Geluid

The Body & Full of Hell

Ascending A Mountain Of Heavy Light

Artiest:The Body & Full of Hell
Titel:Ascending A Mountain Of Heavy Light
Label:Thrill Jockey
Distributeur:Konkurrent

www.thrilljockey.com

We lazen ergens dat The Body en Full Of Hell als vaandeldragers worden beschouwd van een nieuwe lichting bands die zich toeleggen op het maken van aangenaam zoetgevooisd klinkende wiegeliedjes. We kunnen dat alleen maar beamen als we titels van platen voor de geest halen als ‘No One Deserves Happiness’, ‘I Shall Die Here’ (beiden The Body), ‘Rudiments Of Mutilation’ en ‘Trumpeting Ecstasy’ (beiden Full Of Hell).

Beide bands werkten eerder samen voor de pot herrie getiteld ‘One Day You Will Ache Like I Ache’ (Neurot, 2016). Met zijn zessen combineren ze hun voorliefde voor extreme muziek, die bij The Body iets breder is dan de met harsh elektronica volgestouwde hardcore van Full Of Hell. Die eerste samenwerking beviel zo goed, dat ze een week in Providence samen de studio inkropen, en er ook nog drummer Brian Chippendale (Lightning Bolt, volledig loos in ‘Our Love Conducted With Shields Aloft’) en leden van Assembly Of Light Choir en Sandworm bij haalden.

Het resultaat zijn acht licht verteerbare brokken lawaai die voor een stevige portie waanzin en ongemak zorgen. Soms schiet het alle kanten tegelijk op, bij elkaar gehouden door de schreeuwerige zang. Op andere momenten, op ‘Master’s Story’ bijvoorbeeld, gebruikt de bende van die ordinaire clapdrums uit de reggaeton, of jungle. En neen, we zeveren hier niet.

Iedereen op het verkeerde been natuurlijk, want dansbaar blijft het niet lang. Daarvoor houden deze muzikanten alleen te veel van herrie. Eerdere samenwerkingen met onder meer Krieg en Merzbow zeggen voor de teergevoelige zieltjes voldoende. Elektronisch opgewekte noisescapes in een naar black metal riekend kleedje, ja, dat is iets voor het doopsel van deze kleine.

Reacties