Mixtapes

Balkan Trafik 2018


Nicolas Wieërs is programmator en co-producent van het unieke Balkan Trafik Festival. Van 19 tot 22 april brengt hij samen met zijn team van 1001 Valises de nieuwste Balkan-hiphop naar BOZAR in Brussel. Een mixtape als introductie.

“Ik heb het festival 12 jaar geleden opgericht. Het doel van onze werking is het samenbrengen en tonen van de multiculturaliteit in Brussel en de Europese diversiteit. Het is echt uniek in Europa.

Hiphop is protest in de vorm van kunst. Deze kunstenaars willen ons bewust maken van hun  realiteit. Via teksten en ‘poetry slam’ willen ze – door een collectief werk – de realiteit in hun buurt, regio’s, landen duidelijk maken.

Het Urban Chapter-project van de Balkan Trafik beoogt, door de verschillende kunstenaars bij elkaar te brengen, een ​​samengaan van stijlen, energieën en ervaringen te creëren. Het wil ook de specificiteit van elk land benadrukken. De Balkan is niet één cultuur maar een lappendeken van vele, naast elkaar gelegen culturen. Door de verschillende stemmen van deze kunstenaars te laten horen, zal het project het publiek een overzicht geven van de culturele context en ook van de elementen die deze landen verenigen; én ons met hen verbinden.

Het Balkan Trafik Urban Chapter biedt de gelegenheid om nog onbekende hedendaagse kunstenaars uit de Balkan in de schijnwerpers te plaatsen en om iets anders te laten zien dan de traditionele folk- en zigeunermuziek die we nog altijd associëren met die regio’s. Ik heb hier niet alleen voor gekozen vanuit onze passie maar ook om de de geest van de festivalgangers te openen voor de sociaal-culturele realiteit in de Zuidoost-Europese landen.

De artiesten die ik heb geselecteerd en geprogrammeerd voor dit Urban Chapter – Frenkie, Bimbimma en Marcelo die hiphop brengen, beatboxer SkilleR en graffiti-kunsenaar BOZKO – zijn niet alleen songwriters maar ook sociaal en politiek erg betrokken in hun regio.”

 
 


Reacties