Events

Beenharde spielerei


Een paar weken geleden was de Antwerpse Trix het decor voor de beenharde spielerei van Abbath en Behemoth. Verslag van een sombere en brutale avond.

Beenharde spielerei

Abbath werd vorig jaar opgericht door de voormalige gitarist, (co-) componist en zanger Abbath Doom Occulta (u minder bekend als: Olve Eikemo) van het invloedrijke Noorse black metal collectief Immortal. Hij lijfde King Ov Hell (echte naam: Tom Cato Visnes) in voor de baslijnen (u tevens bekend als de ex-bassist van: Gorgoroth, God Seed, Sahg, Ov Hell) en Creature (deze verliet in december 2015 de band) op de drums. Live klonk Abbath best strak. En gevarieerd. De bindteksten sloegen echter nergens op. Maar wie zat daar op te wachten? Tot het moment dat de heer Abbath dacht dat Antwerpen in Duitsland lag. Maar het protest uit de zaal bereikte het podium niet.

De band ploegde zich aanvankelijk door hun debuutplaat: een uitstekende mix van elementen die Immortal destijds zo onsterfelijk (oké: geen ironie hier) maakte: snoeiharde riffs, snelle blastbeats, hier en daar lekker vettige melodieën of enkele uithalen met epische proporties. Dit alles kriskras doorheen Abbaths door merg en been gaande scherpe keelgeluiden. De knap opgebouwde composities en het vertrouwde black metal drone geluid met vleugjes trash, maakten de sound af. Hoewel de nieuwe nummers best uitnodigden tot crowdsurfen en headbangen, waren het hoofdzakelijk de Immortal classics zoals: ‘Nebular Ravens Winter’, ‘Tyrants’, ‘One By One’ en ‘All Shall Fall’ die de zaal volledig uit het dak deed gaan. Abbath (nog steeds met dezelfde face paint vanuit zijn Immortal periode) sloeg wel degelijk gensters. Hij wist ons alvast te prikkelen. Benieuwd of Abbath en King nog een vervolg op hun sterk debuut ambiëren.

Somber en brutaal

Behemoth startte met het aansteken van de vuren. Nergal hief de fakkels bezwerend omhoog. Gitarist Seth en bassist Orion namen respectievelijk links en rechts achteraan van het podium plaats, ter hoogte van het drumstel van Inferno, en staarden dreigend de zaal in. Yep, dezelfde opening van op Graspop 2014, maar in een zaal indrukwekkender en (uiteraard) sfeerrijker. Vervolgens stapten de muzikanten richting micro’s en zette de zanger en gitarist Nergal met vuur ‘Blow Your Trumpets Gabriel’ in. Behemoth bracht hun laatste worp ‘The Satanist’ integraal. En Nergal zong en speelde alsof het de laatste keer was dat hij op een podium stond. En dit is geen overdrijving, want eventjes had de toekomst van deze Poolse blackened death metallers er anders uitgezien.

Anno 2010 werd bekend dat Nergal streed tegen leukemie. Hij kwam er bovenop via een beenmergtransplantatie. Vervolgens werd gewerkt aan de nieuwe plaat, die begin 2014 opdook. Elk live optreden dat na zijn ziekte volgde beleeft Nergal bijgevolg als een uniek gegeven. En ja, het concert in Trix leek op een hellevaart, op een (soms bijna letterlijke) verschroeiende bol van niets ontziende energie. Behemoth had zich voorgenomen om iedereen uit zijn sokken te blazen. Je kreeg wel degelijk het benauwende gevoel alsof de gelederen van Satan zich in elke hoek van de zaal aan het verzamelen waren. De extreme metal van Behemoth is enig in zijn (sub)genre. Een live optreden van deze toonaangevende band uit Gdansk staat steeds voor een belevenis. Behemoth mijdt het theatrale niet. Een zeldzaam moment van verstilling waar Nergal via een brugje het pubiek inwandelde was zowat het enige rustpunt. Het korte ogenblik waar een in een oranje gewaad gedrapeerde dame als de minnares van Lucifer het podium opstapte was dan weer de stilte voor de storm die erop volgde. Vuurwerk schoot de hoogte in, vuur brandde nagenoeg voortdurend en ook het bloed mocht niet ontbreken. Maar deze theatrale elementen halen de uiterst brutale en radicaal donkere sfeer van Behemoths muziek niet onderuit. Met ‘Chant for Eschaton 2000’, ‘Conquer All’, ‘Antichristian Phenomenon’ en ‘Pure Evil and Hate’, sloot Behemoth hun krachtig optreden af.

Beide bands sieren overigens de affiche van het komende Graspop festival. Zaterdag 18 juni: Abbath. Behemoth geeft op zondag 19 juni van jetje. Info: https://www.graspop.be/nl/

 


Reacties