Around The World in 575 Songs

‘Around the World in 575 Songs’ is één van de meest ambitieuze én één van de vreemdste projecten die ik de laatste jaren voorbij zag komen.

Zo ambitieus dat het me een paar maanden kostte om er een goed oordeel over te vormen – vandaar deze late recensie. En nog altijd ben ik er niet helemaal over uit.

Muziekjournalist Nick Wall verzamelde in vijf jaar tijd 575 traditionele folkliedjes uit 200 landen en culturen ter wereld, met als doel een compleet beeld te schetsen van traditionele muziek over heel de wereld. Die verzamelde hij allemaal op een website. Daarbij schreef hij vier kloeke boeken vol, zelf uitgegeven, met over ieder land een hoofdstukje met via Google vergaarde achtergrondinformatie over de muziek en de culturele geschiedenis van ieder land. Het resultaat is een monsterproject dat niets dan respect kan afdwingen, maar dat tegelijkertijd onvermijdelijk de vraag oproept voor wie het nu eigenlijk bedoeld is. Doordat Wall zijn eigen smaak vooropstelde als voornaamste criterium en doordat hij zijn informatie voor het grootste deel online bij elkaar zocht, schiet het boek duidelijk tekort als grondige studie. Wall houdt van folk die stevig in de traditie geworteld is, dus actuele portretten schetst hij niet. Hij geeft zelfs expliciet af op genres als hiphop – de ene muziek van de straat is de andere niet, blijkbaar, maar argumentatie hiervoor geeft Wall niet. In zijn hoofdstuk over België behandelt hij bijvoorbeeld enkel Laïs en Wannes van der Velde, het Nederlandse hoofdstuk haalt de Nederlandse folkrevival uit de jaren ’70 weer eens uit de mottenballen. Wie diep in de muzikale geschiedenis van een bepaalde cultuur wil duiken komt bij Wall bedrogen uit. Voor de oppervlakkige surfer zijn de vier boeken en de gigantische website dan weer erg intimiderend. En hoe de broodkruimels die Wall ons voorschotelt zich tot de cultuur als geheel verhouden, is moeilijk te beoordelen voor wie niet thuis is in pak ‘m beet alle traditionele muziekculturen van heel de wereld. Kortom: een project dat ergens tussen een antropologisch monsteroverzicht en een uit de kluiten gewassen Spotify-lijst van een overenthousiaste folkliefhebber invalt. Even narcistisch als ontoereikend als een uitermate fascinerende en eindeloze bron van prachtigs voor folk- en wereldmuziekliefhebbers.

tekst:
Benjamin van Vliet
beeld:
AroundTheWorld-1
geplaatst:
vr 26 apr 2019

Nog meer nieuws krijgen over muziek en kunst?

Schrijf je in op de Gonzo (circus)-nieuwsbrief!