogtepunt van de avond moest worden was in een oogwenk voorbij…

Het verhaal van de Drie Biggetjes in gedachten, hadden Karen Willems en Jean De Lacoste gekozen voor een meer beschutte plaats met als onderdak een camouflagenet en geflankeerd door een muur. Om het uur speelden ze een intimistische improvisatie van een dertigtal minuten. Een mooi voorproefje van hun plaat, ‘Lyra’ ( Luik Records, Monoad ),  die op 16 september voorgesteld wordt.

Het laatste biggetje, Tzii, had zich verschanst in één van de vele bunkers. Hij had al zijn materiaal bijeen verzameld om 4 uur aan een stuk door te kunnen spelen, quasi in het donker en als schuilplaats voor de natgeregende natuurwandelaars. Leuk en onderhoudend.

Nadat het uiteindelijk weer droog  maar behoorlijk frisser was, kon Wendy Mulder het niet laten om toch nog een setje te spelen. Van de nood een deugd maken of hoe Onrust toont dat ze heel goed bezig is…

Meer

Voor wie het niet laten kan speelt Barst op 8 september in Jeugdhuis Comma (Brugge) met Muziekvereniging De Clingse Bossen en Smikkelvitter,   Karen Willems en Jean De Lacoste spelen op 16 september op het City Sonic Festival in Charleroi en Onrust speelt op 14 oktober op het laatste Noisefest VII in Kortrijk.


Reacties