Geluid

Gaika

Basic Volume

Artiest:Gaika
Titel:Basic Volume
Label:Warp Records
Distributeur:V2

soundcloud.com/gaikasays

Een paar weken geleden kwam ik een video tegen van regisseur Amber Grace Johnson op de website Vimeo, waarin de Engelse rapper Gaika Tavares op de achterbank van een taxi uitleg geeft over zijn muziek. 

‘I feel my music is disrupting the world by not being like anyone else’s. I think I make work that’s singular. I’m hopefully showing people you don’t have to be like everyone else.’ 

De man uit Brixton (Londen) verwijst hiermee ook naar de ervaring van De Immigrant, de personen van kleur die gevangen kunnen zijn in een systeem der verwachtingen, deels opgelegd door de witte maatschappij, maar soms ook door henzelf. Hij wil dit op een actieve wijze doorbreken.

Met ‘Basic Volume’, zijn eerste lp na een aantal ep’s en mixtapes, lijkt hem dat alleszins te lukken. Gaika is een rapper wiens stem doordrenkt is van Caribische galm en intonatie.

De muziek is een amalgaam van Jamaicaanse dance-hall en dub, Britse dubstep in de trant van Burial, triphop à la Tricky en industriële ambient die de ene keer slepend traag en duister is, maar af en toe ook als een heipaal in je gezicht beukt.

Hij maakt gebruik van verschillende producers, waarbij vooral de bijdragen van Sophie raak zijn. Tekstueel liggen de invloeden volgens Tavares zelf in de samenkomst van de werelden van academia, industrie en politieke theorie. In zijn eigen woorden een ‘collection of alchemical parables for all the Immigrants who wander the earth in search of themselves’.

Hoewel de hoeveelheid Auto-Tune wellicht wat irritatie kan opwekken bij deze of gene, is het ver verwijderd van hoe het gebruikt wordt door de dertien-in-een-dozijn pop-hiphoppers.

Gaika gebruikt het meer om zijn stem te vertragen, te verduisteren, om het samen te laten vallen met de dub van de muziek. ‘Basic Volume’ overtuigt, grijpt zich vast in het gestel om zich voorlopig daar te nestelen.

Indrukwekkende plaat die hoog gaat scoren in de verschillende jaarlijsten die ik zal opstellen in december.

Reacties